Als je zwanger wilt worden, kunnen de weken niet snel genoeg gaan. Zodra je menstruatie begint ga je al berekenen wanneer de eisprong is en wanneer je dus kans maakt op een zwangerschap. Een spannende en bijzondere tijd, want zal het lukken? Dit is de eerste van een hele serie blogs die gaan over de zwangerschap en conceptie. Van week tot week voorzien we je van informatie over de zwangerschap, en dit is de Zwangerschapskalender week van week 1, 2 en 3.
Lees ook: De Mommy Measure, een origineel zwangerschapscadeau
Inhoudsopgave
Zwangerschapskalender Week 1, de menstruatie
De zwangerschapskalender begint in week één. Dit is de week waarin je menstruatie begint en dus ook een nieuwe cyclus. Als je al bezig was met zwanger worden, ben je misschien een beetje teleurgesteld. Je wilde immers heel graag zwanger worden en het aandienen van je menstruatie betekent dat dit niet gelukt is. Neem de tijd om daar even verdrietig over te zijn als dat nodig is. Dat mag best. Gelukkig betekent is de nieuwe ronde met de start van je menstruatie ingegaan en een nieuwe ronde betekent ook nieuwe kansen.
Waar moet je rekening mee houden in week 1?
Als je graag zwanger wil worden, is het advies om alvast foliumzuur te gaan slikken. Uit onderzoek blijkt, dat vrouwen die foliumzuur slikken minder kans hebben op een kind met een open ruggetje. Er wordt gezegd dat mannen het ook zouden kunnen slikken, ter verbetering van de zaadkwaliteit, maar of dit veel invloed heeft, weet ik niet. Er zijn speciale zwangerschapstabletten waar alles in de juiste verhouding in zit. Vitamine A is bijvoorbeeld in grote hoeveelheden weer niet zo gezond voor het kindje, dus dat slik je beter niet. In z’n algemeenheid is het gewoon belangrijk om zo gezond mogelijk te leven, zowel voor de man als de vrouw. Dit verhoogt de kans op een (gezonde) zwangerschap. In deze zwangerschapskalender kun je van week tot week lezen wat er allemaal gaat gebeuren.
Lees ook: Vitamine B12 zwangerschap
Week 2
Zwangerschapskalender week 2 krijg je eigenlijk ook cadeau bij de zwangerschap, want officieel ben je dan nog niet zwanger. Voor de meeste vrouwen is de tweede week van je cyclus de week waarin de eisprong plaatsvindt. De gemiddelde cyclus duurt ongeveer 28 dagen, dus rond de 14e dag zal de eisprong plaatsvinden. Een lichaam is echter geen machine, dus er zitten heel veel verschillen tussen alle lichamen van vrouwen. Ook je leeftijd maakt uit. Ben je nog jong, dan is de kans groot dat je cyclus vrij regelmatig is. Ben je ouder dan 35, dan kan je cyclus al wat onregelmatiger worden, maar dat hoeft niet. Ieder lijf is anders. Als je inzicht wil krijgen in je cyclus, dan kun je een poosje je temperatuur ‘s morgens na het wakker worden bijhouden of ovulatietesten gebruiken om je eisprong te traceren. Zo weet je wanneer jouw ovulatie is en kun je op de het juiste moment seks hebben. Nog steeds is de kans aanwezig dat je niet zwanger wordt, maar het verhoogt de kansen wel.
Week 3
Nu wordt het spannend! Is het gelukt, of niet? Als de eicel bevrucht is, merk je daar in de 3e week van je cyclus nog helemaal niets van. Er zijn mensen die achteraf wel zeggen dat ze bijvoorbeeld heel erg moe waren, maar eigenlijk kun je dat pas in de 4e week gaan ervaren. Het bevruchtte eicelletje maakt nog maar heel weinig hormonen aan in week 3 en bevindt zich meestal nog in de eileider. Op dat moment is het dus nog niet ingenesteld. Alles rondom je baby ligt direct na de bevruchting al vast: het geslacht, de haarkleur, de kleur ogen, karaktereigenschappen… Een bizar idee, maar echt waar. Je noemt een bevruchte eicel een zygote. Deze zygote ‘zweeft’ langzaam naar de baarmoeder. Die reis duurt een dag of 6-10 en ondertussen delen de cellen zich nog een aantal keer, waardoor het vruchtje langzaam iets groter wordt.
Innestelen van de bevruchte eicel
Als het vruchtje na een dag of 6-10 in de baarmoeder aankomt, gaat het innestelen in de baarmoederwand. Dit kun je niet voelen, want het is zo enorm klein. Heel soms melden vrouwen wel eens dat ze een steek of een kramp hebben gevoeld, maar dat is heel zeldzaam en je weet ook niet zeker of dat van de innesteling was. Vanaf het moment dat het vruchtje is ingenesteld, begint het HCG aan te maken. HCG is een hormoon dat je lichaam vertelt dat je zwanger bent. Nu gaat je lijf heel hard aan het werk om alles gereed te maken voor de groei van de baby. Nu kun je zelf ook dingen gaan merken, meestal worden zwangerschapskwaaltjes veroorzaakt door het HCG hormoon.
Wat zijn vroege zwangerschapssymptomen?
Je kunt aan het einde van de 3e week soms al wat symptomen van een zwangerschap merken. Toch is het soms verwarrend, omdat de symptomen ook kunnen lijken op je aankomende menstruatie. Heel vroege zwangerschapssymptomen zijn:
- Extreme vermoeidheid
- Borsten worden groter en gaan pijn doen
- Tepels kunnen donkerder of lichter worden en wat pijnlijk aanvoelen
- wat lichte krampjes of steekjes in je buik
- last van je darmen, meestal verstopping
- een opgeblazen gevoel, minder trek
- de aderen op je borsten worden meer zichtbaar
Kun je al positief testen in de 3e week?
Je kunt meestal nog geen positieve zwangerschapstest hebben in de 3e zwangerschapsweek. Het vroegste dat de meeste vrouwen positief testen met een heel licht tweede streepje is vanaf de 10e dag na de eisprong. Dan moet je ook nog heel precies weten wanneer je eisprong precies was. Testen kost een heleboel geld en het is dan ook niet verstandig om deze al te gebruiken in de week na je zwangerschap. In deze zwangerschapskalender vertellen we je wanneer je het beste een test kunt gebruiken.
Zwangerschapskalender
De zwangerschapskalender van de eerste paar weken van de zwangerschap heb je nu helemaal gelezen. Je bent feitelijk pas zwanger als je positief getest hebt natuurlijk. De komende weken kun je in deze blogserie precies lezen hoe de baby zich van week tot week ontwikkelt, wat er allemaal verandert aan je lijf, wat je moet regelen, informatie voor de papa en de mama en waar je rekening mee moet houden in deze week. Wie zwanger is, wil misschien wel een Mommy Measure kopen bijvoorbeeld. Dit soort tips komen voorbij in deze zwangerschapskalender de komende 42 weken. Fijne zwangerschap gewenst!