Dit is echt mijn favoriete recept in de zomer, deze kabeljauwschotel. Helaas kunnen wij het niet zo vaak eten, want Sterre is allergisch voor vis. Ik moet dan voor haar iets anders maken, daar heb ik niet altijd zin in. Toch maak ik het graag, want het is een superlekker recept voor een zomerse dag met een glaasje witte wijn erbij. Bovendien is het makkelijk te maken. Dat vind ik ideaal, want met mooi weer heb ik meestal geen zin om uren in de keuken te staan. In deze blog deel ik het recept van mijn zomerse kabeljauwschotel op provencaalse wijze.
Lees ook: Risotto met burrata en kerstomaatjes
Inhoudsopgave
Zomerse kabeljauwschotel op provencaalse wijze
Wat ik zo lekker vindt aan deze zomerse kabeljauwschotel op provencaalse wijze is dat je er echt de zomer in proeft. De geur die je vaak ruikt als je op vakantie ‘s avonds door een stadje loopt, een mengeling van knoflook en een gebakken visje, dat is de smaak die je vangt in dit gerecht. Als het in de oven staat waan ik me in Frankrijk, als we het buiten in de zon opeten is het net of we op vakantie zijn. Ik heb het recept lang voor mezelf gehouden, want ik heb het al zeker 25 jaar in mijn bezit. Nu deel ik het met jullie. Proef de zee!
Wat heb je nodig?
Om deze overheerlijke zomerse kabeljauwschotel op Provencaalse wijze te maken heb je naast vis en tomaten ook een aantal ingrediënten nodig om de pasta van te maken voor bovenop de vis. De ingrediënten zijn, voor 4 personen:
- 1 blikje tonijn naturel 200 gram
- 2 ansjovisfilets (ik heb hier een blog over wat je met overgebleven ansjovis kunt doen)
- 50 gram zwarte olijven zonder pit
- 1 eetlepel kappertjes
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 dessertlepel provencaalse kruiden
- 4 grote vleestomaten
- 400 gram kabeljauwfilet
- panko of oude boterhammen die je met de staafmixer tot kruimels verpulverd.
- citroenrasp
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden. Als eerste maak je de pasta die straks over de vis heen gaat. Doe hiervoor de tonijn, ansjovisfilet, zwarte olijven, kappertjes, knoflook, provencaalse kruiden en de olie in een hoge maatbeker en pureer met de staafmixer. Zet daarna apart en snijd de tomaten in plakjes. Leg ze in een ovenschaal en doe de vis er bovenop. Bestrooi met zout en peper. Smeer de pasta bovenop de vis en bestrooi met de panko of de broodkruimels. Snijd met een zesteur reepjes citroenschil af. Besprenkel de bovenkant met olijfolie en strooi er wat citroenrasp over. Zet voor 25-30 minuten in de oven.
Opdienen van de zomerse kabeljauwschotel op provencaalse wijze
Verdeel in de ovenschaal de kabeljauw in 4 porties en schep op 4 borden. Leg op elk bord een schijfje citroen en eventueel een blaadje basilicum ter decoratie. Drink er een fris wit wijntje bij en zet een kan water op tafel, want het is door de ansjovis best een dorstig recept. Smakelijk eten! Je kunt dit gerecht trouwens ook prima invriezen. Maak dan een dubbele hoeveelheid en stop het na afkoelen in een handig diepvriesbakje. Je kunt het ongeveer 3 maanden bewaren.