Zo overleven we de januaridip!

December: de maand die het hardst voorbij gaat. Ieder jaar neem je je voor om extra van de decembermaand te genieten. Toch is dat vaak lastig. Om naast je werk meer tijd en aandacht vrij te maken voor het gezin en het sociale leven voel je onbewust meer druk. Voor je het weet hef je het glas op 31 december en is 2019 aangebroken. Sommige mensen ervaren het als een nieuw begin, anderen moeten wennen aan het idee dat de ‘gezellige’ dagen over zijn en dat de vakantie nog ver weg is. Kortom: met januari vallen we een beetje in het niets. Hoe kun je van een nieuw begin een leuke start maken?

Schrijf de momenten op waar je naar uit kunt kijken

De vakantie en feestdagen mogen dan ver weg zijn, toch kun je wel degelijk momenten voor jezelf creëren om naar uit te kijken. Verjaardagen liggen voor de hand, maar je kunt het ook in andere gebeurtenissen zoeken. Geboortes, trouwerijen, feestjes, schrijf het allemaal voor jezelf op! Ga je graag uit eten, drankjes doen in de stad of naar de bioscoop? Maak met jezelf de afspraak om in 2019 minstens 1 keer per maand te doen wat je leuk vindt! Zit je in het eindexamenjaar en is het m&o examen havo je laatste eindexamen voor de vakantie? Markeer dit examen dan met een grote rode cirkel in je agenda; want daarna zijn de zenuwslopende examens voorbij!

Schrijf op wat je in januari wilt bereiken

Naast leuke momenten, is het ook belangrijk om de doelen voor het nieuwe jaar op te schrijven. Een goed nieuw begin start je met het opschrijven van concrete doelen. Kies wel realistische doelen. Onrealistische doelen zijn namelijk een grote valkuil. Wil je bijvoorbeeld een mooi opgeruimd huis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Begin dan met 1 kamer op te ruimen in de maand januari. Als 1 kamer af is, zie je vooruitgang. De andere kamers volgen dan vanzelf! Denk niet dat je alles in januari moet bereiken. Met rust en regelmaat kun je langzamerhand een mooi geordend huis maken. Hetzelfde geldt voor scholieren en studenten. Heb je bijvoorbeeld moeite met een vak als wiskunde? En moet je in mei het eindexamen vwo wiskunde a examen afleggen? Begin dan in januari met extra leren voor dit vak. Op deze manier zorg je ervoor dat je in mei niet compleet in de stress gaat!

Gebruik januari als een moment van bezinning

Veel scholieren en studenten moeten bepaalde vakken afronden of tentamens maken in januari. In december vergde dit uren hard leren. In januari gaat het waarschijnlijk door. Mocht je hier zelf in zitten, probeer dan echt om pauzemomenten in te lassen. Als je dit als ouder vanaf de zijlijn ziet, trek je kind er dan eens op uit. Ga samen wandelen, winkelen of misschien een dagje naar de sauna. Voel je vooral niet schuldig wanneer je pauze neemt. Sterker nog, je hersenen kunnen informatie beter verwerken in momenten van rust. Stop met urenlang blokken tot je erbij neervalt. Zo onthoud je slechts de helft. Een nieuw begin is vaak een moment van overzicht krijgen van je leven. Door een klein beetje afstand te nemen, ontstaat het overzicht. Dit zal een hoop examenstress in mei schelen!

Vorig artikelWat kun je doen met overgebleven oliebollen?
Volgend artikelLeer je kinderen spelenderwijs wat duurzaamheid is
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in