Dit jaar wilde ik graag zelf kerststol bakken. We hebben altijd kant en klare stol van de bakker of de supermarkt, maar ik wilde er eentje zonder kunstmatige toevoegingen. Van mijn schoonmoeder kreeg ik het recept om zelf amandelspijs te maken. Veel lekkerder dan amandelspijs uit de winkel! Zo maak je een kerststol zonder kunstmatige toevoegingen.
Lees ook: Kastanjesoep, de allerlekkerste!
Lees ook: zo houd je kinderen gezellig tijdens het kerstdiner
Inhoudsopgave
Wat heb je nodig?
500 gram gepelde amandelen
500 gram witte suiker
2 eieren
1 citroen, alleen de schil geraspt
Zo maak je zelf amandelspijs
Eerst maal je de amandelen heel fijn. Daarna voeg je de suiker, 2 eieren en citroenrasp toe. Je kneed het tot een grote bal en je amandelspijs is klaar. Supersimpel! Als je wilt, kun je een deel invriezen, want je gebruikt waarschijnlijk maar de helft voor 1 brood.
Zo maak je een kerststol zonder kunstmatige toevoegingen
Daarna ging ik aan de slag met het brooddeeg. Dat was nog wel bewerkelijk. Niet moeilijk, maar je moet steeds tussendoor wachten en dan weer kneden, en wachten en kneden. Je bent er al met al dus wel een hele poos mee bezig, maar tussendoor kun je andere dingen doen.
Ingrediënten
100 gram gepelde en ongezouten pistachenoten
1 ei
7 gram (= 1 zakje) gist
350 gram bloem (spelt of tarwebloem, dat kun je zelf kiezen)
1/2 theelepel koekkruiden
1/2 theelepel kardemom
1/2 theelepel 5 kruiden poeder
5 gram zout
rasp van 1 biologische sinaasappel of mandarijn
120 gram roomboter
125 gram rozijnen of een mix van rozijnen en cranberries
250 gram amandelspijs (voor recept zie boven)
poedersuiker
Zo maak je het
Als eerste rooster je de pistachenoten in de oven op 180 graden. Ongeveer 8 minuutjes. Bewaar ze daarna in een schaaltje samen met de rozijnen en eventueel cranberry’s.
Vervolgens klop je in een grote kom het ei met 175 ml warm water. Los het zakje gist er in op en laat het mengsel staan.
In een andere kom doe je de bloem, suiker, specerijen, mandarijnrasp, 60 gram roomboter en 5 gram zout. Meng dit door elkaar en giet het eimengsel er bij. Kneed met deeghaken tot je een vast, maar plakkerig deeg hebt. Dek de kom af met een theedoek en wacht 10 minuten.
Kneed het deeg 10 tellen met je handen en laat het 15 minuten staan. Herhaal dit 2 keer.
Dan leg je bakpapier op het aanrecht. Leg het deeg erop en maak het plat. Verdeel het mengsel van de rozijnen, cranberry’s en pistachenoten over het deeg. Vouw het dicht en kneed het, zodat de noten en rozijnen goed verdelen. Zorg dat er zo min mogelijk rozijnen aan de buitenkant zitten, want deze verbranden in de oven.
Laat het deeg nog eens 30 minuten staan.
Maak van het amandelspijs een rol van ongeveer 20 cm. Maak het deeg plat en ovaal. Leg het amandelspijs er op en vouw het deeg dicht. Leg er een vochtige theedoek overheen en laat nog ongeveer 30-60 min liggen. Het deeg zal nog verder rijzen.
Warm de oven voor op 180 graden en bak het brood in 35 minuten tot het gaar is. Haal het brood uit de oven en besmeer met de overige 60 gram roomboter. Bestrooi rijkelijk met poedersuiker. Laat afkoelen of serveer als het nog lauw is. Mmmm! Dit brood is, verpakt in huishoudfolie, ongeveer 2 dagen houdbaar. Je kunt de kerststol zonder kunstmatige toevoegingen na afkoelen ook invriezen.