Zo goedkoop mogelijk lenen, hoe doe je dat?

geldHet allerbeste is het natuurlijk om geen geld te lenen. Geld lenen kost namelijk geld. Hoewel er verschil in zit hoeveel geld, betaal je altijd meer dan hetgeen je leent. Je betaalt namelijk rente over het bedrag dat je leent. Nu is de rente momenteel gelukkig laag, maar nog steeds betaal je over een grote aankoop van geleend geld zo’n 3-7% meer dan wanneer je het zonder geleend geld zou kopen. Maandelijks een percentage van je salaris op een spaarrekening zetten voor onvoorziene uitgaven, is dus een goed idee.

Lees ook: Geld verdienen met Yucci’s

Zo goedkoop mogelijk lenen, hoe doe je dat?

Soms kun je helaas niet anders. Bijvoorbeeld als je auto opeens stuk gaat en je nog niet genoeg had gespaard voor een nieuwe. Wanneer je niet zonder auto kunt, bijvoorbeeld vanwege je werk, omdat er bij jou in de buurt geen openbaar vervoer rijdt of omdat je vanwege andere redenen een auto moet hebben, kan het fijn zijn dat je dan wel geld kunt lenen. Daar wil je dan het liefst zo min mogelijk extra kosten voor betalen. Zo goedkoop mogelijk lenen, hoe doe je dat?

Voorwaarden

Goedkoop lenen kan zeker, maar je moet wel weten waar je op moet letten. Naast de hoogte van het rentepercentage, is het ook goed om alle voorwaarden door te lezen. Mag je tussentijds aflossen? Stel je hebt een financiële meevaller en je kunt ineens vervroegd van je lening af, mag dat dan? Of word je dan verplicht om de maandelijkse termijnen te blijven betalen volgens de looptijd? Dat zou ongunstig zijn, want dan betaal je ook langer rente door en zijn je kosten uiteindelijk hoger dan zou kunnen. Kies dus voor een lening die je tussendoor mag aflossen.

Rentepercentages vergelijken

Vergelijk ook altijd goed de rentepercentages per aanbieder. Ook daar kan veel verschil in zitten. Een procent lijkt misschien weinig, maar op een groot bedrag kan het zo honderd euro per jaar schelen. Dat is toch zonde, want het liefst betaal je zo min mogelijk voor je lening.

Afsluitkosten

Bijna alle aanbieders rekenen afsluitkosten of administratiekosten. Vergelijk dus niet alleen de rentepercentages, maar ook de afsluitkosten van je lening. Ook hier kan flink wat verschil in zitten. Sommige aanbieders proberen je al afsluitkosten te laten betalen voor je lening is toegekend, maar wettelijk gezien mag dit niet. Laat je dus niet verleiden om al geld over te maken. Check ook altijd of een aanbieder een betrouwbare partij is.

Tips

Op de vraag: “Zo goedkoop mogelijk lenen, hoe doe je dat?” heb je nu als het goed is wel antwoord gekregen. Kort samengevat moet je op 3 dingen letten: de afsluit- en administratiekosten, het rentepercentage en de voorwaarden. Vergelijk altijd deze drie dingen bij verschillende aanbieders en kies de beste optie. Een aanbieder met de laagste rente heeft misschien wel een hele hoge afsluitprovisie of andersom. Het gaat om het totaalplaatje. En leen alleen geld als je echt niet anders kunt! Meestal is even wachten op een grote aankoop namelijk niet zo erg en een stuk goedkoper.

 

Vorig artikelVelka Dohoda, een klimpark en zipline in Tsjechië
Volgend artikelWestern Park Boskovice: het Wilde Westen in Tsjechië
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in