Zelf pasta maken

Zelf pasta maken met Atlas 150Zelf pasta maken, hoe leuk is dat? Onder het mom van “ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan” probeerde ik het eens. Gewoon, zonder pasta machine enzo. Dat werd dus niks. Dat deeg krijg je echt niet dun en iedereen zat bij het avondeten te klagen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ik met moederdag een heuse (roze!) pasta machine kreeg. Tijd om er eens echt in te duiken hoe je met een goed recept en de juiste spullen zelf pasta maken kunt met een fantastisch eindresultaat. Het lukte. En omdat ik er zo blij van werd (en mijn gezin ook), deel ik hier met jullie het recept voor zelf pasta maken, welke bloem je het beste kunt gebruiken, wat je nodig hebt en hoe je tot het juiste resultaat komt.

Lees ook: Supersnelle gezonde pasta

Zelf pasta maken

Om zelf pasta te maken werd mij geadviseerd door mijn buurvrouw, die al veel ervaring heeft, om de bloem Semola van De Cecco te gebruiken. Dit is de ideale bloem voor pasta, maar ook voor brood. Je koopt het gewoon bij de AH of een andere supermarkt. Verder heb je natuurlijk een pasta machine nodig (ik heb de roze Atlas 150), een pasta droogrek, een deegroller en eventueel ravioli vormpjes. Je kan natuurlijk ook gewoon naar de supermarkt gaan, bijvoorbeeld de Marqt

Wat heb je nodig?

Zelf pasta maken is eigenlijk verrassend eenvoudig. Je hebt niet veel ingrediënten nodig en het is ook niet zoveel werk om het deeg te maken. Wel heb je geduld nodig. Het deeg moet namelijk goed gekneed worden, rusten en daarna plat gemaakt worden. Het plat maken van de pasta zelf is ook nog wel een werkje, omdat je steeds maar kleine stukjes deeg er doorheen kunt halen. Toch vond ik het wel leuk en ook ontspannend om te doen. Voor 4 personen heb je nodig:

  • 250 gram bloem (Semola van De Cecco)
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 losgeklopte eieren
  • 5 eetlepels water
  • 1 theelepel olijfolie
  • 45 gram bloem of bakpapier

zelf pastadeeg maken

Zo maak je het

Dit recept is voor 4 personen, maar omdat wij met z’n zessen zijn en de kinderen echte pasta-monsters zijn, maak ik de dubbele hoeveelheid. Dat gaat als volgt. Eerst doe je in een kom de bloem met het zout. In een andere kom kluts je de eieren met het water en de olijfolie. Giet dit mengsel naderhand bij de bloem en roer goed door met een lepel. Eventueel kun je er nog 75 gram gekookte en gepureerde spinazie doorheen doen (in plaats van de 5 el water of 1 gepureerde tomaat. Je krijgt dan rode of groene pasta) Doe 45 gram bloem op je werkblad of leg een vel bakpapier neer en stort het mengsel erop. Nu ga je kneden tot het een elastische deeg wordt. Dat duurt ongeveer 8-10 minuten. Dek het daarna af met vershoudfolie en leg ongeveer 10 minuutjes in de koelkast om te rusten. Haal het dan uit de koelkast en maak er een plat stuk deeg van, ongeveer 3-5 mm dik. Snijd in rechthoekige stukken en haal deze één voor één door de pastamachine. 

zelf pasta maken deeg

Hoe werkt een pastamachine?

Een pastamachine bevestig je voor de stevigheid aan een tafel of keukenblad. Ik moet dan een keukenkastje open zetten om het goed te kunnen bevestigen. Aan een pastamachine zit een knop met de cijfers 0-9. Je begint met de knop op 0. Vervolgens haal je het deeg door de rollers en deze wordt nu al platter. Dan zet je de knop op 1 en doet hetzelfde nog eens. Zo ga je door tot je de gewenste dikte hebt. Ik ga meestal door tot 7 of 8. Terwijl je met je ene hand aan de hendel draait om de pasta er doorheen te leiden, moet je met je andere hand de pasta slierten opvangen, anders gaan ze aan elkaar plakken. Wordt je plak deeg te lang, dan kun je bij 4 de plak doorsnijden en ze apart verder dun maken. Hang de slierten direct over een droogrek. Heb je dat niet, dan kun je ook een bezem neerleggen op twee stoelen of zoals ik pollepels neerzetten met iets zwaars erop en het daar overheen hangen, laat eventueel drogen. 

Zelf pasta maken pasta drogen

Wat voor pasta maak je?

Als je lasagna maakt, dan kun je de vellen direct gebruiken voor de lasagna. Wil je spaghetti of tagliatelle, dan moet je de vellen nog door andere rollers halen, die ze meteen in de juiste lengte snijden. Voor ravioli kun je een speciale ravioli maker gebruiken, de vulling erin doen en dicht maken. Er is een heleboel te koop, als je het leuk vindt om te doen is het goed om voldoende hulpmiddelen in huis te hebben. 

zelf pasta maken ravioli

Bewaren en bereiden van zelfgemaakte pasta

Als je de zelfgemaakte pasta 10 uur laat drogen, is het daarna nog 3 dagen houdbaar in de koelkast in een luchtdicht afgesloten bakje. In het vriesvak kun je de pasta zelfs tot 8 maanden bewaren. Als je pasta klaar is, kun je die natuurlijk bereiden zoals je dat gewend bent. Let wel op dat als er in een recept staat dat je 125 gram gedroogde pasta nodig hebt je van verse pasta 250 gram kunt gebruiken. Kook de pasta in enkele minuten gaar en maak er een lekkere pastasaus of vulling voor de ravioli bij.

Vorig artikelHet nieuwe reizen, met een gehuurde camper op pad
Volgend artikelReview Empires of the North + uitbreiding
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in