Goede verlichting in je interieur is een must. Te fel licht kan heel storend zijn, maar te weinig licht is net zo vervelend. Het is dus belangrijk om goed na te denken over de verlichting in je huis. Sla je de plank mis, dan krijg je een woonkamer niet gezellig. Bovendien mis je soms juist functioneel licht, waar dat nodig is. In dit artikel geef ik tips hoe je zelf een lichtplan kunt maken voor je huis.
Inhoudsopgave
Basisverlichting
Als eerste is het belangrijk om door het hele huis een basisverlichting aan te brengen. Deze verlichting bevat vaak licht dat niet te fel is, maar wel het daglicht zoveel mogelijk benadert. Je zou kunnen denken aan spotjes die je in het plafond wegwerkt. Het is een verlichting die je aan kunt doen zodra het donker wordt, maar die niet te fel is en geen accent geeft.
Functionaliteit
Als tweede denk je na over de functionaliteit. Waar zit je graag een boek te lezen? Waar werk je? Aan welke kant van de keuken ga je koken? Zorg dat je licht hebt dat je fel kunt zetten als je het gebruikt als werk, lees- en kookplek. Zit je ‘s avonds wel eens te breien? Zorg dan dat je daar ook goed licht hebt. Niets is zo vervelend als wanneer je met dichtgeknepen ogen moet proberen te zien wat je aan het doen bent.
Sfeerverlichting
Zeker in de herfst en de winter, als het vroeg donker wordt, wil je graag een gezellige woonruimte. Sfeerverlichting doet heel veel voor je interieur. Zorg dan ook, dat je verschillende punten hebt waar je sfeerverlichting kunt aanzetten. In ons huis hebben we bijvoorbeeld recent gemerkt, dat het stuk van de keuken naar het zitgedeelte onvoldoende verlicht is. Dat is dan echt zo’n donkere hoek en dat is niet prettig om naar te kijken. Wij zijn dus op zoek naar een mooie lamp om in de hoek bij de televisie neer te zetten, zodat we daar een fijne sfeerverlichting kunnen aanzetten. Denk er aan dat je hanglampen ook decoratief kunt inzetten. Zo hebben wij een mooie hanglamp voor de muur gehangen, op een plek waar we ook voor een schilderij hadden kunnen kiezen. Dit geeft een extra leuk effect.
Uitlichten
Misschien heb je wel een kast met mooie attributen erin. Een beeld dat je graag wilt uitlichten? Of een schilderij? Hier kun je spotjes op zetten, zodat je het extra uitlicht. Dit geeft vaak een bijzonder effect, je maakt ergens een echte blikvanger van.
Dimmers & soort lampen
Tot slot is het belangrijk om na te denken over dimbare lampen en het soort lampen. LED lampen zijn duurzaam en energiezuinig, dit kan echt enorm schelen op je energierekening! Ik spreek uit ervaring, want wij hebben dat echt gemerkt toen we alle lampen vervingen in LED verlichting. Verder zijn dimmers heel handig. Bij de eettafel wil ik graag fel licht hebben als ik zit te werken, maar wanneer we met z’n allen aan tafel zitten en ik kaarsjes aan heb, wil ik juist sfeerverlichting. Met dimmers kan dit! Het is wel een investering, want dimmers en dimbare lampen zijn kostbaar, maar je hebt er ontzettend veel plezier van.
Zet op papier
Als je in kaart hebt gebracht wat voor soort verlichting je nodig hebt en waar, kun je het gaan intekenen op een plattegrond. Neem het eventueel door met een elektricien, die hebben ervaring en kunnen je adviseren over hoe je dingen het meest handig aanpakt. Soms is een stopcontact bijvoorbeeld handiger dan een lichtpunt, omdat je op die plek gaat kiezen voor een staande lamp. Op andere plekken wil je misschien een muurlamp of juist een hanglamp. Dan is een lichtpunt weer beter.
Accepteer dat het soms toch anders loopt
Wat ik heb geleerd van het lichtplan in mijn eigen huis, is dat je nou eenmaal niet alles kunt voorzien. Zeker als je een nieuwbouwhuis koopt, kan het zijn dat het uiteindelijk toch niet zo past als je bedacht had. Dat geeft niet. Zorg ervoor het dat mogelijk is om ook naderhand nog lichtpunten te wijzigen. Dat kan soms ook door alleen een snoertje te verleggen. Zo hadden wij 3 lichtpunten aan de ene kant van de kamer bedacht, terwijl nu blijkt dat we de eettafel toch ergens anders fijner vinden. Gelukkig ligt het plafond nog over, zodat we dit nog kunnen wijzigen.