Ik vind tompoucen echt het allerlekkerste met gele banketbakkersroom. Tegenwoordig kun je ze niet meer overal zo krijgen, dus ben ik in het oude kookboek van mijn oma gaan zoeken naar een recept en ik heb het gevonden. Het is eigenlijk een heel makkelijk recept, je moet alleen even weten wat er mis kan gaan, dus daar ga ik je bij helpen. Dan kan het eigenlijk niet mislukken.
Ingrediënten:
3 eidooiers
250 ml volle melk
1 tl vanille aroma, te koop bij AH in een flesje
1 vanillestokje (het merg)
50 gram suiker
25 gram bloem
Zo maak je het:
Scheid de eierdooiers van het eiwit. Met het eiwit maak je later glutenvrije kokosmakronen. Klop de eidooiers met de 25 gram bloem en een scheut melk tot een gladde massa. Ik gebruikte hiervoor de mixer, maar het kan natuurlijk best met een garde.
Kook vervolgens de melk met de suiker en een theelepel vanille aroma. Voeg het vanille stokje toe. Snijd het vooraf even open en haal het merg er uit, wat je ook in de melk doet. Het stokje kook je gewoon mee.
Giet de hete melk al mixend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Het is heel belangrijk dat je niet stopt met kloppen, want dan gaat de eierdooier stollen.
Giet alles terug in de pan en breng het nogmaals aan de kook. Laat het ongeveer 5 minuten koken tot het dik genoeg is.
Laat het mengsel vervolgens afkoelen. Als je blijft roeren komen er geen velletjes, maar je kunt ook een stukje folie op de room leggen ter voorkoming van een velletje.
Daarna is de gele room klaar voor gebruik. Ik maakte er een kruisbessentaart van, maar het is dus ook heerlijk in tompoucen of andere taarten.