Zalm gemarineerd in wodka en rode biet. Dit eenvoudig te maken voorgerecht moet wel ruim van te voren worden voorbereid. Minimaal 12 uur van te voren, langer mag altijd, dan kan de zalm extra goed de marinade opnemen. Wij aten dit voorgerecht als onderdeel van een IJslands kerstmenu met kerst. De zalm gemarineerd in wodka en rode biet kan ook prima voor elke andere gelegenheid als voorgerecht worden geserveerd.
Lees ook: Bijzondere taart; Gletsjertaart uit IJsland
Lees ook: Zalmtartaar met kruidenolie
Inhoudsopgave
Zalm gemarineerd in wodka en rode biet
Dit voorgerecht van zalm gemarineerd in wodka en rode biet is een heel puur gerecht. Zorg dat je zalm van goede kwaliteit hebt, want er is geen sausje om het gerecht te ondersteunen. Je proeft het dus meteen als je zalm hebt van mindere kwaliteit en dat is zonde. Koop je vis dus bij een goede viswinkel of bestel het via Crisp (daar hadden wij de zalm vandaan en dat was echt topkwaliteit). Wij kopen vaak de verse artikelen daar, omdat dit betere kwaliteit is dan bijvoorbeeld de AH. Moet er wel bij zeggen dat er ook een hoger prijskaartje aan hangt.
Wat heb je nodig?
Om de zalm gemarineerd in wodka en rode biet te maken heb je ingrediënten nodig voor de marinade en voor de dressing als je gaat opdienen. Je kunt dit recept ook zonder de dressing serveren trouwens, dan is het nog meer puur. Vooral handig als er mensen zijn die niet zo van dressing houden, of als je het gerecht wat minder calorierijk wil maken. Dit recept is voor 4 personen.
Voor de zalm en marinade
- 1 stuk zalmfilet van 400 gram met vel
- 50 gram zeezout
- 25 gram suiker
- sap van een halve citroen en wat citroenschil reepjes met de zesteur gemaakt
- verse dille
- 2 gekookte rode bieten
- 20 ml sojasaus
- zwarte peper
Voor de dressing
- 125 ml zure room of skyr
- 2 el geraspte mierikswortel
- citroenreepjes
- verse dille
- verse dragon
Zo maak je de zalm gemarineerd in wodka en rode biet
Meng het zeezout, de suiker en de zeste van de citroen. Neem een grote afsluitbare bak, bijvoorbeeld van Joseph Joseph Nest, en leg over de hele bodem een bedje van verse dille. Dep de zalm droog met wat keukenpapier en leg op het dillebedje met de vel kant naar beneden. Besprenkel met citroensap, kruid met zwarte peper en bedek met het zout/suiker mengsel. Mix de wodka en de rode bieten met de sojasaus in de blender (of met de staafmixer). Giet de bietenpuree over de zalm. Leg de rest van de dille er overheen en doe de doos dicht. Zet tenminste 10 uur in de koelkast, maar 20 uur is nog beter. Dan kan de marinade er goed intrekken. Neem de zalm na het marineren uit de bewaarbak en spoel af onder de kraan. Dep droog met keukenrol. Haal het vel er af door dat dun los te snijden. Snijd de vis in heel fijne reepjes. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en zet klaar voor gebruik. Nu kun je de zalm gemarineerd in wodka en rode biet gaan opdienen.
De gemarineerde zalm serveren
Als alles klaar staat kun je de borden gaan opmaken. Dit gerecht staat het mooist op een simpel wit bord, bijvoorbeeld een wit bord van Ittala. Leg op ieder bord wat van de reepjes gemarineerde zalm. Lepel wat van de dressing over de zalmreepjes en leg er ter garnering een blaadje dragon en wat dille op. Dien de zalm gemarineerd in wodka meteen op. Bij dit gerecht past een mooie witte wijn, zoals pinot gris, het beste.
Lees ook: alle recepten op deze blog verzameld