Zachte pindakaaskoekjes zijn lekker en leuk om te bakken. Het is weer eens iets anders dan zandkoekjes of speculaasjes. Het recept is makkelijk, en je hebt in een klein uurtje tijd zo een hele koektrommel vol lekkers. Kun je toch weer minimaal een week vooruit. Koekjes bakken met de kinderen vind ik sowieso altijd gezellig. Een leuke activiteit voor de woensdagmiddag of het weekend. Daarnaast bak ik het liefst eigen koekjes, omdat je dan zeker weet dat het niet vol rotzooi zit.
Lees ook: Pindakaas lekkernij met havermout en banaan
Lees ook: Pindakaas kookboeken
Inhoudsopgave
Zachte pindakaaskoekjes
Dit recept van zachte pindakaaskoekjes is natuurlijk alleen geschikt voor kinderen die tegen noten kunnen. Wij moeten hier altijd oppassen met Sterre, die niet tegen pinda’s kan. De andere kinderen vinden deze koekjes heel lekker. Uit dit recept haal je ongeveer 30 koekjes. Met kinderen soms wat minder, omdat ze ze nog wel eens iets te groot maken. Per koekje zitten er ongeveer 100 calorieën in, niet echt een caloriearm koekje dus. Wel heel lekker 🙂
Dit heb je nodig
Zonder een grote pot pindakaas kom je niet ver met dit recept. Zorg dus dat je pindakaas in huis hebt, het liefst een versie met stukjes pinda er in. Of je maakt de pindakaas zelf. Om de zachte pindakaaskoekjes te kunnen maken heb je de volgende ingrediënten nodig.
- 110 gram pindakaas
- 2 eieren
- 120 gram suiker
- 1 tl vanille extract
- 260 gram bloem
- snuf bakpoeder
- snuf zout
- potje aardbeienjam
- bakpapier
Zo maak je het
Als eerste verwarm je de oven op 160 graden. Pak een beslagkom en doe de pindakaas, de eieren, de suiker en het vanille extract er in. Klop met de mixer. Voeg vervolgens de bloem, het bakpoeder en een snufje zout toe en mix nog eens door. Maak nu een bal van het deeg. Leg een bakblik neer met bakpapier erop. Maak van de bal deeg ongeveer 30 kleine bolletjes. Druk ze plat met je handpalm en maak er een klein kuiltje in met je duim. Doe nu in elk kuiltje een half theelepeltje pindakaas. Doe er daarna een half theelepeltje jam in. Ik heb zelf ook een deel met witte en bruine hagelslag gevuld in plaats van jam, omdat ik de combinatie pindakaas met chocola ook erg lekker vind.
De pindakaaskoekjes bakken
Als alle koekjes gevuld zijn, bak je de koekjes in de oven tot ze gaar zijn. Hoe lang dat duurt, hangt een beetje van jouw oven af. Ongeveer 8-12 minuten duurt het ongeveer. Ik zou vanaf 8 minuten gaan controleren of ze al goed droog zijn en de bovenkant gaat barsten. Dan zijn ze goed. Als ze klaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen. Bewaar ze in de koektrommel. Ze zijn het lekkerste op de eerste dag, maar kunnen ongeveer 1 week bewaard worden.