Het is januari, winter, en dat betekent dat we weer ongegeneerd aan de stampotten, rookworsten en uitgebakken spekjes mogen. Ook is het de tijd bij uitstek voor kaasfondue. Gezellig met zijn allen, gewapend met een vervaarlijk puntige vork rondom een dampende, bubbelende pot smeuïge kaas.
Kaasfondue is heerlijk, maar het is ook behoorlijk zwaar eten. Traditioneel drink je daar de Zwitserse witte wijn Fendant bij. Een andere wat toegankelijker optie is een frisse Zuid West Franse witte wijn uit de Gascogne. Deze dartele wijn verlicht als het ware de zwaarte van de fondue. ‘Contrast combineren’ noem je dat (tegenover ‘parallel combineren’ waarbij je juist de zwaarte van het eten en de wijn gelijk houdt). Vindict heeft een zeer aantrekkelijke prijs kwaliteit Gascogne: La Colombelle Daguin. Een knisperende wijn, met smaken van lentebloesem, gras fris van de dauw en een hint van wat tropisch fruit. Zet die pot met kaas maar op het vuur!
La Colombelle Daguin – Colombard & Ugni Blanc – Frankrijk – Gascogne – € 4,95
Door: Evelijn van Heuven