Wijn en spijs: welke wijn past bij welk gerecht?

De feestdagen zijn weer in aantocht, en dan is het steeds weer de vraag: welke wijn past bij welk gerecht? Wie geen kenner is, heeft het daar misschien moeilijk mee, maar met behulp van dit artikel kom je toch al een heel eind. Je zult je er even in moeten verdiepen, maar dan kun je je gasten wel iets passend aanbieden bij het diner.

Wijn en spijs: welke wijn past bij welk gerecht?

Je doet misschien enorm je best om een heerlijk gerecht op tafel te zetten, maar slaat de plank volledig mis als het gaat om de combinatie wijn en spijs. Als er geen match is, kan dit de smaak van het hele gerecht naar beneden halen. Zonde. Zorg dus dat de combinatie wijn en spijs tongstrelend is. Goede, bijpassende wijn zorgt voor een perfect diner. Wat wil je nog meer met de feestdagen?

Waar let je op?

Volgens de kenners zijn er 6 basisregels als het gaat om de combinatie wijn en spijs. Wit, rood of rosé, en natuurlijk is het belangrijk om je gerecht te bepalen voor je kunt kiezen. Hieronder zet ik ze op een rij, zodat je zelf ook een goede keuze kunt maken voor je gasten.

Romige gerechten

Romige gerechten, vragen om een romige wijn. Denk aan recepten als pasta met een romige saus, of een vis in roomsaus. Deze gerechten vragen dus ook om een romige wijn, zoals een chardonnay, merlot of een syrah.

Stevige gerechten

Staat bij jou een stevig stuk vlees op het menu? Dan vraagt dit gerecht om een stevige wijn. Een wijn met veel tannine dus. Tannine is een stofje dat in wijn zit, en in rode wijn veel meer dan in witte wijn. Het is een chemische verbinding, looizuur. Je proeft het soms ook in thee. Het is de smaak die maakt dat je mond samentrekt. Een beetje wrang. Dan weet je waarschijnlijk wel wat ik bedoel. Zo’n stevige wijn heb je nodig als je een stuk vlees op tafel zet. Je vindt bijvoorbeeld veel tannines in een Cabernet Sauvignon.

Licht bij licht en zwaar bij zwaar

Het zal geen verrassing zijn dat je geen zware wijn bij een lichte salade moet kiezen. En andersom geldt ook, als je een stevig stuk vlees op tafel zet, is een lichte witte wijn zoals een Vinho Verde een absolute no go. Eigelijk is dit dus een tip die iedereen wel snapt, maar ik zet het er toch maar even bij: bij lichte gerechten kies je een lichte wijn, bij zware gerechten een intense wijn.

Zout en zuur

Bij gerechten waar je mond een beetje van samentrekt, zoals iets dat heel zout is of heel zuur, kies je het beste een begeleidende wijn die ook een hoge zuurtegraad heeft. Zo heb je een goeie match die het mondgevoel, wat vaak een beetje “strak” is, ten goede komt. Denk aan combinaties met haring en riesling.

Complex en simpel

Bij simpele gerechten kun je een wijn kiezen die niet te complex is. Ik heb het dan over gerechten met weinig verschillende smaken, maar gewoon lekker klassiek. Denk aan een overheerlijke salade caprese bijvoorbeeld. Heb je een gerecht met juist veel verschillende smaken, dan past zo’n eenvoudig wijntje niet. Kies dan voor een wijn met meerdere smaaklagen. Met druivensoorten als rioja, cabernet sauvignon, barolo of een chardonnay zit je altijd goed.

Tot slot: contrast

Deze regel vind ik eigenlijk een beetje tegenstrijdig met alle andere regels, maar misschien past het erg bij jou. Je kunt namelijk kiezen voor een wijn die perfect in balans is met een gerecht, maar je kunt ook eens contrasteren met je gerecht. Dus juist een lichte wijn schenken bij een vettig gerecht. Soms kan zo’n combinatie lekker zijn, juist door het contrast!

Waar koop je wijn online?

Als je al bezig bent met de voorbereidingen van het kerstdiner en je wil je wijnen graag online kopen, dan zijn er diverse webwinkels waar je terecht kunt. Als je op tijd aanschaft, hoef je je daar in elk geval niet druk om te maken. Bepaal op tijd wat je gaat eten en kies je bijpassende wijnen uit, zodat je goed voorbereid bent. Dan heb je ook geen feestdagen-stress. Rode wijn van Drankdozijn is bijvoorbeeld altijd heel goed te combineren met je gerechten. Zij hebben echt betaalbare en lekkere wijntjes, die ik zeker kan aanraden als wijnliefhebber!

Vorig artikelWord je gek van al die hondenharen overal? Misschien is dit iets voor jou!
Volgend artikelDe laatste trends van elektrische auto’s
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in