Wat te doen bij een drankverslaving?

Wat te doen bij een drankverslaving?Je leest steeds vaker in het nieuws over bekende Nederlanders met een drankverslaving. Helaas zijn er ook nog steeds veel onbekende Nederlanders met een drankverslaving. Blijkbaar is alcohol zo ingeburgerd in ons leven, dan zo’n probleem sneller ontstaat dan je denkt. Wist je dat je eigenlijk al verslaafd bent als je iedere dag een paar dagen alcohol drinkt? Er zijn genoeg mensen die dagelijks na hun werk een flesje wijn open trekken of een biertje pakken. Zolang je dat onder controle hebt is er niet per se iets aan de hand, maar gezond is het natuurlijk niet. Ken jij iemand die mogelijk verslaafd zou kunnen zijn?Dan geef ik je in deze blog tips wat je zou kunnen doen. 

Lees ook: Wat te doen als iemand verslaafd is aan alcohol?

Wat te doen bij een drankverslaving?

Als je merkt dat iemand meer drinkt dan goed voor hem of haar is en het niet meer echt onder controle lijkt te hebben, dan is het belangrijk om het bespreekbaar te maken. Waarschijnlijk wordt het eerst weggelachen of ontkent, maar het is goed om er op een later moment dan nog eens op terug te komen. Het is voor de verslaafde vaak moeilijk om toe te geven dat hij of zij verslaafd is. Het is al moeilijk om het aan jezelf toe te geven, maar helemaal om het aan een ander toe te geven. Toch is het belangrijk om te helpen bij het vermoeden van een verslaving, want mensen raken steeds meer verstrikt in hun eigen web van leugens en problemen. 

Zoek hulp bij een professional

Of het nu lukt om met iemand in gesprek te raken of niet, je kunt altijd hulp zoeken bij professionals. Bijvoorbeeld cacn verslavingszorg kan bij het vermoeden van een drankverslaving ook helpen om mee te denken wat je zou kunnen doen en hoe je tot iemand kan doordringen om hulp te zoeken. Als iemand zover is om zelf hulp te zoeken, dan kun je ze ook verwijzen naar deze plek. Je kunt aanbieden om mee te gaan, want het is soms heel spannend om die stap alleen te zetten. 

Hoe gaat het verder?

Hulp zoeken is de eerste stap. Hoe het daarna verder gaat, is niet te voorspellen. Het lukt niet iedereen om direct te stoppen, soms hebben mensen een terugval. Blijf iemand steunen, zelfs als het even mis gaat. Daar help je altijd meer mee dan iemand afvallen of mopperen.

Vorig artikelLekker weg tussen kerst en oudjaar
Volgend artikelFly over Iceland in Reykjavik
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in