Ik las het van de week nog op Facebook bij een bekende van mij: haar puberdochter had haar iPhone in de wc laten vallen. Hij deed het niet meer. Niet fijn natuurlijk! Zeker niet als je puber bent. Ze hadden nog van alles geprobeerd, maar het mocht niet meer baten. Dat ze al 10 dagen zonder iPhone zat, was best een prestatie. De meeste pubers worden al zenuwachtig als ze een paar uur zonder telefoon moeten doorbrengen. In deze blog tips over wat te doen als je iPhone in het water valt.
Voorkomen is het beste!
Het allerbeste is het natuurlijk om te voorkomen dat je iPhone in het water valt. Laat ‘m dus niet in je kontzak zitten als je naar het toilet gaat, neem ‘m niet mee de badkamer in en pas ook op het strand op bij de zee. Ook heb ik wel eens gehoord over telefoons die een rondje meedoen in de wasmachine. Niet handig. De nieuwste modellen schijnen wel wat beter tegen water en vocht te kunnen, maar persoonlijk heb ik hier ook al eens problemen mee gehad toen mijn telefoon op Ibiza in de zee viel. Ik was mijn kinderen aan het filmen en ineens viel hij uit mijn handen, zo het water in. Mooi dat ie daarna problemen kreeg. Niet helemaal stuk, maar wel van die kleine dingen die niet meer werkten. Toch door waterschade.
Wat te doen als je iPhone in het water valt?
Als het je tòch gebeurt dat je iPhone in het water valt, dan wil je natuurlijk graag weten wat je het beste kunt doen. Op iPhones van na 2006 zit aan de zijkant een indicator die rood kleurt bij waterschade. Als deze dus oplicht, dan weet je dat er echt vocht in zit. Er is best een verschil tussen wat regenspetters of minutenlang onder water in een wc liggen. Dat snap je vast zelf ook wel. Mocht het je gebeuren, dan kun je het volgende doen:
- Haal je telefoon zo snel als je kan uit het water. Beweeg ‘m zo min mogelijk om verspreiding van het water binnenin tegen te gaan
- Schakel ‘m direct uit, zodat er geen kortsluiting kan komen
- Check de vloeistof indicator (die zit als je telefoon met het scherm naar boven ligt aan de rechterkant
- Droog je telefoon met een handdoek
- Leg ‘m minimaal 2 volle dagen in een bak met droge rijst. Rijst zuigt het vocht op en zo krijgt hij de kans om goed te drogen. Zit er ondertussen niet aan, dan krijgt het vocht alleen maar de kans om verder door de telefoon te verspreiden. Laat zo stil mogelijk liggen!
- Leg je telefoon NOOIT aan de stroom als hij nog nat is, dit is heel gevaarlijk.
Geluk of pech?
Als je geluk hebt, is de verspreiding van het vocht meegevallen, je telefoon goed gedroogd en doet hij het weer nadat hij volledig is gedroogd en opgeladen. Dan heb je geluk. Hoe nieuwer je telefoon, hoe groter de kans dat je hem zult kunnen redden, omdat de nieuwste modellen vaak iets beter tegen vocht kunnen dan oudere modellen. Heb je pech en werkt het niet? Dan is er niets meer aan te doen en zul je een nieuwe telefoon moeten kopen.
Refurbished toestel als vervanging
Een slimme tip in dat geval om ook eens te kijken naar een refurbished iPhone. Dat is een gebruikt toestel dat een strenge kwaliteitscontrole ondergaat. Deze wordt volledig gecontroleerd, opgeknapt, schoongemaakt en voorzien van laadaccessoires. Met als groot voordeel dat de prijs veel interessanter is dan een volledig nieuw toestel. Zo kun je een iPhone SE 2020 voor een prima prijs kopen. Een refurbished iPhone is anders dan een tweedehands, want hij is dus helemaal nagekeken en daardoor in feite zo goed als nieuw. Je krijgt er ook gewoon nog drie jaar garantie op, wat bij een tweedehands toestel niet zo is. Een prima alternatief dus, in het geval van waterschade.
Kinderen en een mobiele telefoon
Hoe jonger jouw kind is, hoe groter het risico dat een telefoon een keer in het water beland. Vandaar dat een refurbished iPhone sowieso al wel slim is om te kopen voor kinderen in groep 8 bijvoorbeeld. Als er dan iets mee gebeurt, heb je er in elk geval minder geld aan uitgegeven dan wanneer het een volledig nieuwe was. Met
kinderen en een mobiele telefoon moet je altijd goed afwegen wat verstandig is.
Duurzaamheid
Bovendien is een refurbished telefoon ook duurzamer. Om een nieuwe iPhone te maken worden namelijk veel grondstoffen gebruikt en er komt heel wat CO2 vrij tijden de productie en het transport. Een bestaande iPhone refurbishen scheelt dus enorm als het gaat om het milieu. Nog een extra reden om voor een refurbished iPhone te gaan als je telefoon in het water is gevallen en niet meer werkt. Zo’n refurbished telefoon kun je uiteraard gewoon online kopen, bijvoorbeeld via
refurbished.nl. Een fijne aanbieder met lange garantie. Hopelijk gaat door deze blog het katergevoel wat je ongetwijfeld hebt een beetje weg nadat je je telefoon in het water liet vallen. Snel zo’n gerefurbished model bestellen en niet meer aan denken! Dat helpt bij mij altijd 🙂