Op 6 januari is het Driekoningen. Een Christelijke feestdag, waarbij de meesten geen idee hebben wat er nou eigenijk gevierd wordt. Ik zocht het uit. Wat herdacht wordt, is dat de drie wijzen een opgaande ster zagen in het Oosten en daarop de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen naar Betlehem en vonden daar Jezus. De drie wijzen heten Caspar, Melchior en Balthasar. Wat kun je met kinderen doen rondom Driekoningen? In deze blog geef ik leuke suggesties.
Lees ook: Sint-Lucia feest vieren met kinderen
Inhoudsopgave
Wat kun je met kinderen doen rondom Driekoningen?
In Nederland zijn er een aantal tradities die horen bij Driekoningen. Niet iedereen viert het. Veel mensen vinden het alleen het moment om de kerstboom de deur uit te doen. Toch is het leuk om bij het verhaal van Driekoningen stil te staan en met kinderen wat activiteiten te plannen. Zo houd je het feest levend en leef je met kinderen langs alle jaarfeesten. Dat is een houvast door het jaar heen. Als ouder is het ook leuk om thematisch te werken en Driekoningen mag je dan zeker niet overslaan.
Tradities met Driekoningen in Nederland
Maar wat zijn dan die tradities rondom Driekoningen in Nederland? Ik zocht het uit en zet het hieronder voor je op een rij. Dit is hoe het vroeger ging, en soms nog in Nederland gevierd wordt.
- Kinderen gaan, officieel in groepjes van 3, waarbij er eentje een zwart gezicht heeft, met een kroontje op en een lampionnetje in de hand de deuren langs. Ze zingen daarbij een liedje over Driekoningen. Ze krijgen als beloning snoep of geld.
- Jan Steen schilderde het Driekoningenfeest. Hier zie je dat vroeger dit feest met eten, drank en zang werd gevierd. Traditioneel werd er Koningsbrood of Koningstaart gebakken. Hier zat een bruine boon of een muntstuk in verstopt. Wie het stuk taart of brood had, was voor die dag de ‘koning” (de baas) Tegenwoordig worden er nog steeds vaak lekkernijen gebakken met een boon er in. Er wordt gezegd dat wie de boon heeft, geluk zal krijgen.
- Vroeger werd er gegrabbeld in een ton met briefjes. Één van de grabbelaars vond de Koningsbrief. Die werd getrakteerd en was die dag de baas.
- In Nederland is dit officieel ook de dag dat je de kerstboom weg doet en dat je mensen nog een Gelukkig Nieuwjaar mag wensen.
Wat kun je thuis met kinderen aan Driekoningen doen?
Er is natuurlijk genoeg dat je kunt verzinnen rondom dit feest. Er zijn tradities genoeg, maar je hoeft uiteraard niet alles te doen. Kies gewoon uit wat je leuk vindt of wat haalbaar is om thuis mee aan de slag te gaan. Wat kun je met kinderen doen rondom Driekoningen lijkt ingewikkeld, maar dat is het echt niet. Hieronder een paar suggesties:
- Bak samen een cake of taart waar je een boon in verstopt. Laat je kind wat vriendjes en vriendinnetjes uitnodigen en trakteer ze op limonade met een stuk taart of cake. Spannend wie de boon vindt! Die heeft geluk (en krijgt eventueel een klein cadeautje). Een leuk recept vind je hier.
- Knutsel met de kinderen een kroontje. Dat kan van bijvoorbeeld goud, zilver of geel karton. Laat het ze versieren. Op Pinterest staan leuke ideetjes, ook voor andere knutsels. Ik vond ook een leuke free printable op de website Zü.
- Maak een grabbelton en verstop hier een Koningsbrief in. Laat de kinderen grabbelen. Wie de Koningsbrief heeft leest deze voor. Als je veel tijd hebt, kun je hier een leuke opdracht in zetten die ze met elkaar moeten uitvoeren. Deel uiteindelijk iets lekkers uit, bijvoorbeeld druiven, aan de vinder van de brief, die dat weer met de vriendjes en vriendinnetjes mag delen.
- Spreek met wat buren af dat de kinderen aan het einde van de dag, als het donker wordt, met hun lantaarntje mogen langskomen. Leer ze vooraf dit liedje, wat ze bij de deur mogen zingen. Als beloning krijgen ze een stempel op een stempelkaart of een mandarijntje.
- Schaf het leuke boekje “Een ster over de grens” aan en lees het Driekoningenverhaal voor.
- Voor wie dat nog niet gedaan had: ruim samen met je kinderen de kerstboom op!
Wat doen jullie met Driekoningen?
Als kind ging ik driekoningen zingen. Het is een echt brabantse traditie, vooral zuidbrabant. Gekleed met mantel en kroon gingen we langs de deuren. Het lampionnetje herken ik echter niet, wel droegen de meeste groepjes een ster bij zich, soms met een lichtje of met een draaimechanisme. In ons dorp was het echt een van de hoogtepunten van het jaar. Onderdeel van de middag/vooravond was ook het zingen voor een jury, daar kon je dan een prijs mee winnen. Zo gezellig!
Ik woon nu wat noordelijker in brabant en hier wordt het feest niet gevierd. Geen schmink en verkleedsessies, geen rondlopende groepjes kinderen in de wijk, geen bakje met muntjes bij de voordeur, geen minikoninkjes aan de deur die amper durven zingen. Ik mis het ontzettend.
Het enige dat mijn kinderen aan driekoningen doen is ze, na een lange eis door de kamer, eindelijk bij de kerststal zetten op 6 januari. En ik houd de datum nog steeds aan om (een deel van) mijn kerstversiering tot dan te laten hangen.
Oooh dat boek ken ik niet maar ziet er heel mooi uit!! Wij hebben een tulband gebakken en gegeten en ipv een boon deed ik er een vijg in 😉
Ik heb ook een printable gemaakt vooe het maken van een transparantje van de drie koningen!
Te vinden op mijn blog in de link trouwens
Opgelet, ik bakte ooit ook een driekoningentaart in mijn klas, heus met een witte boon erin. Pech … De taart was op en de boon was op, maar niemand van de 3-jarigen hadden een boon gemerkt, ze was week geworden door de melk en eieren in het deeg ! Nu stop ik die boon pas in de taart vlak voor het opdienen.