Wat kun je doen tegen wespen?

Gisteren zag ik de eerste in de tuin rondvliegen. Een wesp. Als ik de nieuwsberichten mag geloven, schijnt er dit jaar een ware wespeninvasie te komen. Dat heeft iets te maken met een zachte winter, geloof ik. Daardoor hebben veel koninginnen de winter overleefd. Die gaan in het voorjaar allemaal een nest bouwen. Hoewel wespen natuurlijk ook gewoon nuttig zijn, veroorzaken ze in augustus en september behoorlijke overlast. Het liefst geniet ik gewoon van mijn hapje en drankje in de tuin, zonder geplaagd te worden door deze zoemende zwartgele zoetekauwen.

Een stukje achtergrond

In het voorjaar bouwen de koninginnen die de winter hebben overleefd een nest. Dat nest is in het begin een nestje, ongeveer zo groot  als een beachballetje. Het liefst bouwen ze dat nest op een beschutte plek, zoals in de spouwmuur van je huis of onder een dakpan. Het nest bouwen ze van hout. Let maar eens op in je tuin, soms zie je wespen hout van je schutting schrapen. Uiteindelijk komen de larven uit en wordt een nest steeds groter. Aan het einde van de zomer kan de hoeveelheid wespen in één nest wel uitgegroeid zijn tot 5000 wespen. Zit er een nest in de buurt van jouw huis, berg je dan maar!

Vleeseters

Wespen zijn vleeseters. De wespenlarven hebben vlees nodig. Daarom jagen wespen op spinnen en muggen. Je begrijpt, daardoor zijn ze ook gewoon nuttig. Zonder wespen zouden er namelijk veel meer muggen in je tuin zitten en dat is ook niet fijn. Ze vangen dus de hele dag door vliegen, spinnen en muggen of de larven te voeden. Je hebt dan ook meteen de reden te pakken waarom ze op je bord afkomen als je net lekker zit te barbecuen: juist, ze willen je vlees!

Zoetekauwen

Wespen houden ook van suiker. Dat ga je vooral merken in augustus. De nesten zijn dan volgroeid en de larven ook. Hierdoor krijgen de werksters geen zoetstoffen meer terug van de larven, dus moeten ze die zoetstoffen ergens anders vandaan halen. Precies, bij onze ijsjes, limonade, zoete wijn… Zit je net lekker ’s morgens in de zon met je croissantje jam te doen of je nog in Frankrijk bent, wil zo’n wesp ook wat van jouw petit dejeuner. Of je geeft je kinderen een ijsje, en hoort ze vervolgens alleen maar gillen, omdat er steeds wespen op af komen. Lekker dan…

Oplossingen

Zoals ik al eerder schreef zijn wespen vleeseters en zoetekauwen. Indien je ze uit je buurt wil houden, zet je het beste een bakje met ham of met wat zoets (of allebei) op een plek in je tuin een stuk vandaan bij waar je zit. Het geeft geen garanties dat ze helemaal niet meer op je af komen, want natuurlijk is er altijd wel eentje die toch meer trek heeft in jouw  croissantje met jam, maar het scheelt wel. De wespen ruiken het vlees en de zoetigheid en zullen daar naartoe gaan. Ze worden er ook niet weggejaagd, dus kunnen ze ongestoord hun gang gaan.

Geuren

Verder hebben wespen een hekel aan een mengsel van bepaalde geuren, blijkt uit onderzoek. Zo heeft een mengsel van kruidnagel, citroengras, rozemarijn en geranium een afwerend effect. Als dit niet direct werkt, bedenk dan dat dit waarschijnlijk komt omdat wespen een heel goed geheugen hebben waar eten te halen valt. Pas na een paar keer bot te hebben gevangen zullen ze het niet meer proberen en zich definitief weg laten jagen door de geur van dit mengsel.

Wespenvanger

Je kunt ook een wespenvanger zelfmaken. Hang deze niet in de buurt van waar je zit, maar een stukje verder weg. Heb je het idee dat er een wespennest bij je huis zit, laat deze dan professioneel verwijderen. Dat scheelt ook enorm.

Vorig artikelHoe zou jij je eigen begrafenis vorm geven?
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #131
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in