Heb je kinderen, dan is de kans behoorlijk groot dat je vroeg of laat een keer te horen krijgt dat er luizen zijn gespot. Nee, hip zijn luizen niet, verre van zelfs. Maar hot van tijd tot tijd (helaas) wel. Alles wat je moet weten over luizen zocht ik voor je uit.
Inhoudsopgave
Soms zie je niks…
Mijn dochter had ze in 2012. En gisteren kreeg ik weer een berichtje van de luizenmoeder op school dat Sterre “zeer waarschijnlijk” luizen had. Ieuw! Nadat ik haar had opgehaald besloot ik meteen haar lange haren aan een grondige inspectie te onderwerpen. Mijn eerste gedachte was: ze heeft het niet. Ik zag namelijk niets. Geen neten en geen luizen. De vorige keer zat ze helemaal onder en was het niet te missen. Maar toen ik nog eens goed keek zag ik er toch echt eentje lopen. Eentje. En het was een kleintje. Een babyluisje. Ik groef diep in mijn geheugen. Die babyluisjes, die konden toch nog geen neten leggen?
Alles wat je moet weten over luizen
Ik besloot me er vandaag nogmaals in te verdiepen. En er meteen maar een blogje aan te wijden. Immers, ik ben niet de enige mama die gruwelt van luizen en er zo snel mogelijk vanaf wil. Wat zijn de feiten? Wat zijn de tips & trics? Op het moment dat je er middenin zit, zoek je alles uit en weet je precies hoe het werkt. Zodra het weer even geleden is, moet je er weer opnieuw induiken. Zo’n naslagwerk waar alles in staat over luizen is dus best wel handig!
De feiten over luizen
-luizen zitten het vaakst achter in de nek, achter de oren en tussen de voorhoofdsharen. Check daar dus het eerst en het best.
-neten zijn in het begin bruinig van kleur en later wit/gelig. Ze zijn niet altijd goed te herkennen, omdat ze kunnen lijken op roos. Toch vind ik ze best duidelijk te herkennen. Ze zitten namelijk echt vastgeplakt aan de haren en gaan moeilijk los. Je moet ze echt tussen 2 nagels eruit schuiven. Ze zitten ook dichtbij de haarwortel. Roos dwarrelt meer los rond in het haar. Bovendien zit in wit/gelige neten vaak geen luis meer. Juist de bruine neten bevatten luizen die nog zullen uitkomen. Probeer ze er zoveel mogelijk uit te halen!
-Neten hebben 7-10 dagen nodig voor ze uitkomen. Vandaar dat je minstens 14 dagen moet blijven controleren en kammen, liefst 2 keer per dag. Je kunt wel denken dat een hoofd luizenvrij is, maar als ergens een verdwaalde neet zit die je gemist hebt en die komt na 10 dagen uit, dan begint de hele cyclus gewoon weer opnieuw. Als je die babyluis opmerkt en meteen uit het haar haalt, ben je er pas echt vanaf.
-Als een babyluis geboren is, kan deze zich nog niet voortplanten. Dat kunnen ze pas na zo’n dag of 7-10. Het is dus belangrijk de babyluizen te verwijderen voor ze de volwassenleeftijd hebben bereikt en neten kunnen leggen. Elke dag kammen en ze steeds weg halen is dus heel belangrijk!
-Een luis leeft ongeveer 50 dagen. Als ze eenmaal kunnen voortplanten, doen ze dat ook vaak en veel. Hoe meer luizen en neten er zijn bij de ontdekking, hoe moeilijker er vanaf te komen.
-Luizen komen het liefst in schoon haar met een warme hoofdhuid. Omdat lang, dik haar beter isoleert dan dun kort haar, komt het vaker voor bij vrouwen of meisjes met lange haren. Maar het komt ook zeker voor bij jongens met korte haren. Even kort de koppen bij elkaar of een knuffel kan voor een luis genoeg zijn om over te lopen naar een andere gastheer. Vandaar het advies bij meisjes om de haren vast te maken.
-De jeuk wordt veroorzaakt door de beet van de luis die het bloed opzuigt. Of beter gezegd: het speeksel van de luis. Niet iedereen krijgt jeuk. Ongeveer de helft van de mensen is allergisch en krijgt jeuk, de andere helft niet. Die merken het zelfs niet als er tientallen luizen lopen.
Hoe kom je van luizen af?
- Je hoeft NIET al het beddengoed, kleding en knuffels te wassen. Dit is een fabeltje. Een luis heeft namelijk constante warmte en vocht van je hoofdhuid nodig. Ook moet de luis 5 x per dag bloed uit je hoofdhuid kunnen zuigen. Zonder warmte, vocht en bloed kan een hoofdluis niet langer dan 48 uur overleven, en al vele uren daarvoor is hij al zo verzwakt dat voortplanten niet meer lukt. Een luis zal dus zeker niet het risico nemen ergens te gaan zitten waar hij niet kan overleven. Als je toch wel eens een hoofdluis vindt op een kussen of een tafel, dan betekent dit dat hij al te oud en verzwakt is om te overleven. Hij valt dan uit het haar.
- Je hoeft ook NIET per se te behandelen met een luizenshampoo. Veel luizen zijn resistent tegen diverse shampoo’s.Bovendien zijn de pesticiden ongezond en slecht voor het milieu. Wil je toch per se iets gebruiken, dan zijn Dimeticon en Nyda aan te raden. Deze middelen bevatten geen pesticiden en doden de luizen door verstikking in plaats van vergif. Ze worden hier dus niet resistent tegen. Je mag ze ook gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode.
- Het meest effectieve middel om van luizen af te komen is kammen, kammen en nog eens kammen. Zo’n 2 x per dag gedurende 14 dagen. Dat kan dus prima zonder shampoo. Als je maar steeds de luizen verwijdert voor ze groot genoeg zijn om zelf neten te leggen. Eventueel kun je een elektrische luizenkam gebruiken.
De meest succesvolle methode om luizen te bestrijden
Ik hoop dat jullie nu, net als ik, genoeg informatie hebben om luizen te herkennen en er vanaf te komen. Ik ga voor de kam-methode en ga geen middeltjes gebruiken. Volgens mij is dat namelijk de meest vriendelijke en zeker succesvolle methode om effectief van luizen af te komen. Wil je nog meer weten? Op de website van de luizenkliniek staat heldere informatie en ook een mooie afbeelding van de levenscyclus van de luis.
Boeken over luizen
Wil je leuke boekjes voorlezen aan je kind of op school, om het onderwerp luizen bespreekbaar te maken? Dan verwijs ik je naar deze blog die ik al eerder schreef met daarin 5 leuke boekentips over luizen.
Wist je dat de toptip in t luizenverhaal kammen met cremespoeling is! Neten en luizen glijden er makkelijk uit bij t kammen en t scheelt enorm veel gedoe voor je kindje zelf! En niet te vergeten.. T witte kattenluizenkammetje is niet geschikt, een stalen kam met gekartelde kammen wel!