Welke energieleverancier kies je bij zonnepanelen?

zonnepanelen en wolkenTegenwoordig zijn er steeds meer mensen die zonnepanelen nemen. Dat is niet zo gek, want het is duurzaam en je verdient de investering meestal in zo’n 5-7 jaar gemiddeld terug. Wij hebben zelf al 4 jaar lang 20 zonnepanelen op het dak en waren afgelopen jaar voor het eerst energieneutraal. We hebben de investering al bijna terugverdiend, in 4 jaar dus al. Nooit hebben we een seconde spijt gehad van de aanschaf. De vraag is alleen: welke energieleverancier kies je bij zonnepanelen? Dat is voor ons best een zoektocht geweest. In deze blog deel ik onze zoektocht. 

Welke energieleverancier kies je bij zonnepanelen?

Je wil natuurlijk de beste deal met de meeste opbrengst als je zonnepanelen aanschaft. Voor de stroom die je teruglevert krijg je een vergoeding van je energieleverancier. Hoeveel dit is, is per leverancier anders. Daarom is het de moeite waard om dit goed uit te zoeken. Meestal is deze vergoeding lager dan de stroom kost die je afneemt. Dit komt, doordat er geen overheidsheffingen bij zitten. Let ook op de btw. Sommige energieleveranciers geven de prijs inclusief btw en anderen exclusief btw. Reken dat dus altijd goed uit, het beste is het om de kale prijs exclusief btw met elkaar te vergelijken. Sommige leveranciers geven ook nog extraatjes weg, bijvoorbeeld gratis een klein stukje aandeel in windenergie of een hogere terugleverprijs bij de eerste 10.000 KWH. Probeer de verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken en zie niks over het hoofd, want iets wat heel aantrekkelijk lijkt kan in de praktijk, toch minder interessant blijken te zijn. 

zonnepanelen leggen

Wat is salderen?

De stroom die je met je zonnepanelen opwekt lever je terug aan je energieleverancier. Dit wordt verrekend met de stroom die je zelf gebruikt op momenten dat er geen zon is. Dat noem je salderen. Sommige huizen hebben een dubbele meter. Die houdt apart bij of jij in de piek- of de daluren veel stroom gebruikt of teruglevert. De tarieven van piek- en daluren zijn anders. Je snapt zelf ook wel dat je met zonnepanelen in de normale uren vooral stroom teruglevert met je panelen en in de daluren, in de avond en ’s nachts bijvoorbeeld, meer stroom verbruikt en niks kan terugleveren. Het is dus goed om uit te zoeken hoe jouw energieleverancier daarmee omgaat. 

Vaste leveringskosten

Verder zijn er ook nog vaste leveringskosten die een energieleverancier rekent per maand. Dit kan variëren van €3 tot wel €10. Tot slot bieden sommige energieleveranciers ook korting als je je voor 3 jaar vastlegt. Maak een berekening per jaar en kijk dan wat voor jou het meest gunstig is. Zo kun je uiteindelijk flink wat besparen op je energierekening! Bovendien help je mee aan een schoner milieu. Win-win dus. 

Welke energieleverancier kies je bij zonnepanelen?

Vorig artikelEen nieuwe schutting kopen
Volgend artikelProcida bezoeken vanuit Napels
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in