Wij kunnen niet echt zonder ons kopje koffie. Na Finland, Noorwegen, IJsland en Denemarken zijn wij de grootste gebruikers. Als we opstaan doe we dat meestal met een lekker bakkie om fris de dag te beginnen. Rond een uur of tien is het dan tijd voor koffiepauze en die heet niet voor niks zo. Na de lunch nemen we vaak ook nog een. Halverwege de middag is er weer een koffiepauze en na het avondeten toppen we weer een productieve dag af met… een kop koffie. Koffiemachines op het werk, in cafés en thuis draaien overuren om aan die gigantische dagelijkse vraag te kunnen voldoen. Ga maar na, gemiddeld tikt elke Nederlander elk jaar ruim acht kilo koffiebonen in de vorm van koffie weg. Het is dan ook geen wonder dat je koffiezetapparaat ontkalken geen overbodige luxe is. Helemaal omdat het harde water in veel delen van ons land vol zit met calcium, kalksteen en magnesium en dit kalkaanslag veroorzaakt in je koffiezetapparaat. Een special ontkalker koffiemachine is online te koop en doet precies wat de omschrijving zegt. Maar je kunt het ook eerst proberen met azijn en water. Maar doe het een paar keer per jaar, want te veel kalk op de onderdelen van je koffiemachine kan zorgen voor storingen en de smaak van je kostbare kop koffie aantasten. Maar wanneer weet je nou zeker dat het de hoogste tijd is om je machine eens flink onder handen te nemen. In dit artikel geven we je handig tips zodat jij kunt blijven genieten van het zwarte goud.
Inhoudsopgave
Kijk, luister en proef
Het klinkt heel simpel, maar als je goed kijkt en luistert naar je koffiemachine weet je al heel snel of er te veel kalk in het spel is. Kalk is een beetje krijtachtige afzetting die zicht manifesteert aan de uitgang waar de koffie uitkomt. Soms drijven er zelfs kleine stukjes in je koffie. Dat kan geen kwaad, maar fris is anders. Als je koffiemachine onregelmatig pruttelt en moeite heeft om de vers gezette koffie uit te spuwen is er ook iets mis. Tot slot weet jij precies hoe koffie uit jouw koffiezetapparaat smaakt. Als er een verandering is smaak is weet je dat er een schoonmaakbeurt nodig is.
Azijn en water
We raden je aan om eerst dit middeltje te proberen voor je professionele ontkalkmiddelen aanschaft. Maak de machine schoon en leeg. Dus koffiebonen, pads en cups verwijderen. Daarna half water en half azijn in het waterreservoir en de machine aanzetten. Als het reservoir halfleeg is doe je de machine uit en wacht je een uur. Vervolgens het koffiezetapparaat weer aanzetten en de machine een paar keer doorspoelen met schoon water. Koffie!