Op nog geen uur rijden vanaf Oslo kun je de wandeling naar Mørkgonga maken. Deze wandeling kun je enigszins vergelijken met de Preikestolen, al is die nog wel ietsje pittiger en langer. Een hike naar Mørkgonga is een enorme aanrader. Het gevoel als je aankomt bij het eindpunt is waanzinnig. Na zeker 2,5 uur klimmen is het uitzicht een enorme beloning. In deze blog vertel ik over mijn ervaring met het wandelen naar Mørkgonga in Noorwegen, hoe je er komt, waar je parkeert en hoe de wandeling er uit ziet wat betreft de paden en uitdagingen die je tegenkomt. Op de foto’s zie je wat voor paden je tegenkomt. Zo weet je precies waar je aan begint!
Lees ook: Preikestolen met kinderen
Inhoudsopgave
Wandelen naar Mørkgonga in Noorwegen
De wandeling naar Mørkgonga in Noorwegen is zonder twijfel een aanrader. Hoewel het soms wat challenging is zul je zeker genieten van de geweldige uitzichten en beweging. De hik is verre van saai, je moet sommige stukken flink klauteren en ook goed opletten. Stevige wandelschoenen zijn een must! Deze wandeling kun je echt niet op je sneakers maken. En al helemaal niet op je slippers of sandalen. De wandeling gaat door bos met veel verschillende soorten bomen en planten, waaronder naaldbomen, taxus en berkenbomen. Je moet twee keer een smal beekje uit een waterval oversteken.
Hoe is Mørkgonga ontstaan?
Mørkgonga is een scheur in de lavaplaat die Krokskogen bedekt. Deze kloof ligt op de top van de steile overhang tussen Gyrihaugen en Steinsfjorden in Åsa. Mørkgonga is ontstaan door gesmolten lava die vervolgens stolde. Dit gesteente werd later geërodeerd, omdat het minder resistent was dan de berg eromheen. Je kunt een hele korte route lopen door de kloof naar boven. Aangezien dit risicovol is, zeker voor niet geoefende wandelaars, is er gelukkig ook een langere route die niet door de kloof gaat en op hetzelfde punt uitkomt. Beide routes zal ik verderop beschrijven.
Hoe kom je bij de parkeerplaats voor de wandeling?
Vanuit Oslo rijdt bus 200 naar Sundvollen en daar pak je bus 211 of 212 in de richting Åsa, uitstappen bij de bushalte “Elvikbråtan”. Vanaf hier start een pad. Het fijnste is het om met de auto te gaan. Wij hadden een auto gehuurd via Sunny Cars. Je rijdt dan naar de Mørkgonga parkeerplaats Asaveien. Er zijn beperkte parkeerplaatsen, ik denk dat er ongeveer 10 auto’s passen. Op een mooie zomerse dag in het weekend of de vakantie is de kans groot dat je er dus niet kunt parkeren. Dan is het openbaar vervoer een optie of je parkeert in Sundvollen of Friluftshuset in Åsa. Je kan dan extra wandelen of fietsen naar het beginpunt. Starten in Djamtern kan ook en dan het gemarkeerde blauwe pad volgen. Wij waren er in de herfst op een vrijdag en toen stond er slechts 1 andere auto. Heel vroeg vertrekken kan ook slim zijn, dan is het nog niet druk.
De lange route naar Mørkgonga
De lange route naar Mørkgonga is ongeveer 4,9 km met een hoogtestijging van rond de 500 meter. Na het parkeren steek je de weg over en zie je eigenlijk al gelijk het pad bergop met een bord van de wandeling staan. Als je voor deze route kiest volg je steeds de bordjes Mørkgonga utsigt die je al vanaf het begin ziet staan. Het eerste stuk van de route is een pad dat vrij steil omhoog gaat.Het is geen glad pad, maar een bospad vol keien en boomwortels die uitsteken. Vandaar dat goede wandelschoenen echt een must zijn. De eerste km heb je eigenlijk nauwelijks uitzicht, maar vanaf ongeveer 1 km zie je het fjord een beetje tussen de bomen doorkomen. Dit zal in de zomer misschien wat minder zichtbaar zijn, omdat er meer bladeren aan de bomen zitten, maar in de herfst zagen wij dat wel.
Waterval oversteken
Na ongeveer 2,3 km (en 1 uur) klimmen door het bos op soortgelijke paden met boomwortels en keien kom je aan je linkerhand een watervalletje tegen. Het water stroomt door over het pad, waardoor het pad al flink nat is voor je bij de waterval aankomt. Je hoort het ruisen van de waterval ook al ruim van te voren. Elke bocht denk je: hier is de waterval en dan zie je ‘m toch nog niet. En ineens is hij er. Je moet de waterval oversteken en dat is best een uitdaging, want het pad is er smal en naast je is een grote diepte. Wij klommen een stukje de berg op om daar de waterval over te steken. Goed kijken op welke stenen je kunt staan, voel of ze glad zijn, zodat je niet uitglijdt. Het lukte ons allebei zonder problemen, maar kinderen moet je wel even helpen.
Uitzicht!
Na de oversteek over de waterval komt de beloning: een waanzinnig uitzicht over het fjord! Meteen ook een goede reden om niet door de kloof omhoog te klimmen, want dan zie je dit alleen op de terugweg. Dit uitzicht is op 2,5 km vanaf de parkeerplek en wanneer je geen zin hebt in nog meer klimmen, is de wandeling tot hier ook al prima. Wij hebben hier even lekker tegen de rotswand gezeten met een appel, genietend van het uitzicht. Soms hangt er dichte mist, die ook vrij snel weer kan verdwijnen en dan kun je heel ver kijken. Op dit punt is het pad smal en de afgrond diep, dus met kinderen is het wellicht een minder goede plek om lang te stoppen. Wij waren zonder kinderen, dus zaten er prima in het zonnetje.
De volgende 2,3 km
Bij dit uitzichtpunt ben je ongeveer op de helft. Het pad gaat verder omhoog, je loopt als het ware rond de berg en steeds een beetje meer naar boven. Sommige stukken zijn heel steil, andere wat minder steil. Na verloop van tijd kom je weer aan bij een punt met bordjes. Je volgt hier nog steeds Mørkgonga en dit blijf je doen. Vanaf dit punt is het nog ongeveer 25 minuten. Als je in de verte een meer ziet, moet je linksaf de berg op. Ook hier staat een bord naar Mørkgonga en Gyrihaugen. Wij werden hier een beetje onzeker of we wel de juiste route hadden, maar kwamen gelukkig Noren tegen die op de terugweg waren en ons verzekerden dat we goed zaten. Hier is het nog best een klim met een soms onduidelijk pad. Ergens moet je ook een flinke rots op, als je wat meer links kijkt zie je een soort trappetje om de rots op te komen. En je gaat nog een keer het water over, dit is dezelfde waterval die je eerder bent overgestoken, maar dan hoger op de berg. Het laatste stuk is vrij steil naar beneden, maar al snel zie je Mørkgonga verschijnen. De kloof en het uitzichtpunt. Hoera! You made it!
De korte route naar Mørkgonga (niet aan te raden)
Om de korte, maar behoorlijk uitdagende en ook wel gevaarlijke tocht door de kloof te maken, ga je bij de eerste bordjes linksaf het pad in. Er staat hier ook een geel waarschuwingsbord over gevaar en vallende stenen, dat je probeert te ontmoedigen om deze kant op te gaan. Doe je dat toch, dan kom je onderaan bij de kloof uit. Er is staaldraad om je aan vast te houden. Het lijkt misschien in het begin nog wel te doen, maar het wordt steeds minder een pad en de stenen waar je overheen loopt liggen los. Ze zijn glad, er kan water door de kloof stromen wat het echt risicovol maakt. Zeker als het vochtig weer is. Toen ik er was zag ik mensen door de kloof naar boven komen. Nu en dan hoorden we een heleboel stenen naar beneden rollen en dan gleed er iemand bijna weg. Wij waren heel blij dat we niet door de kloof waren gegaan! Doe je het wel, dan kun je een rondje lopen: door de kloof omhoog en de de lange route terug.
Op de top van Mørkgonga
Als je op de top staat heb je een fantastisch uitzicht over Steinsfjorden en de bergen. In de herfst is dat zeer kleurrijk, overal groen, geel, bruin en rode bomen. Toen wij aankwamen was het ontzettend mistig en zagen we haast niks, maar na ongeveer 5 minuten trok het open en hadden we waanzinnig mooi uitzicht. Zo ging dat een paar keer: mist, helder, mist helder. Blijf dus gewoon even wachten. Er staat een bankje, dat is opgedragen aan een Poolse jongen die helaas is verongelukt, doordat hij in de kloof is gevallen. Dat is meteen en goede waarschuwing om niet te dicht de rand op te zoeken. Gebruik altijd je verstand en doe geen domme dingen om alleen de mooiste foto te maken. Wij hebben ongeveer een half uur zitten genieten van het uitzicht en foto’s gemaakt van elkaar op de top. Het blijft een mooi beeld. Daarna hebben we dezelfde weg terug gelopen.
Gyrihaugen
Vlakbij het einde van de wandeling zie je houten vlonders liggen. Vandaar gaat er een pad verder omhoog naar Gyrihaugen waar je de helft van het “Koninkrijk” kunt zien. Je hebt dan nog meer uitzicht ook op de andere kant van het fjord. Onderweg kom je een meertje met een schommel tegen. Dit is nog 1,5 km extra. Wij hebben dit niet gedaan, omdat we het al te laat vonden, maar het schijnt er mooi te zijn ook. Als je de tijd hebt en het is mooi en helder weer is dit wel een aanrader.
Hoe lang doe je over de wandeling naar Mørkgonga?
Wij vertrokken rond 11 uur en we waren rond half 6 terug bij de auto. In totaal hebben we dus 5 en een half uur over de totale wandeling gedaan. Daarvan hebben we denk ik een uur in totaal niet gewandeld, want we hebben op de top een half uur gepauzeerd en op de terugweg ook een half uur gezeten bij het uitzichtpunt vlakbij de eerste waterval. Al met al vonden wij het een schitterende wandeling.
Is de hike naar Mørkgonga geschikt voor kinderen?
Je kunt deze wandeling prima maken met kinderen. Hou ze wel in de gaten, want er zijn stukken met een flinke diepte naast je. Laat ze dus niet alleen vooruit lopen, maar zorg dat ze bij je in de buurt lopen. Kleine kinderen kun je het beste in een draagdoek of draagzak meenemen. Bij het oversteken van de watervallen en sommige steile stukken hebben ook grotere kinderen waarschijnlijk wel wat hulp nodig. Zorg ook voor stevige wandelschoenen voor de kinderen, want het is echt pittig terrein en bij vochtig weer glijdt je zo uit.
Wanneer kun je de Mørkgonga hike het beste maken?
Als je wil wandelen naar Mørkgonga in Noorwegen kun je dit het beste in de zomer doen, al zal het dan wel druk zijn moet toeristen en locals. Vertrek dus vroeg, zodat je een parkeerplek hebt. Je kunt de hike ook doen in het voorjaar, ongeveer vanaf april tot eind oktober. Uiteraard moet je ook zelf een inschatting maken: ligt er in april nog sneeuw, dan is deze wandeling echt te risicovol door gladheid. Tenzij je echt geoefend bent en de juiste kleding en schoenen hebt. De recreatieve wandelaar kiest het beste een droge dag uit. Als het hard regent is dit echt niet leuk. Wij maakten de wandeling in de herfst, om precies te zijn half oktober. We hadden een droge dag en af en toe scheen de zon, de temperatuur was ongeveer 10 graden. Het bos was wel nat, door de watervallen, maar ook door de regen die in de nacht gevallen was. Daardoor was het op veel plekken best glad en ook wat modderig.
Mørkgonga is een natuurreservaat
Het natuurreservaat Mørkgonga werd op 7 december 2001 beschermd en beslaat een oppervlakte van ongeveer 1539 hectare. Het reservaat is verdeeld tussen Hole en Ringerike, waarvan het grootste deel zich in Ringerike bevindt. Er zijn verschillende gemarkeerde paden in of naast het reservaat. Een blauw gemarkeerd pad loopt langs de hele oostkant van het reservaat van Migartjern (Migarvijver) in Ringerike naar Retthella in Hole.
Hotels in de buurt van Mørkgonga
Wij hebben overnacht in Tyrifjord hotel in Vikersund. Dit is ongeveer 40 minuten rijden vanaf de Mørkgonga parkeerplaats. Het is een heel fijn hotel met een geweldig uitzicht over het Tyrifjord, waar je uiteraard in kunt zwemmen. Zowel in de winter als in de zomer. In de winter duik je daarna snel de sauna in. Voor kinderen is dit een heel fijne plek. Het is een kleinschalig familiehotel met een persoonlijke benadering. Iedereen weet wie je bent en ze vragen wat je gaat doen en hoe je dag was. Heel vriendelijke mensen. Ook het diner in het restaurant is erg goed, wij hadden gereserveerd voor na de wandeling, zodat we niet meer weg hoefden ‘s avonds. Erg fijn! Tickets naar Oslo zijn trouwens best goedkoop, je kunt ze oa boeken via Transavia. De huurauto regelden we dus via Sunny Cars.
Onze ervaring met wandelen naar Mørkgonga in Noorwegen
Wij vonden de wandeling een hele leuke ervaring die je zeker moet doen als je in de buurt van Oslo bent. Sowieso is er in deze omgeving veel te doen en te zien, maar de hike is een aanrader. In de herfst zijn de kleuren extra mooi, maar ook in het voorjaar en de zomer lijkt het me de moeite waard. Het eindpunt is natuurlijk super, oordeel zelf maar aan de hand van de foto’s. Na de Preikestolen vind ik dit zeker een van de mooiste wandelingen die ik in Noorwegen heb gemaakt!
Veelgestelde vragen over Mørkgonga
Wie op zoek gaat naar informatie over Mørkgonga zoekt vaak op specifieke vragen, die misschien niet op blogs te vinden zijn. Daarom heb ik een aantal van deze vragen hieronder op een rij gezet.
Waar ligt Mørkgonga Naturreservat?
Mørkgonga Naturreservat ligt in de gemeente Ringerike, in de Noorse provincie Viken.
Wat betekent Mørkgonga
De letterlijke vertaling van Mørkgonga is “donkere gang”. Het Noorse worden mørk betekent namelijk “donker” in het Nederlands en gonga betekent “gang”. Heb je meteen een paar Noorse woordjes geleerd!
Is het gevaarlijk in de herfst en winter?
De wandeling kan zeker gevaarlijk zijn in de herfst en de winter. Wij liepen inzet Mørkgonga in oktober en toen was de herfst zeker al ingezet. We troffen gelukkig een mooie dag met zon en wat mist. Toch waren de boomstronken behoorlijk glad en onderweg kom je sowieso veel water tegen, waardoor goede wandelschoenen zeker nodig zijn. Ik heb foto’s gezien van mensen die met sneeuw de wandeling hebben gemaakt, dus met goede snowsteps onder je schoenen is het misschien wel mogelijk. Ik zou het je echter niet aanraden als je geen geoefende wandelaar bent en zeker niet met kinderen.