Waarom is puzzelen zo goed?

waarom is puzzelen zo goed kamperen in het bos puzzel haasterenPuzzelen. Iedereen heeft het in zijn leven wel eens gedaan. Sommige mensen vinden het zelfs heerlijk om te doen, zelfs op volwassen leeftijd nog. Ook kinderen kunnen enorm genieten van puzzelen, bovendien leren ze er heel veel van. Waarom is puzzelen zo goed? In deze blog vertel ik er alles over. En ik geef natuurlijk tips voor de leukste puzzels, van 1000 stukjes, gesorteerd op thema.

Lees ook: Naampuzzel, een origineel kraamcadeau
Lees ook: Puzzel poef

Voordelen van puzzelen

Waarom is puzzelen zo goed? Er zijn veel voordelen van puzzelen. Zowel voor kinderen als bij volwassenen levert deze activiteit een heleboel op. Wist je dat mensen die dement worden langer alert blijven als ze regelmatig puzzelen? Of dat kinderen die vaak puzzelen gemiddeld gezien een hogere intelligentie hebben op volwassen leeftijd? Waarom puzzelen zo goed is voor kinderen en volwassenen vertel ik hier onder.

Aanmaken dopamine

Ten eerste wordt er een geluksstofje aangemaakt, dopamine, als je een probleem oplost. Dit doe je bij een puzzel eigenlijk voortdurend. Elk stukje dat je aanlegt voelt als een klein “Eureka” moment en daardoor doe je gedurende het puzzelen veel succes ervaringen op. Dat is voor kinderen heel prettig, maar volwassenen schijnen dat ook erg fijn te vinden.

Concentratie en focus

Puzzelen is een activiteit die de concentratie en de focus bevordert. Je moet heel goed kijken, passen en meten om het juiste stukje te vinden. Dit lukt niet zonder concentratie, en andersom werkt het ook: mensen zijn geconcentreerder als ze puzzelen.

Ruimtelijk inzicht door te puzzelen

Door te puzzelen doen met name kinderen veel aan de ontwikkeling van hun ruimtelijk inzicht. Het passen en meten, goed kijken of een stukje past, geeft ze steeds meer ervaring om te zien waar je op moet letten. Hierdoor zullen ze steeds complexere puzzels aan kunnen en zien ze steeds sneller hoe iets in elkaar zit.

Motorische ontwikkeling

Met name jonge kinderen oefenen door te puzzelen de motoriek. Met name de fijne motoriek wordt door het oppakken en passen van de puzzelstukjes goed geoefend. Jonge kinderen spelen vaak nog met houten puzzels met grote stukken, maar langzaamaan worden ze meer geoefend en kunnen ze steeds meer en kleinere stukjes aan. Ook voor ouderen is dat goed: de motoriek gaat achteruit bij ouderen en door het vele puzzelen zal dat proces minder hard gaan dan wanneer een oudere niet puzzelt.

Doorzettingsvermogen oefenen met puzzelen

Met name kinderen oefenen hun doorzettingsvermogen door te puzzelen. Hoe moeilijker de puzzel, hoe meer geduld en doorzettingsvermogen je moet hebben om de puzzel op te lossen. Belangrijke vaardigheden die je in de rest van je leven nog regelmatig nodig hebt.

Puzzelen helpt je te ontspannen

Veel mensen hebben baat bij puzzelen als ze gestressed en gespannen zijn. Door langere tijd aan een puzzel te werken, komen je hersenen tot rust. Je gebruikt ze wel actief om te puzzelen, maar meestal vergeet je alles om je heen. Je ben heel gefocust op de activiteit op zich, waardoor je geest zich kan ontspannen en even alle stress kan vergeten.

Plezier hebben in puzzelen

Tot slot is puzzelen ook gewoon leuk! Veel mensen vinden puzzelen heel rustgevend en gezellig. Een kopje thee erbij, een warme trui aan en aan de slag. Het hele gezin kan meedoen met een puzzel. Zo kopen wij vaak in de winter een winterpuzzel die we met z’n allen oplossen. Iedereen puzzelt een stukje, soms apart, soms tegelijk. Hoe verder de puzzel vordert, hoe leuker het wordt. Soms staan we met z’n zessen rond de tafel om te puzzelen. Ik hoop dat nu een antwoord hebt op de de vraag: Waarom is puzzelen zo goed?

Wat heb je nodig om te puzzelen?

Zeker als je moeilijke puzzels gaat maken met een grote hoeveelheid stukjes is een grote puzzelmat eigenlijk onmisbaar. Met zo’n puzzel van 1000-3000 stukjes ben je namelijk zo een paar dagen of langer bezig. Ik houd van een opgeruimd huis, dus ik heb niet graag dat zo’n puzzel dan de hele week op tafel in de weg ligt. Dus dan rollen we de puzzelmat op en leggen we ‘m even opzij. Wie wil puzzelen, heeft de mat zo weer gepakt en kan verder.

puzzelmat 1000 stukjes

Puzzels die je in huis moet hebben

Natuurlijk zijn leuke puzzels ook tof om in huis te hebben. Ik heb een voorkeur voor puzzels met een grote hoeveelheid aan stukjes, zodat je er lekker lang mee doet en het een echte uitdaging is om deze met z’n allen op te lossen. Inmiddels kan bijna iedereen bij ons thuis mee doen, alleen de jongste nog niet. Het is leuk om wat puzzels rondom een thema in huis te hebben. Zo heb je voor ieder moment in het jaar een puzzel, die je steeds opnieuw tevoorschijn kunt halen.

Puzzels winter

In de winter zijn puzzels leuk met sneeuw en kerstbomen enzo. Mooie landschappen doen het goed, bij kinderen zijn natuurlijk Disney puzzels favoriet en ook de Haasteren puzzels zijn altijd heel leuk. Ik zet mijn tips voor winterpuzzels van 1000 stukjes hieronder op een rij:

Waarom is puzzelen zo goed? puzzel winter in amsterdam

Puzzels lente

In de lente komen natuurlijk thema’s als bloemen, vogels, pasen, paashazen en bloesems voorbij. Ook hier heb ik mijn favoriete puzzels in het thema lente van 1000 stukjes bij elkaar gezocht:

puzzel haasteren boerderijleven 1000 stukjes

Puzzels zomer

Vrolijke zomerpuzzels van 1000 stukjes, ik hou er van! Puzzelen kan namelijk ook heel goed zomers buiten, op de terrastafel. Zeker als je een puzzelmat hebt. Zet wel je parasolletje even op, maar het is een heerlijke activiteit om te doen als het lekker warm is en je buiten wil zijn.

puzzel wereldwonderen

Puzzels herfst

In de herfst gaat iedereen weer meer binnen lezen. We krijgen storm, regen, gekleurde blaadjes, mooie landschappen en dikkere kleding. Puzzelen doen we met een kopje thee en een kaarsje aan, de verwarming gaat lekker aan voor een behaaglijk gevoel. Puzzels met 1000 stukjes in een herfstthema zijn:

Waarom is puzzelen zo goed? puzzel storm

Vorig artikelSalade Caprese taartje recept
Volgend artikelPoëzie boeken voor kinderen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in