Waarom het Noorderlicht op je bucketlist moet? Ik ga het je vertellen. Het Noorderlicht is namelijk magisch mooi. Ik weet nog hoe ik als tiener een keer door een National Geografic bladerde in een wachtkamer en een artikel las over het Noorderlicht. Ik werd gevangen door de magische kleuren in de lucht. Prachtige foto’s stonden erbij. Toen wist ik het. Ooit wilde ik dat Noorderlicht met eigen ogen aanschouwen. Inmiddels heb ik het een paar keer gezien in IJsland. In deze blog leg ik uit wanneer je de meeste kans maakt op het Noorderlicht en waar je op moet letten.
Inhoudsopgave
Waarom het Noorderlicht op je bucketlist moet
De jaren erna dacht ik nog vaak aan het Noorderlicht. Regelmatig kwam het op mijn pad: ik las er iets over in een magazine, of ik zag het voorbij komen in een reisprogramma op televisie. Steeds dacht ik weer: ik moet een keer naar een plek waar het Noorderlicht is in de winter, maar het kwam er telkens niet van om een tripje naar het verre Noorden te maken. Tot ik in 2015 plannen maakte om dat najaar naar IJsland te gaan. Ik pakte de boeken er weer bij: wanneer kon je ook al weer dat Noorderlicht zien? In welke maanden en onder welke omstandigheden? Ik werd direct weer enthousiast en nu ik het eenmaal een paar keer gezien heb weet ik waarom het Noorderlicht op je bucketlist moet!
Waneer zie je het Noorderlicht?
Er zijn wel omstandigheden waar je op kunt letten als je het Noorderlicht wil zien. Echter, kijk hier niet te strak naar, want ik heb inmiddels het Noorderlicht al 6 keer gezien en de omstandigheden waren soms heel goed, en soms ook veel minder goed. Denk dus bijvoorbeeld niet dat je met volle maan niet naar buiten hoeft te kijken, want onderstaande foto bewijst dat je het Noorderlicht ook ècht kunt zien met maan!
Een donkere lucht
Het Noorderlicht is alleen te zien als het donker is. Hoe Noordelijker je zit, hoe groter de kans dat je het overdag kunt zien, want op sommige plekken is het daar in december al ’s middags donker. De grootste kans op het Noorderlicht heb je tussen november en maart. De zomermaanden is er teveel licht, rond midzomernacht blijft het op sommige plaatsen zelfs de hele dag licht in de zomermaanden! Wil je dus echt veel kans hebben, plan je trip dan tussen deze maanden. Toch heb ik het Noorderlicht zelf al eens in oktober gezien. Het kan dus best als de kansen wat minder groot zijn. In oktober wordt het donker rond 18.00 uur, maar echt donker is het pas rond half 9. Wie het Noorderlicht wil spotten, doet er dus goed aan om gewoon te gaan rondrijden als het donker is en regelmatig naar buiten te kijken. Zoek plekken op waar niet teveel omgevingslicht is, in een stad zie je het meestal minder goed. Overigens kùn je het ook zien als het schemerig is. Dus ook hier geldt weer: het Noorderlicht houdt zich niet aan regels. Blijf altijd alert!
Zie je het Noorderlicht alleen zonder maan?
Je ziet het Noorderlicht eerder en beter als het geen volle maan is. Immers, door het maanlicht is er veel omgevingslicht en je ziet het Noorderlicht nu eenmaal beter als het zo donker mogelijk is. Toch is dat niet helemaal waar, want ik zag het zelf een keer in oktober toen het volle maan was. Zelfs aan de kant van de maan. Bizar, maar waar. Kijk dus gewoon naar buiten, ook al is er een volle maan, want als het er is, is het er en zie je het ook bij volle maan. Kijk in de richting van het Noorden. Daar zie je het meestal als je op het Noorderlijk Halfrond bent.
Een zoveel mogelijk onbewolkte lucht is belangrijk
Om het Noorderlicht of aurora borealis te zien moet het helder zijn. Als het regent of bewolkt is, heb je weinig kans om het Noorderlicht te zien. Ik zeg weinig kans, want er kan zomaar een gat in het wolkendek ontstaan waardoor je toch een glimp van het Noorderlicht kunt opvangen. Maar bij een heldere sterrenhemel zal het Noorderlicht stukken mooier en beter te zien zijn. Je ziet dan gelijk een witte waas in de lucht en je weet zeker dat het geen wolk kan zijn.
Wat is het Noorderlicht?
Het Noorderlicht zijn eigenlijk elektrisch geladen deeltjes die de zon de ruimte in stoot. Deze deeltjes noem je zonnewind. Als deze deeltjes onze atmosfeer bereiken botsen ze met de zuurstof en stikstof moleculen. Deze botsingen veroorzaken oplichtingen, die we onder de juiste omstandigheden op aarde kunnen waarnemen. Een prachtig natuurfenomeen, wat je gewoon ooit een keer gezien moet hebben. En als je het gezien hebt, neem van mij aan, dan wil je het nog vaker zien… Dat is dus waarom het Noorderlicht op je bucketlist moet.
Waar kun je het Noorderlicht zien?
Het Noorderlicht kun je het beste waarnemen in de poolgebieden. Meestal ergens tussen de 70e en 80e breedtegraad. Vanaf ongeveer Lapland heb je al een goede kans om onder ideale omstandigheden het Noorderlicht te zien, en hoe Noordelijker je gaat, hoe groter de kans. Heel soms kun je het Noorderlicht zelfs in Nederland waarnemen, maar dit komt slechts een paar keer per jaar voor. Waar je het Noorderlicht kunt zien wordt aangegeven met een KP schaal. Er zijn diverse Aurora apps te downloaden, waar je kunt instellen waar je bent en die een melding geven als de kans op het Noorderlicht groot is. Ook hier geldt weer: geloof niet alles wat ze zeggen in de app, want ik zag het Noorderlicht bij KP 1 op een plek waar je minimaal KP 3 moest hebben. Als de lucht helder is, is de kans best groot dat het aan de hemel verschijnt!
Hoe herken je het Noorderlicht?
Ik hoor vaak van mensen dat ze het Noorderlicht niet hebben gezien. Zo stond ik eens in de lobby van een hotel met mensen die net in een restaurant waren geweest en vroegen of het hotel wilde waarschuwen als het Noorderlicht zichtbaar was. Ik had het zelf toen net een uur daarvoor heel goed kunnen zien. Mijn tip is dus: ga in elk geval niet uitgebreid dineren als je het Noorderlicht wil zien, want dan mis je het. Je kunt het zien vanaf dat het echt donker is tot ongeveer 1 uur ’s nachts en soms nog langer. Als het sterk is, zie je het zo’n beetje de hele avond en nacht. Soms verdwijnt het ook weer. Dat weet je niet van te voren. Meestal zie je in de lucht een soort witte nevel in een baan verschijnen. Een soort regenboog, maar dan heel licht groenig of wit van kleur. Je ziet dus niet de kleuren zoals je die op foto’s kunt vastleggen. Soms zie je twee banen of meerdere vlekken in de lucht die beslist geen wolken zijn.
Zoeken via hashtags op instagram
Het voordeel van de moderne tijd is dat veel mensen hun Noorderlichtfoto’s op Instagram plaatsen. Soms zelfs op het moment dat ze het zien. Ik zoek dus vaak op de hashtags #northernlights #northernlighticeland #aurora #auroraborealis #noorderlicht #noorderlicht ijsland en dan bij de meest recente foto’s. Zo kwam het eens voor dat ik bij Keflavik aan het rondrijden was en op Instagram zag dat het te zien was in Reykjavik bij het Harpa gebouw. Daar zijn we toen snel naartoe gereden om het ook te kunnen zien.
Mijn eerste keer Noorderlicht
In Akureyri, helemaal in het Noorden van IJsland, gingen wij op Noorderlicht tour via Saga Travel. Na 3 uur lang rondrijden moesten we helaas concluderen dat het niet was gelukt. Het was te bewolkt, het miezerde zelfs. Teleurgesteld gingen we terug naar het hotel. De volgende dag, rond de schemering om een uur of 6 ’s avonds, zagen we het Noorderlicht opeens wèl! Eerst vanuit de bus, die uiteraard voor ons stopte op 3 verschillende plekken om compleet hysterisch van vreugde het Noorderlicht te fotograferen. Wat was het fantastisch! Hier kun je trouwens lezen hoe je het Noorderlicht het beste kunt fotograferen.
Het Noorderlicht danst
We zagen een boog, en we zagen het Noorderlicht ook bewegen. In het echt lijkt het Noorderlicht minder groen dan je op de foto’s ziet, maar het is evengoed prachtig. Op de foto’s zie je de magische en betoverende kleuren verschijnen. Het allermooist vond ik het Noorderlicht op de foto’s vanaf het uitkijkpunt waarbij het boven de stad Akureyri scheen en bij de Kirkjufell op het schiereiland Snaelfellsness. Zo bijzonder was dat! Het Noorderlicht is in het echt net zo magisch en bijzonder als je op de foto’s ziet en hoe je het van mensen hoort die het gezien hebben. Juist doordat de kans dat je het ziet niet heel groot is, is het echt iets voor op je bucketlist. Als je naar Noord-IJsland gaat (zo’n 4 uur rijden vanaf Reykjavik), heb je de meeste kans, al kun je het ook in Reykjavik best zien.