Waarom een seizoenstafel zo goed is voor kinderen

 

seizoenstafel winterJe hoort er de laatste jaren steeds meer over: seizoenstafels. Dit fenomeen komt uit de antroposofische opvoeding. Het wordt op veel scholen toegepast, maar vooral de Vrije School is er heel trouw in. Als juf heb ik ook regelmatig seizoenstafels in huis. Niet is leuk dan de tafel met de kinderen inrichten. Ze kijken er erg naar uit. Veel materialen kun je gewoon buiten vinden, in de natuur. Sommige materialen voor de seizoenstafel schaf ik aan. Er zijn tegenwoordig genoeg (web)winkels die hele leuke producten verkopen.

Waarom is een seizoenstafel nu zo goed voor kinderen?

Een seizoenstafel helpt kinderen de kringloop van het jaar te volgen. Dat wat buiten in de natuur gebeurt, kun je naar binnen halen. Ook de feesten die in een jaar voorbij komen kun je er in verwerken. Kinderen leren zo het jaarritme begrijpen. Ze vinden het leuk om de verschillende thema’s voorbij te zien komen. Het geeft ze grip op de wereld om zich heen. Je zult zien dat ze ieder jaar weer genieten van dezelfde spulletjes die tevoorschijn komen uit de themabak, net zoals dat is met de kerstballen voor in de kerstboom. Ook is het leuk om met kinderen de natuur in te gaan om spulletjes te zoeken voor de de seizoenstafel van dat moment. Meer informatie over het hoe en wat van seizoenstafels lees je hier.

wintertafel

Hoe maak je een seizoenstafel?

Bij de Ikea verkopen ze stapelbare doorzichtige bakken met deksel die heel handig zijn om je spullen per thema te bewaren. Ik heb themabakken van de winter, lente, zomer en herfst en uiteraard ook van de feesten zoals Sinterklaas, Kerstmis, Sint Maarten, Pasen, enz. Bij elk seizoen heb ik een lap stof in een bepaalde kleur. Zo heb ik voor de winter een lichtblauw stuk stof, voor de lente geel, voor de zomer lichtgroen en voor de herfst bruin en oranje. Deze drapeer ik over de plek waar ik de seizoenstafel wil maken. Vervolgens versier ik deze met leuke spulletjes die bij dat seizoen horen. Ik heb bijvoorbeeld via Atelier Pippilotta een heleboel leuke Waldorf-poppetjes laten maken. Als je echt creatief bent, kun je dat natuurlijk ook zelf, er zijn patronen genoeg op internet te vinden. Ook mooie kaarten en prentenboeken rondom een thema zijn leuk om neer te zetten. En houten speelgoed van Grimms en Österheim bijvoorbeeld. Vaak zet ik er ook een kaarsje bij. Dat is met name in de wintermaanden heel sfeervol om neer te zetten. De Jaarringen van Grimms zijn ook ideaal om te gebruiken.

Welke webwinkels verkopen materialen voor de seizoenstafel?

Er zijn op het internet diverse (web)winkels waar je materialen voor de seizoenstafel kunt kopen. Winkels waar ik zelf wel eens gekocht heb en dus enthousiast over ben zijn:

Saartjes Wereld

Matruschka Den Haag (stenen winkel)

Liever Spelen

Koning 'Winter

Foto: Atelier de Vier Jaargetijden 

Voorbeelden van seizoenstafels

Wil je zelf aan de slag met een seizoenstafel, maar zoek je inspiratie? Op de volgende websites vind je voorbeelden van seizoenstafels rondom allerlei thema’s. Zelf heb ik ook een Pinterest-bord over seizoenstafels gemaakt.

Kleine Sam blogde over de seizoenstafel herfst die ze met haar kleine meisje maakte.

Suzette heeft al heel veel seizoenstafels gefotografeerd op haar blog.

Marieke legt op haar blog uit waarom zij voor een seizoenstafel kiest en heeft ook mooi beeld.

De Haagse winkel Matruschka laat op hun facebookpagina regelmatig leuke seizoenstafels zien die ze in de winkel hebben staan. Een lust voor het oog!

Saartjes Wereld schreef zelf 2 blogs over de seizoensspiraal van Grimms en de advent/verjaardagsspiraal Zeker de moeite waard om te lezen ter inspiratie!

saartjeswereld-grimms-verjaardagsring-seizoensring-16-02100-v1verjaardagsring-seizoensring-grimms-klant2

Maak jij altijd al een seizoenstafel? Of ben je geïnspireerd geraakt? Laat je reactie achter of mail ons je foto. We zijn heel benieuwd naar alle leuke ideeën!

Vorig artikelWit , wit en nog eens wit
Volgend artikelOriginele #365dagenprojecten
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

5 REACTIES

  1. Ik ben helemaal fan van seizoenstafels. Voorheen had ik er de ruimte niet voor. Sinds dit weekend hebben we echter een nieuwe tafel met laden en transparante bovenkant waardoor ik nu letterlijk seizoenstafels kan maken. Kan nu beginnen met verzamelen. Grimms vind ik erg mooi, maar ook prijzig.

  2. Hoi Linda,

    ik lees nu net dat je Grimm’s heel mooi vind, maar ook prijzig.
    Wij hebben op dit moment een ‘ringsteker ontwerpwedstrijd’ op de site, waarmee je 100, 50 of 20 euro Grimm’s speelgoed shoptegoed kunt winnen!
    Leuk als je mee zou doen!
    Groetjes, Kirsten (www.saartjeswereld.nl)

  3. Hoi Linda,

    Wat leuk dat je mijn blog genoemd hebt bij dit artikel!

    Groetjes Marieke (www.mariekmaakt.wordpress.com)

  4. Hoi Judith,

    Wat een super artikel. Ik volg je blog al jaren, nu door een heftige periode even niet zoveel gekeken.
    Ik vind het super dat je de seizoenstafel onder de aandacht brengt en dat het vrije school onderwijs genoemd wordt.

    Groetjes Renee

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in