Het eerste 21 maanden van hun leven ontdekken kinderen de wereld via hun mond. Het is niet voor niets dat kinderen werkelijk alles wat ze tegenkomen in hun mond stoppen. Maar denk ook aan borstvoeding geven en de zuigreflex bij jonge kinderen. De orale fase noemde Freud dat. Later gaan kinderen met hun handen ontdekken. Boetseren. Dit kan met klei, maar ook met bijenwas. Waarom boetseren met bijenwas zo goed is voor kinderen leg ik uit in dit artikel.
Inhoudsopgave
Waarom boetseren met bijenwas zo goed is voor kinderen
Boetseren met bijenkneedwas heeft een aantal voordelen voor kinderen. De leeftijd maakt daarbij niet uit: kinderen vanaf ongeveer 3 jaar kunnen al met bijenwas gaan ontdekken, kinderen van 12 jaar kunnen vaak al heel gedetailleerde figuurtjes maken met bijenwas. Alle leeftijden hier tussen zullen ook veel plezier beleven aan het kneden en boetseren met bijenwas. Je zult zeker een ontwikkeling zien per schooljaar. Op Vrije Scholen wordt heel veel met bijenwas gewerkt, maar je kunt het ook gewoon zelf bestellen voor thuis en er mee aan de slag gaan. Er zijn genoeg voordelen!
Bijenwas is een natuurproduct
Bijenwas is een zuiver natuurproduct. Het is een vettige stof die door sommige bijen wordt geproduceerd. Het is een harde substantie, maar als je het verwarmd met je handen wordt het zacht en kneedbaar. Andersom werkt het ook: door te werken met bijenwas, worden je handen warm. Dat werkt echt zo, probeer maar eens!
De fijne motoriek
Met bijenwas maken kinderen vaak kleine kunstwerkjes. Het is best een priegelwerkje, wat je in het begin wel even moet begeleiden. Het is enorm goed voor de fijne motoriek. Als eerste moeten ze stukjes bijenwas met een schaar van de lapjes bijenwas afknippen. Vervolgens moeten ze deze stukjes verwarmen in hun handen. Daarna begint het boetseren. Dat is een secuur werkje, want je moet vaak met kleine stukjes bijenwas werken en dus piepkleine armpjes of pootjes maken. Kinderen kunnen daar heel serieus mee bezig zijn en oefenen zo de fijne motoriek. Soms zullen ze ook gefrustreerd raken, maar dat geeft niet. Met een klein beetje hulp heb je ze zo weer op gang.
De concentratie
Doordat de bijenwas eerst warm moet worden, leren kinderen geduld te hebben. Ze moeten immers even geduld hebben voor ze kunnen beginnen met boetseren. Dit zal in het begin misschien moeilijk zijn, zeker voor jonge kinderen, maar als ze vaker met bijenwas werken raken ze er aan gewend. Ik zie mijn kinderen ook creatieve oplossingen bedenken: ze stoppen soms de bijenwas onder hun oksel, dan zou het sneller zacht worden. Slim! Het boetseren zelf is ook een secuur werkje, waar een kind echt de aandacht bij moet houden.
Creativiteit
Natuurlijk stimuleert het boetseren met de verschillende kleurtjes de creativiteit. Je kunt kinderen vrij laten werken met bijenwas, maar je kunt ze ook een opdracht geven. Ze kunnen iets namaken, bijvoorbeeld een bloem buiten of een diertje. Mijn kinderen maakten met kerst bijvoorbeeld Jozef, Maria en het kindje Jezus in de kribbe. Dit hebben ze zelf verzonnen en ze waren er bij elkaar zeker een uur geconcentreerd mee bezig. Ze liepen tegen moeilijkheden aan bij het maken, maar verzonnen ook oplossingen. Zelf, of met hulp van elkaar. Uiteindelijk werden het kleine kunstwerkjes, die ik in een wit huisje wat bij ons aan de muur hangt heb neergezet. Zo leek het nog een echte stal ook.
Sociaal emotionele ontwikkeling
Samen met bijenwas kneden is een leuke sociale bezigheid. Het is heel gezellig om met alle broertjes en zusjes, vriendjes, buurkindjes, neefjes en nichtjes en zelfs volwassenen aan tafel te boetseren met bijenwas. Je leert van elkaar, inspireert elkaar en er ontstaan in gezelligheid de mooiste werkjes. Zet iets lekkers op tafel, een zacht muziekje op of iets lekkers te drinken. Een kaarsje doet het, zeker in de winter, altijd goed. Kinderen zullen enorm genieten van de bezigheid.
Wat is het verschil met klei?
Klei is echt een ander product dan bijenwas. Klei hoeft niet verwarmd te worden voor het gebruikt kan worden. Klei is er vaak maar in 1 kleur en kan pas geverfd worden nadat het hard is geworden. Bijenwas is verkrijgbaar in doosjes met verschillende kleuren, het werkje heeft dus direct kleur. Bij klei is het de bedoeling dat kinderen vanuit de massa gaan boetseren. Dus niet werken met kleine stukjes die ze aan elkaar plakken, want dat blijft vaak niet zitten. Bij bijenwas maken kinderen van kleine stukjes juist 1 geheel. Nadat de bijenwas niet meer warm is, wordt het vanzelf hard en kun je het neerzetten. Boetseren met bijenwas is dus echt een andere techniek.
Wat kun je met bijenkneedwas maken?
Eigenlijk alles! Het is leuk om een opdracht te geven passend bij een seizoen. Of na het voorlezen van een verhaaltje. Bespreek bijvoorbeeld hoe de hoofdpersoon er uit ziet, of hoe een dier uit een boekje er uit ziet en laat dat maken. Zorg dat je alle kleuren voldoende op voorraad hebt, zodat kinderen verschillende kleuren kunnen gebruiken. Met sinterklaas kunnen ze Sint en Piet maken, met kerst Jozef & Maria, een hertje of een kerstboompje. In de winter maken ze met wit een ijsbeer of een pinguïn. Met Halloween zwarte vleermuizen en oranje pompoenen, in het voorjaar en de zomer bloemen, appeltjes, noem maar op. Er is vanalles te verzinnen. Het is ook leuk om naar aanleiding van sprookjes te laten boetseren.
Hoe lang gaat een doosje mee?
Dat hangt natuurlijk helemaal af van hoe vaak je het gebruikt. In principe kun je met 1 doosje zeker 10-20 keer werken, afhankelijk van de grootte van de tafereeltjes die je maakt. Omdat bijenwas niet gemakkelijk met elkaar vermengd, kun je de werkstukjes na verloop van tijd ook weer uit elkaar halen en terug in de doos doen, zodat het opnieuw gebruikt kan worden. Overleg dit wel met je kind, misschien is het zo trots op een geboetseerd werkje, dat het niet weg mag.
Cadeautip
Bijenkneedwas is een leuk cadeau voor kinderen in de leeftijd van 3-12 jaar. Je weet nu ook waarom boetseren met bijenwas zo goed is voor kinderen. Geef het als verjaardagscadeau, leg het onder de kerstboom of stop het in de zak van sinterklaas. Indien je het cadeau doet en een ouder weet nog te weinig over bijenwas, print dan dit artikel uit en geef het erbij. Het is namelijk handig om te weten dat je de bijenwas eerst moet verwarmen en dat je het kunt afknippen met een schaar. De bijenkneedwas is verkrijgbaar in de webwinkel van Hip & Hot. Er is ook versierwas, dat zijn dunnere plakjes waar je kaarsen mee kunt versieren.
Rage zelf slijm maken
Af en toe is het zelf slijm maken ook een rage. Hoewel het vaak een kliederboel wordt, vinden kinderen het erg leuk om te doen. Goed om te weten is dat veel voordelen die ik in deze blog noem, ook gelden voor het kneden met slijm. Gooi het wel na 3 weken weg, want dan is de slijm niet meer goed.