Vlierbloesemijs recept zonder ijsmachine

vlierbloesemijs zelf makenIeder jaar in juni pluk ik vlierbloesem. Dat doe ik al jaren, het is een traditie hier thuis. Niet iedereen houdt van de smaak van vlierbloesem, maar ik vind het heerlijk. Het doet me ook echt aan de zomer denken. Niets leuker dan met een hele plastic tas vol schermen vlierbloesem naar huis te gaan en te gaan kokkerellen. Ik maak er altijd vanalles van, maar vlierbloesem ijs is toch wel mijn favoriet. Het is niet eens moeilijk te maken. In deze blog vind je dan ook een Vlierbloesemijs recept zonder ijsmachine.

Lees ook: 9 x wat je kunt doen met vlierbloesem
Lees ook: citroenijs met basilicum

vlierbloesemijs recept zonder ijs

Vlierbloesemijs, recept zonder ijsmachine

Het is misschien even zoeken waar er bij jou in de buurt vlierbloesem staat, maar je vindt het bijna overal wel. Vroeger ging ik altijd naar het Haagse Bos, daar stond het volop. Tegenwoordig wandel ik naar het Meerpand in Den Hoorn, waar tientallen vlieren staan. Het is altijd een beetje zoeken naar het juiste moment, maar globaal kun je aanhouden dat ze vlier tussen begin en half juni in bloei staat. De bloemetjes moeten goed open staan, want de smaak wordt vooral gegeven door het stuifmeel. Eenmaal thuis kun je de bloemen meteen verwerken.

vlierbloesemijs met aardbeien

Wat heb je nodig?

Om vlierbloesems te maken heb je vooral veel zuivelproducten nodig. Een ijsmachine maakt het ijs iets smeuïger, maar het is niet per se nodig. Het beste kies je wel een moment uit dat je een aantal uren achter elkaar thuis bent, want je moet het ijs ieder uur even doorroeren ter voorkoming van de vorming van ijskristallen. Heb je een ijsmachine, dan regelt de machine voor je dat het ijs in beweging blijft en is dat doorroeren niet nodig.

  • 10 grote schermen vlierbloesem
  • 250 gram melk
  • 250 gram slagroom
  • 8 eierdooiers
  • 100 gram suiker
  • 3 citroenpartjes

vlierbloesemijs in bakje

Zo maak je het vlierbloesemijs

Om het vlierbloesemijs te maken haal je eerst de bloemetjes van de 10 schermen vlierbloesem en leg je deze in de 250 gram melk. Zorg dat je zoveel mogelijk alleen de bloemetjes hebt, want de steeltjes zijn niet lekker. Laat dit 24 uur in de koelkast weken. De smaak van de bloemen wordt dan goed opgenomen door de melk. Zeef de volgende dag de melk en doe in een mengkom. Doe in een andere mengkom de 8 eierdooiers en 50 gram (de helft) van de suiker. Giet de slagroom en de andere helft van de suiker (50 gram) bij de melk. Klop de eierdooiers met de suiker goed door en verwarm ondertussen het mengsel van de melk en de room. Als het mengsel warm is, giet je soeplepel voor soeplepel het melkmengsel bij de eierdooiers. Ondertussen blijf je goed mixen met een garde of mixer. Als alles gemengd is, doe je het geheel terug in een diepe pan en blijf je voortdurend roeren en verwarmen, tot het mengsel indikt. Houd het vuur laag, want het mag niet koken. Als het voldoende dik is, haal je het mengsel van het vuur en zet je het in een bak koud water om af te koelen. Giet daarna in een vriezerbakje en voeg 3 partjes citroen toe voor de smaak. Zet in de vriezer en roer ieder uur door. Na ongeveer 6 a 7 uur is het voldoende bevroren en is het ijs klaar.

bolletjes vlierbloesemijs

Vlierbloesemijs serveren

Haal het ijs uit de vriezer en laat even staan, om het ijs wat zachter te laten worden. Pak dan de ijsbolletjesschep en schep mooie bollen vlierbloesemijs. Leg ze in een mooie schaal of in een porseleinen ijsbekertje. Strooi er wat kleine vlierbloesem bloemetjes overheen en doe er wat aardbeien bij of ander fruit. Smullen maar!

bolletjes vlierbloesemijs

 

Vorig artikelMijn ervaring met Dry Needling
Volgend artikelEerste hulp bij fotograferen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in