Vitamine D in de strijd tegen Corona?

vitamine D voor kinderenHet is al een paar keer in het nieuws geweest: vitamine D zou mogelijk kunnen helpen tegen het ziek worden van Corona of een milder verloop. Zeker is het echter niet, maar er zijn onderzoeken die de positieve invloed onderschrijven en daarom zou er gezegd worden: baat het niet dan schaadt het niet. Dat vitamine D belangrijk is voor onze gezondheid weet ik al langer, maar vitamine D in de strijd tegen Corona? Ik denk dat het zeker het proberen waard is. Daarom dook ik in informatie over vitamine D en als disclaimer wil ik aangeven dat ik geen arts ben en mijn visie heb gevormd op basis van online onderzoeken.

Lees ook: het wondermiddel vitamine D

Vitamine D in de strijd tegen Corona?

Zoals hierboven aangegeven is vitamine D belangrijk voor je gezondheid. Maar waarvoor dan precies? Vitamine D zorg voor stevige botten en gezonde tanden. Daarnaast speelt het ook een rol in het immuunsysteem en bij de werking van de spieren. Doordat het een rol speelt bij het immuunsysteem, kan het een rol spelen bij het voorkomen van verschillende ziekten. Waaronder dus mogelijk Corona. (bron: Consumentenbond)

Tip: Een Kwestie van Eten geeft advies over het verhogen van je weerstand

Hoe krijg je vitamine D binnen?

Oke, dus vitamine D zou mogelijk kunnen helpen om minder snel luchtweginfecties en virussen op te lopen, waaronder Corona. Hoe krijg je vitamine D dan binnen? Ook dat zocht ik uit. Het grootste deel van vitamine D krijg je binnen via de zon. Een kleiner deel haal je uit voeding of supplementen. Ons lichaam kan het beste dus zelf vitamine D aanmaken zodra er ultraviolette B-stralen uit zonlicht op je huid vallen. Om voldoende vitamine D aan te maken, is het advies om elke dag 15-30 minuten in de zon te zijn.

Wat is het beste tijdstip om in de zon te zijn?

Het perfecte tijdstip is tussen 11 en 15.00 uur, want dan heeft de zon de meeste kracht om jou van voldoende UV stralen te voorzien. Hoogzomer moet je daar natuurlijk wel mee oppassen, want verbranding van de huid is niet goed. In de zomer kies je dus het beste 11.00 als tijdstip en smeer je je daarna goed in of vermijd je de zon. In de winter is de zon minder krachtig en kun je ook een later tijdstip uitkiezen. Zelf ga ik sowieso drie keer per week hardlopen, liefst als de zon schijnt, zodat mijn lijf vitamine D kan aanmaken. Ook wandelen is natuurlijk perfect. Hoeveel vitamine D wordt aangemaakt door de zon verschilt van persoon tot persoon. Leeftijd, de hoeveelheid pigment in de huid en hoelang de huid is blootgesteld aan de zon zijn hier op van invloed, alsmede de intensiteit en de golflengte van de UV straling. Je huid moet bovendien zoveel mogelijk onbedekt zijn. Als het bewolkt is, maakt je lichaam nog steeds vitamine D aan, maar wel minder. Gelukkig leg je in de zomer een voorraad aan voor de winter.

Kinderen en vitamine D

Wist je dat het speelkwartier op scholen rond 10 uur ooit is ingevoerd om een tekort aan vitamine D te voorkomen bij kinderen? Toch hebben kinderen vaak een laag vitamine D gehalte. Dit komt, doordat ze steeds minder buiten spelen, veel worden ingesmeerd (dat houdt de UV straling tegen) en ze nog niet zulke grote hoeveelheden eten, waardoor er ook via voeding weinig binnen komt. Daarnaast hebben ze meer nodig, omdat ze in de groei zijn. Zeker vanwege het feit dat we graag de scholen open willen houden, maar hier ook besmettingen voorkomen, kan het slim zijn je kind wat extra vitamine D te geven. Normaal wordt dit geadviseerd tot 4 jaar, maar het kan geen kwaad om hier momenteel extra aandacht aan te besteden als je kind weinig buiten komt. Daarnaast is het dus goed om ze te stimuleren vaker buiten te spelen als de zon schijnt.

sept 2017 buitenspelen

Vitamine D en voeding

Ongeveer 1/3 van de dagelijks benodigde hoeveelheid vitamine D haal je uit voeding. Liefhebbers van vette vis zitten goed: door dit te eten krijg je de meeste vitamine D binnen. In 100 gram zalm zit ongeveer 10 microgram vitamine D. Daarnaast vind je het ook in witvis, eieren, vlees, paddestoelen, boter en margarine, maar in mindere hoeveelheid. Voor de duidelijkheid: de aanbevolen hoeveelheid per dag is 10 microgram vitamine D, voor mensen ouder dan 70 is dit 20 microgram. Lees meer hierover op de website van het Voedingscentrum. Er is ook een maximum bepaald, het is namelijk niet goed om meer dan 100 microgram per dag binnen te krijgen via voeding of supplementen. Let dus altijd goed op hoeveel vitamine D er in een supplement zit, zodat je niet teveel binnen krijgt. Wie langdurig teveel vitamine D slikt, kan problemen krijgen met kalkafzetting rondom organen en weefsels en loopt het risico op nierstenen. (bron: RIVM)

Supplementen: hoe en wat?

Twijfel je of je wel voldoende vitamine D binnen krijgt en wil je graag in de winter wat bijslikken nu je weet dat dit mogelijk invloed kan hebben op het Covid-19 virus? Dan is het belangrijk om te weten dat er twee soorten vitamines D zijn: D2 en D3. Vitamine D3 (cholecalciferol) is effectiever dan vitamine D2 (ergocalciferol). Als je niet tot een risicogroep behoort, kies dan voor een supplement met niet meer dan 10 microgram. Goed om te weten dat de hoeveelheid vaak ook wordt weergegeven in IE (internationale eenheden) Daarbij is 10 microgram 400 IE, 20 microgram is 800 IE. Online kun je de juiste vitamine D hoeveelheden kopen in pilletjes of druppels. Let daar goed op, want er worden veel potjes verkocht die een te grote hoeveelheid per tabletje bevatten. Neem de vitamine D in bij de maaltijd, omdat het in combinatie met vet beter wordt opgenomen. En bedenkt goed: als je gezond eet en dagelijks 15 minuten buiten komt, is het waarschijnlijk niet nodig om een supplement te slikken!

Meer weten? Deze boeken over vitamines kunnen je nòg beter informeren.

vitamine d

Vorig artikelTrakteren met Nijntje, verhalen en traktatietips
Volgend artikelFree printables die je leven een beetje leuker maken
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in