Veilig op rondreis door Amerika

Op actieve vakantie? Waar moet je op letten? We proberen je op weg te helpen! Goed voorbereid is het halve werk, iedereen kent het gezegde maar op een actieve vakantie geldt dit zeker.

Informatie verzamelen

Zoek voordat de reis begint zoveel mogelijk uit. Wat zijn de routes die je wilt gaan rijden. Waar wil je overnachten en wat wilt je onder weg doen. Maak de planning vooral niet te strak! Zorg ervoor dat de informatie die je vindt opslaat in een bestand of kan uitprinten en mee nemen.

Mijlen of kilometers?

Noteer de afstanden, let hierbij ook op het verschil of het staat aangegeven in kilometer of in mijlen. Vertrouw niet altijd alleen op een eventuele navigatie, blijf zelf goed op letten en zoek onderweg ook naar herkenningspunten. Kijk of je vooraf informatie kan krijgen over de conditie van de weg of de trail die je wilt afleggen. Belangrijke informatie over de ondergrond, hoogtes en afgronden. Is er schaduw of moet je steeds in de felle zon rijden. Vergeet niet dat de informatie die je hebt gevonden of gekregen soms ook een moment opname is geweest. Zorg er altijd voor dat je een volle tank benzine hebt, en tank wanneer het mogelijk is! Het is altijd al verstandig om het weer te volgen in het gebied waar je naar toe gaat. Is er veel regen gevallen dan kan je hier rekening mee houden.

Wat kopen voor je reis?

Mocht je nog niet in het bezit zijn van goede wandelschoenen, dan moet je deze zeker aanschaffen. Goede schoenen en sokken. Ja ook sokken zijn zeer belangrijk tijdens een actieve vakantie. Zorg ervoor dat de sokken goed passen en geschikt zijn voor hoge temperaturen. Let bij de schoenen vooral op de zolen en de enkels moeten beschermd worden. Koop ze op tijd en loop ze goed in voor je op vakantie gaat.

Kleding

Als je gaat hiken in warme gebieden, dan is het verstandig om het hele lichaam te bedekken. Wij raden je aan om uv-werende kleding te dragen en je hoofd te beschermen. Koop een hoed of een pet met een brede rand, deze beschermt je nek met het dragen.

Satelliettelefoon

Met je eigen mobiele telefoon heb je waarschijnlijk geen bereik. Een satelliettelefoon is erg duur maar geeft wel extra zekerheid dat je om hulp kan bellen mocht dit nodig zijn. Het is ook een mogelijkheid om er eentje te huren.

Tas

Om een geschikte tas uit te zoeken moet je bedenken hoeveel je van te voren denkt mee te nemen. Daar moet je de grote van de rugtas ook op af stemmen, let er ook op dat hij goed bij je lengte pas en dat hij voldoende ventilatie biedt. Zeker in de warme gebieden is het fijn dat de tas weinig contactoppervlakte heeft met je rug en dat je de banden goed kunt afstellen. Voor de korte wandelingen of hikes kan een heuptas ideaal zijn. Hierin kan je makkelijk water mee nemen. Wat verder nog handig is, is een zaklamp, zakmes, ehbo spullen, lichtgewicht regenponcho en een iets waar je water koel in blijft.

Navigatie

Een goede GPS met kompas is onmisbaar als je gaat rijden of lopen in gebieden waar het vinden van de juiste route lastig kan zijn. Het is natuurlijk heel handig dat je met je GPS je doel kan vinden. Maar dat is niet de belangrijkste reden om een GPS mee te nemen. Het belangrijkste is dat de GPS je het begin punt terug kan laten vinden. De GPS moet dan wel aangezet worden aan het begin van de trip of hike.

Oefen thuis met je GPS het is belangrijk dat je er goed mee om kan gaan. Tijdens je reis is het niet verstandig om alleen op je GPS systeem te vertrouwen, neem de verzamelde reisinformatie mee en probeer herkenningspunten te onthouden. Foto’s maken onderweg kan hierbij helpen. Neem altijd reservebatterijen mee voor je GPS systeem.

Auto huren

Als je een auto gaat huren voor je reis, zorg er dan voor dat je op tijd reserveert. Als je van plan bent ook over veel off road wegen te rijden dan moet je daar rekening mee houden als je een auto reserveert. Denk hierbij aan een goed profiel op de banden, controleer of er een reserveband aanwezig is. Een reserve band is soms lastig te verwijderen, kijk voor je weggaat ook of dit lukt en neem eventueel extra gereedschap mee, zoals een krik. De auto moet ook voldoende high clearance (bodemvrijheid) hebben. Zorg ervoor dat de auto voorzien is van vierwielaandrijving, soms is deze schakelbaar dus vraag bij het ophalen even of de functie is ingeschakeld.

ESTA aanvragen

Voor een toeristische reis naar Amerika waarbij het verblijf niet langer duurt dan 90 aaneengesloten dagen is een ESTA reistoestemming nodig. Vraag je ESTA tijdig aan. Het wordt aangeraden om de ESTA een maand voor aanvang van de reis aan te vragen. Mocht je ESTA aanvraag worden afgewezen dan is er namelijk nog voldoende tijd om een visum in plaats van een ESTA aan te vragen. Informatie over een visum voor Amerika aanvragen vind je hier.

Gevaren tijdens het rijden

Het vinden van de juiste route is in sommige gebieden erg lastig. Soms zijn het kleine zandwegen die je naar je bestemming brengen. Het is verstandig zodra je de onverharde weg verlaat om je GPS aan te zetten.

Na een lange droge periode kan een dirt road zeer zanderig zijn, je kan vast komen te zitten met de auto. Soms kan het na een zandstorm de weg er heel anders uit zien en er veel los zand liggen. Mocht je tijdens je trip door een kreekje heen moeten rijden, let dan ook hier goed op, de bodem kan modderig zijn of juist heel rotsachtig. Ondanks dat je een hoge auto hebt gehuurd moet je rekening houden met de bodemplaat, zeker bij een rotsachtige ondergrond, of als er een hoge middenberm is.

Mocht het ondanks je goede voorbereiding toch misgaan onderweg, is het advies om bij je auto te blijven. Hulpverleners vinden een auto sneller dan een persoon. Als je een volle tank hebt kan je ongeveer nog 2 dagen gebruiken maken van de airco. Mocht je in het donker lichten zien, loop er dan ook niet zomaar naar toe, de afstanden kunnen zeer verraderlijk zijn. Je kan altijd de reserveband in brand zetten, de zwarte rook trekt hopelijk iemand zijn aandacht.

Weersomstandigheden

Het weer kan snel omslaan, hier moet je ook rekening mee houden tijdens je activiteiten. Vooral in het zuidwesten van Amerika zijn er veel gebieden waar de temperatuur hoog kan oplopen. Dat is niet alleen in de zomer maar kan ook in de lente of de herfst zijn. Lange en of zware wandelingen bij hoge temperaturen worden afgeraden. Lichamelijk inspanningen met hoge temperaturen kunnen zorgen voor gevaarlijke situatie. Je verliest dan namelijk snel vocht. Zelfs met veel drinken is het soms niet meer mogelijk om het vochtverlies aan te vullen. Er zijn verschillende fases van uitdroging. Het belangrijkste is om de uitdroging te voorkomen. Mocht je toch last krijgen zorg dan zo snel mogelijk voor medische hulp. Ga in de schaduw liggen met je voeten iets omhoog, drink rustig en regelmatig water of een sportdrank, maak strakke kleding los en maak eventueel kleding deze nat.

Het tegenover gesteld van hitte is kou. De grootste kou periode is natuurlijk in de winter. Ook in andere seizoenen kan je daar mee te maken krijgen. Extreme kou kan lijden tot onderkoeling, symptomen hiervan zijn, oncontroleerbaar rillen, slechte controle over je spieren, onverantwoordelijk gedrag. Bij regen en harde wind heb je ook risico om onderkoeld te raken, zeker wanneer je ook vermoeid bent.

In de zomermaanden komen er ook vaak heftige regenbuien voor, kort maar heftig. In de rotsachtige gebieden kan het water niet in de grond trekken, bij een harde regenbui valt er in een korte periode een grote hoeveelheid water wat dan naar beneden gelegen gebieden stroomt. Ze noemen dit flashfloods, tijden deze flashfloods is er niet alleen een sterke waterstroom maar worden er vaak ook puin en takken mee gevoerd naar beneden. Vooral in een canyon zijn dit hele gevaarlijke situaties. Mocht het gaan regen, zoek dan vooral een hoger gelegen gebied op.

Ook kunt je te maken krijgen met een onweersbui, vaak word je door de thunderstorms overvallen. Zorg in dat geval voor een veilige plek om te schuilen. Een overhangende rots is hier een goed voorbeeld van, zorg dat je altijd contact houdt met de grond, en ga in een gehurkte positie zitten.

Dieren en planten

In de woestijngebieden komen allerlei soorten dieren tegen die kunnen bijten of steken. De meeste dieren zullen niet uit zich zelf een mens aanvallen. Dit gebeurt bewust of onbewust bij angst of dreiging. Kijk altijd goed uit waar je loopt, er kunnen slagen of tarantula’s tussen de struiken of stenen zitten. Steek ook nooit zomaar je hand in een rotsspleet ook niet voor houvast tijdens een klimpartij. Een beet van een giftige slang of schorpioen is voor een volwassen zelden dodelijk maar je kan er flink ziek van worden. Als je allergisch bent dan is het natuurlijk anders. Mocht je worden gebeten ga dan zo snel terug naar de auto, je moet zo snel mogelijk behandeld worden met tegengif. In de woestijngebieden zijn veel platen die pijnlijke haken of doorns hebben. Ze kunnen je lelijk verwonden. Er zijn cactussoorten met kleine doorn die bij aanraking onmiddellijk afbreken en dan vast komen te zitten in de huid. Sommige cactussoorten zijn zo scherp dat ze door leer heen kunnen dringen. Let dus ook vooral op waar je je voeten plaatst.

In andere gebieden kan je hele andere soorten gevaarlijke dieren tegen komen, zoals beren en puma’s. In sommige Nationale parken zijn waarschuwingsborden geplaatst als er beren zijn gesignaleerd. Ga daar dan niet hiken, helemaal niet alleen. Mocht je besluiten om wel te gaan ga met een groep en maak onderweg lawaai.

Algemeen

Probeer met meerdere mensen te reizen, zodat je met twee of meer auto’s op pad kan. Zorg ook dat je zelf in goede conditie bent. Als je thuis niet veel wandelt is het absoluut niet aan te raden om te gaan hiken. Mocht dit toch onderdeel uit maken van je reis, bouw dan in Nederland al een goede conditie op en wandel veel. Op deze manier loop je ook goed uw nieuwe schoenen in.

Tijdens je rondreis, laat indien mogelijk mensen weten waar je heen gaat en hoe lang je weg zal blijven. Meld je na de trip dan ook weer. Een goed gevulde koelbox met water in de auto is een must. Zorg ook voor genoeg reserve eten en drinken. Neem altijd meer water mee dan je denk nodig te hebben. Naast zonnebrand zijn handdoeken of ander materiaal waar je zelf schaduw mee kan creëren ook een aanrader.

Tot slot; gebruik je gezonde verstand tijdens je reis, en geniet van de prachtige omgeving!

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #164
Volgend artikelStedentrip Athene, dit zijn de geheime hotspots!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in