Bœuf bourguignon, dit wordt soms ook boeuf à la bourguignonne, is een Frans gerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode Bourgogne-wijn, bouillon, champignons, uitjes en spek. Je ziet soms ook andere combinaties, maar het is altijd met vlees. Dit herfstgerecht is een traktatie op een dag vol wind en regen. Bovendien is het makkelijk te maken. Wij zijn niet per se vegetarisch, maar we eten wel steeds minder vlees. Ik verzin of zoek graag naar vleesloze alternatieven voor gerechten. Deze herfst viel mijn blik op een vegetarische Bœuf bourguignon en die bleek verrassend lekker!
Lees ook: Pompoensoep, een echte herfstsoep
Inhoudsopgave
Vegetarische boeuf bourguignon
Wij aten deze vegetarische boeuf bourguignon met harde broodjes, die we lekker in de saus konden dopen, maar het kan ook met aardappelen of zilvervliesrijst. Net waar je zin in hebt of wat je het lekkerste vindt. De kinderen vinden het hier ook lekker en dopen graag met hun broodjes in de wijnsaus. Bovendien zit dit gerecht vol groenten, dus eten ze ongemerkt behoorlijk gezond. Ik vind het zelf een echt herfstgerecht met pompoen en champginons enzo.
Dit heb je nodig
In totaal ben je ongeveer 45 minuutjes bezig met dit gerecht, waarvan het grootste deel de pan op het vuur staat te pruttelen. Je moet dus op tijd beginnen, maar als alles in de pan zit is het gewoon een kwestie van wachten. Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor deze vegetarische boeuf bourguignon voor ongeveer 4-6 personen. Ik ben trouwens fan van deze BK braadpan, in roze natuurlijk 🙂
- 1 bakje champginons, gesneden
- 1 pompoen
- 300 gram sperziebonen, schoongemaakt en gehalveerd
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 300 ml rode wijn
- 300 ml groentenboullion
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 1 el bloem
- zout en peper
- 1 wortel, in plakjes
- verse tijm, 4 takjes
- olijfolie/boter
- bruin stokbrood of afbakbroodjes
Zo maak je het
Kook de boontjes ongeveer in 15 minuten gaar. Fruit het uitje in de boter of olijfolie. Voeg de knoflook toe en laat kort meebakken. Bak de in plakjes gesneden champignons en de plakjes wortel mee. Voeg de tomatenpuree toe en laat kort warm worden. Bestrooi met de bloem en bak mee, gooi tenslotte de rode wijn erbij en laat nog even kort verhitten, zodat de alcohol grotendeels verdampt. Voeg de laurier, tijm en bouillon toe en laat de saus op een matig vuur inkoken. Als de saus wat stroperig begint te worden, dek je pan af met een deksel, zodat er niet teveel vocht verdampt. Wordt de saus toch te dik, doe er dan een beetje water bij.
Pompoen met schil in de oven
Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de pompoen in 4 kwarten en leg met de schil naar boven ongeveer 20-30 minuten in de oven. Als de schil begint de bobbelen en zwart wordt en de pompoen zacht aanvoelt, haal je ‘m er uit en laat je afkoelen. Je kunt de schil er dan zo afpellen. Snijd de pompoen in blokjes en doe erbij in de pan. Voeg nu ook de sperziebonen toe en laat het geheel nog even 5 a 10 minuten goed verwarmen. Eventueel nog wat zout en peper er over naar smaak.
Zo serveer je het
Snijd het stokbrood of de afbakbroodjes in stukken en vis de laurierblaadjes uit de saus. Doe de vegetarische boeuf bourgignon in diepe borden. Leg naast ieder bord een paar stukjes stokbrood en serveer direct. Lekker soppen met het stokbrood en de groenten eet je natuurlijk gewoon op. Eet smakelijk!