Vegetarisch gourmetten is iets waar mensen niet snel aan denken. Gourmetten staat van oudsher bekend als een echte vleesmaaltijd. Vanwege het milieu en het klimaat proberen veel gezinnen minder vlees te eten. In dat licht is vegetarisch gourmetten opeens best een goed idee. Maar wat zet je dan op tafel? In deze blog alles over vegetarisch gourmetten, inclusief recepten en tips met wat je in het gourmetpannetje kunt doen.
Lees ook: Champignon carpaccio, een vegetarisch voorgerecht
Inhoudsopgave
Vegetarisch gourmetten, waarom zou je?
Waarom zou je vegetarisch gourmetten? Misschien ben je wel vegetarisch en wil je met kerst of pasen gaan gourmetten? Of wil je gewoon minder vlees eten, omdat je dat beter voor het milieu vindt? Zie het als een uitdaging om vegetarisch gourmetten tot een succes te maken. Er zijn genoeg lekkere vegetarische producten op de markt. Bovendien zijn groenten, ei, kaas en noten gezonde vleesvervangers en heel geschikt om mee te gourmetten. Je gasten zullen verrast zijn als ze zien wat een lekkere vegetarische gourmetrecepten jij hebt gemaakt!
Recepten voor een avondje vegetarisch gourmetten
Vegetarische recepten zijn er genoeg op internet te vinden. Eigenlijk is vegetarisch gourmetten gewoon koken in het klein. Op een gourmetstel maak je in de kleine pannetjes je eigen gerechtje. Je kunt de gerechtjes kant en klaar neerzetten, maar je kunt er ook voor kiezen om de recepten op leuke kaartjes te schrijven die je op tafel neerlegt. Zo kunnen je gasten zelf kijken wat ze lekker vinden en willen maken. Het scheelt jou ook tijd, want je kunt volstaan met de ingrediënten in kleine bakjes of schaaltjes op tafel te zetten.
Nacho’s in een gourmet pannetje
Het eerste recept wat ik met jullie deel is Nacho’s in een gourmetpannetje. Het recept is eenvoudig. Je hebt nodig: Tortillachips, geraspte kaas, cherry tomaatjes, mais en kidneybonen. Zet alle ingrediënten in kleine bakjes op tafel. Doe vervolgens in je gourmet pannetje een paar stukjes tortilla chips, wat mais, boven en gehalveerde cherry tomaatjes. Strooi geraspte kaas naar smaak hierover heen en zet het pannetje onderin het gourmetstel. Zodra de kaas gesmolten is, zijn ze klaar. Lekker met guacamole!
Aubergine met mozzarella en tomatentapenade
Maak eerst de tomatentapenade door 150 gram gedroogde tomaatjes met 3 el pijnboompitten, 30 gram parmezaanse kaas, een teen knoflook, 1 el kappertjes en 2 el olijfolie te pureren. Zet de tapenade op tafel, samen met een in plakken en alvast kort gebakken of gegrilde, gesneden aubergine, plakjes mozzarella en Italiaanse kruiden. Leg in het gourmetpannetje een plak aubergine, daarop tapenade, mozzarella, Italiaanse kruiden en weer een plakje aubergine. Zet onderin het gourmetstel en wacht tot de kaas gesmolten is.
Mini aardappel-ei pannenkoekjes met bosui
Kook vooraf een paar aardappelen die je in plakjes snijdt. Kluts 10 eieren met een beetje melk los en zet met een sauslepel op tafel. Snijd een bosui in ringetjes en zet ook op tafel. Om het aardappel-ei pannenkoekje te maken leg je eerst een paar aardappelschijfjes in het pannetje. Vul het pannetje dan met het ei-mengsel. Strooi er wat bosui overheen. Eventueel kun je er ook wat geraspte kaas overheen strooien. Bak het pannetje in het gourmetstel. Als het ei gestold is, is het klaar. Bestrooi met wat peper en zout.
Courgette pizza’s
Snijd vooraf plakjes van een stevige courgette. Zorg voor tomatenpuree (uit blik of versgemaakt, net wat je lekker vindt), cherry tomaatjes die je in plakjes snijdt, Italiaanse kruiden en geraspte kaas. Leg een of twee plakjes courgette in je pannetje. Beleg met tomatenpuree, verse tomaatpartjes en geraspte kaas. Strooi er verse basilicum of Italiaanse kruiden overheen. Even in het gourmetstel laten bakken en klaar.
Vega mini burgertjes
Koop mini hamburger broodjes en bak die vooraf af. Haal ook vegetarische gegrilde hamburgers en snijd deze in vieren. Zet plakjes komkommer, plakjes tomaat en plakjes kaas op tafel. Vul je pannetje met een kwart hamburger en een plak kaas. Bak in het gourmetpannetje. Na 5 minuten haal je het er uit en leg je je hamburger op het broodje. Leg er een plakje tomaat en een plakje komkommer op en klaar is je vega mini hamburger.
Gebakken champignon met knoflook en pesto
Snijd vooraf een bakje champignons in plakjes. Zet een gesnipperde uit klaar en maak zelf pesto van parmezaanse kaas, pijnboompitten, basilicum en olijfolie. Kijk hier voor het gehele recept om zelf pesto te maken. Bak de champignons met wat gesnipperde uit en pesto in een beetje olijfolie in je pannetje op het gourmetstel.
Champginon met brie en ananas
Voor dit gerechtje gebruik je een hele champignon zonder steeltje. Zet plakjes brie op tafel en stukjes ananas, vers of uit blik. Leg een champignon in je gourmetpannetje. Doe er een stukje ananas in het een plakje brie overheen. Bakken maar, het is klaar als de brie gesmolten is.
Zoete recepten voor vegetarisch gourmetten
Aan het einde van het avondje vegetarisch gourmetten is het leuk om af te sluiten met iets zoets. Natuurlijk kun je in het kleine gourmet pannetje genoeg lekkere desserts maken. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden, maar leef je vooral uit, want je kun nagenoeg alles in het pannetje klaarmaken. Zorg eventueel voor een bol vanille ijs als extraatje.
Licor 43 banaan met chocolade
Snijd een banaan in plakjes en meng ze met 3 theelepels suiker en 1 el Licor 43 (of een andere likeur, zoals Tia Maria). Doe dit mengsel in een gourmetpannetje en bestrooi met pure hagelslag, voor dit zoete recept als afsluiter van je avond vegetarisch gourmetten.
Warme kaneel appeltjes (of peertjes) met speculaas (of kruidnoten) en vanille ijs
Schil een appeltje of peertje en snijd in stukjes. Bestrooi royaal met kaneel en wat suiker. Verwarm wat boter in het pannetje. Doe de partjes fruit erin, bestrooi met kruimels speculaas of kruidnootjes en wat amandeltjes. Laat warm worden en serveer met een bol ijs.
Gourmet pannenkoeken
Het laatste zoete recept als afsluiter voor je avondje vegetartisch gourmetten is een ware traktatie voor de kinderen en supersimpel. Maak een kleine hoeveelheid pannenkoekmix en bak kleine pannenkoekjes in de gourmetpannetjes. Beleg als ze klaar zijn met stroop, suiker of zelfgemaakte aardbeienjam.
Inspiratie vegetarisch gourmetten
Ik hoop dat je met deze recepten wat inspiratie hebt opgedaan voor een avond vegetarisch gourmetten. Doordat je geen vlees of vis koopt, is het nog relatief goedkoop ook. Uiteraard kun je desgewenst ook nog wat vis toevoegen, als je daar behoefte aan hebt. Met deze recepten voor vegetarisch gourmetten eet je in elk geval heel gevarieerd: ei, kaas, aubergine, courgette, champignons, tomaat, komkommer en fruit.
Gourmetstel kopen
Heb jij geen gourmetstel in huis? Via bol.com kun je een heleboel gourmetstellen aanschaffen voor ieder budget. Toch kan ik je een kwalitatief goede aanraden, daar heb je vanzelfsprekend langer plezier van. Een degelijk gourmetstel is vaak stevig en daardoor ook meer geschikt als je met kinderen of een grote groep gaat gourmetten.
Lees ook: Gourmetten met kinderen