Plannen om een keer richting Värmland in Zweden met kinderen te rijden? Deze warmste provincie van Zweden is groener dan groen. Dik genieten dus van de natuur, meren en leuke activiteiten. In Värmland in Zweden vind je geweldige campings voor jonge en oudere kinderen. Of je nu houdt van outdoor activiteiten of van luieren voor de tent en een beetje zwemmen en zonnen: het kan allemaal in Värmland!
Inhoudsopgave
Hoe kom je in Värmland?
De provincie Värmland ligt op zo’n 2 uur rijden vanaf Oslo in Noorwegen. Wie met het vliegtuig komt en met een huurauto verder gaat, is het zeker de moeite waard om een dagje Oslo in te plannen voor je verder rijdt. Je kunt natuurlijk vanaf Oslo direct doorrijden naar je plaats van bestemming in Zweden, maar je kunt ook kiezen om wat langer te rijden en nog wat leuke kustplaatsjes in Noorwegen aan te doen, zoals bijvoorbeeld Drøbak en Fredrikstad. Beide stadjes zijn zeer de moeite waard. Een andere optie is om zelf via Denemarken naar Zweden te rijden. Hier doen je ongeveer 15, 5 uur over (vanaf Den Haag), dus het beste plan je dan één of twee overnachtingen in Denemarken in.
Campings in Värmland in Zweden
Wie met kinderen op vakantie gaat in Zweden, zal waarschijnlijk het liefst voor een camping kiezen. Campings in Zweden zijn hebben over het geheel genomen een prachtige ligging, vaak aan een meer. Je kunt je eigen tent of caravan meenemen, maar het is op veel campings mogelijk om een stuga te huren. Sommige stuga’s zijn voorzien van eigen sanitair, bij de wat minder luxe stuga’s heb je alleen een toilet of zelfs helemaal niks. Het sanitair op de campings is over het algemeen goed onderhouden.
Bomstadbadens Camping in Karlstad
Bomstadbadens Camping is prachtig gelegen aan het meer Vänern. De campingplaatsen liggen grotendeels in een pijnbomenbos en de camping is daardoor schaduwrijk. Er is een kampwinkel, receptie en een leuk restaurant waar je a la carte kunt bestellen of kunt deelnemen aan een eenvoudig buffet. Wij hebben a la carte gegeten en dat was heerlijk: zalm, garnalen en hamburger.
We sliepen in een stuga met een eigen toilet, maar moesten voor het douchen naar het sanitair gebouw. Met een pasje kun je dan douchen. Even wennen, maar verder prima te doen en het was ook schoon. Vanuit je tent of je stuga loop je zo het strand op om met de kinderen bij het meer te spelen. Het water is veilig: het duurt heel lang voor het diep wordt. Ideaal dus. Ik vond dit een hele fijne en gezellige camping, een oase van rust!
Frykebadens Camping in Kil
Frykebadens Camping in Kil is ook een heel mooi gelegen camping. De plekken zijn ruim, er zijn stuga’s met eigen sanitair (wel wat gedateerd, maar schoon) en er is een een geweldige speelruimte voor de kinderen. De “Pub” op de camping serveert vooral makkelijke gerechten zoals salade met kip of haloumi, hamburgers en pizza. Niet iets voor elke dag dus, maar je zit er mooi, met uitzicht op het meer. Er is een klein strandje met steigers waar je zowel overdag als met zonsondergang heerlijk kunt zitten (ook met een flesje wijn) en de eigenaar van de camping is heel vriendelijk en familiair, evenals het personeel. Deze camping is ook heel rustig.
Arjäng Camping & Stugor Sommarvik
Arjäng camping & Stugor Sommarvik ligt in Arjäng, wat meer richting de grens met Noorwegen. Wat ik hier geweldig vond, was de tipi tent waar we in sliepen. Met uitzicht op het meer en van alle comfort voorzien. Ik hoop wel dat er nog wat dichterbij sanitair gaat komen, want dat was nogal een klim en vooral ’s nachts onhandig. Je kunt natuurlijk ook met eigen tent of caravan komen of een stuga huren. Het sanitairgebouw had zowel kleine douches en toiletten, als grotere hokjes voor families. Ik vond het acceptabel schoon, maar heb het wel eens wat beter gezien. Er was tot vrij laat in de avond een hoop bedrijvigheid met muziek en jongeren, dus voor wie van rust houdt is deze camping wellicht wat minder geschikt. Voor de kinderen en zeker ook voor pubers is hier genoeg te doen.
Muggen in Värmland in Zweden
Als je naar Värmland in Zweden met kinderen gaat, let er dan wel op dat je muggenwerende kleding mee hebt. Bij de meren en in bossen zitten vaak veel muggen, vooral rond zonsopkomst en zonsondergang. Als je daar gevoelig voor bent, kun je anders flink gestoken worden. Ik was in 4 dagen Zweden 4 muggenbulten rijker, en ben vooral gestoken tijdens een wandeling door het bos. Hier vind je een lijst met tips om muggenbulten te voorkomen en indien je toch gestoken bent, kun je misschien Moskinto gebruiken.
Wat is er te doen in Värmland in Zweden met kinderen?
Naar Värmland in Zweden ga je wat mij betreft vooral voor de rust en de natuur. Chillen en genieten van het uitzicht is iets wat je hier volop kunt doen. Gelukkig zijn er ook genoeg activiteiten voor wie wil bewegen. Culinair kun je in Zweden zeker je hart ophalen en ook voor de kinderen is er genoeg te doen. Hieronder zal ik wat outdoor activiteiten en tips bespreken die je in Värmland in Zweden kunt doet met kinderen.
Spoorfietsen in Kyrkerud
Als eerste noem ik het Spoorfietsen in Kyrkerud, dat vond ik zelf namelijk het allerleukste. Dit boek je via DVVJ. In het centrum van Årjäng haal je bij Café Broms eerst wat Zweedse Fika (zoetigheid), drinken en wat gezonde broodjes (echt een aanrader, was zo lekker allemaal!) en daarna rijd je door naar Kyrkeruds Folkhögskola (een school). Daar zie je een parkeerterreintje en een rode cabin waar je je moet melden. Vooraf krijg je een Nederlandse lijst met regels en afspraken te lezen die je moet tekenen en dan krijg je een korte uitleg over het fietsen over het oude spoor Dal Västra Värmlands Järnväg (DVVJ), tussen Årjäng en Bengtsfors.
Spierballen mee
Je moet wel je spierballen meenemen, wat de gewone spoorfietsen wegen 54 kg en de tandems zelfs 90 kg. Wij kregen met z’n tweetjes de tandem niet getild, en zijn dan ook voor de enkele fiets gehad. Hier fietst 1 persoon en de ander (of 2 kinderen) kunnen op het bankje ernaast zitten. Het advies is om niet harder te gaan dan 10 km per uur, omdat je anders kunt “ontsporen”. Wie start in Kyrkerud, moet steeds bij een tegenligger zijn spoorfiets optillen, zodat de ander kan passeren. Het is immers maar één spoorlijn. Kom je van de andere kant, dus uit Bengtsfors, dan hoef je dat dus nooit. De totale route is 35 km, maar je kunt ook eerder stoppen, zoals wij deden, in Gustavsfors wat 24 km is. De route over de oude spoorlijn is geweldig mooi, we hebben enorm genoten van het uitzicht en de mooie natuur. Plassen kun je onderweg in de bosjes en er zijn ook genoeg plekken om te picknicken.
Wandelen in Värmland in Zweden
Zweden leent zich uitdrukkelijk voor eindeloze wandelingen. Doordat Värmland in Zweden niet extreem verschil in hoogte heeft, zijn de meeste wandelingen goed te doen met kinderen. Neem wel wandelschoenen en een lange broek mee in verband met de muggen. In de app store kun je een app vinden, Naturkartan. Hier kun je allerlei bekende wandelingen vinden. Ook bij de campings hebben ze vaak wel informatie over wandelingen. Smeer je ook goed in, want ondanks dat je in de bossen bent, kan de zon toch fel zijn. Een badpak/zwembroek en handdoek zijn ook handig, want je komt onderweg gegarandeerd de meest prachtige meren nodig en bij mooi weer wil je daar natuurlijk in zwemmen. Voldoende water tijdens het wandelen is natuurlijk ook belangrijk.
Kanoën bij Alcatraz
Alcatraz is een kano-verhuurbedrijf, herberg, mini-camping en restaurant met Nederlandse eigenaars. Het gebouw was vroeger een staalfabriek en later een papierfabriek. Dertien jaar geleden is het overgenomen voor de familie in Nederland die het nu met veel plezier runnen. De omgeving is prachtig, op de meren kun je aardige tochten maken met de kano. Er werd ons zelfs verteld dat je met een bootje via de meren zo op de open zee kunt komen en naar Nederland kunt varen. Wie een dagje kanoën op de planning heeft staan is hier aan het juiste adres. Na afloop kun je nog even lekker een pizzaatje bij het restaurant eten, want dat heb je na een dag roeien wel verdiend.
Elanden spotten
In Zweden leven talloze elanden, maar zij houden zich overdag meestal schuil diep in het bos. Zeker in juli zijn de jongen nog klein en zul je niet snel een eland zien lopen. De meeste kans is er om tijdens de avondschemer of de ochtendschemer op pad te gaan. Elanden staan dan vaak te grazen op open velden, meestal bij de bosrand. Wij zijn er drie keer op uit gegaan met de auto, maar hebben behalve een stuk of 10 hertjes niets gezien. Via lokale bewoners uit Blomskog kregen we de tip om daar rond te rijden en goed op de open velden te kijken, omdat op die plek de witte albino eland regelmatig gespot wordt. Wie weet heb jij meer geluk dan wij, wij moeten nog maar eens terug naar Zweden om een eland in het wild te spotten…
Marienbergsskogen in Karlstad
Het stadspark van Karlstad, Marienbergsskogen, is met kinderen een heel fijne plek om te vertoeven. Wie wil kan zich er een hele dag vermaken, misschien zelfs wel meerdere dagen. Toegang tot het park is gratis. Bij binnenkomst kun je eerst een ritje maken met het treintje, dat je het hele park laat zien. Je kunt ook gewoon een plattegrondje halen. Direct na de ingang zie je links een strandje waar je lekker kunt liggen, picknicken en in het water van het meer kunt spelen.
Voor je zie je een fontein, die in de winter bevroren wordt en waar op geschaatst kan worden. Verder zijn er diverse speeltuinen, een restaurant, een Zweedse fika waar ik echt de aller-aller lekkerste wafel met cloudberry’s ooit heb gegeten, een kinderboerderij, een bos, een moerasplek waar je kunt wandelen en een museum met de naam Naturum. Het museum vind ik zeer de moeite waard. Het is mooi opgezet, informatief en er is vanalles te doen voor kinderen. In het museum kun je ook lunchen met uitzicht op de wetlands. Je kunt er tevens activiteiten kopen voor in het bos voor de kinderen. Na afloop van de schatzoekactiviteit, mogen ze met de ingevulde kaart een cadeautje uitkiezen.
Waterpark Sunne Sommerland
Wie echte waterratten in huis heeft, kan zijn hart ophalen in Sunne Sommerland. Dit waterpark vol glijbanen, watertrampolines en luchtkussens met water heeft een schitterend uitzicht aan het meer. Het is mooi opgezet en waanzinnig leuk voor jong en oud. Helaas waren wij er op een zeer regenachtig moment, dus ik heb helaas alleen een paar fotootjes kunnen maken. Ik weet zeker dat mijn kinderen er op een zonnige dag eindeloos zullen spelen. Bij het waterpark zit trouwens ook een camping, maar daar ben ik niet geweest dus geen idee wat de kwaliteit daarvan is.
Picknicken in Glaskogen Nationaal Park
Wie van hiken en picknicken houdt kan de mooiste plekjes natuur vinden in het Nationaal Park Glaskogen. Je mag hier, met een kaart die je kunt kopen bij het visitorcentre, zelfs wild kamperen. Een geweldige ervaring lijkt me, back to basic. Zo vanuit je tent ’s morgens het meer in rennen om je te wassen. ’s Avonds een salade met broodjes eten en ’s nachts genieten van dierengeluiden en eindeloze rust. Wie iets meer comfort wenst, kan ook een campingplek reserveren bij het visitorcentre van Glaskogen, waar een camping bij is.
Vlotvaren op de Klarälven
Wij hadden hier helaas geen tijd voor, maar ik had ontzettend graag willen vlotvaren op de Klaräven. Dat duurt minimaal 1 dag. Je moet dan zelf je vlot bouwen en daarna vaar je de rivier af. Een fantastische ervaring natuurlijk, zeker als je met het hele gezin gaat. Het vlot bouwen schijnt nog best pittig te zijn, maar wel heel leuk om te ervaren.
Värmland in Zweden met kinderen
Ik hoop dat je met deze blog genoeg inspiratie hebt gekregen om Värmland in Zweden met kinderen te bezoeken. De regio is echt prachtig, en zoals je hebt kunnen lezen is er genoeg te doen. Bovendien zit je niet te ver van de Noorse grens, waardoor je Oslo en wat omliggende steden in Noorwegen misschien ook kunt bezoeken. Je gaat vooral voor de natuur, het samenzijn met je gezin, het wandelen, kanoën, picknicken en nog veel meer fijns dat Värmland te bieden heeft! Er zijn zelfs mensen die het land zo mooi vinden, dat ze naar Zweden gaan emigreren. Dat is niet voor niks…