Dit tomatentaartje met basilicum dressing is een simpel voorgerecht dat snel klaar is. Bovendien heb je de ingrediënten waarschijnlijk gewoon standaard in huis. Dit voorgerecht kun je dus altijd maken als je bezoek krijgt die plots bijven eten. Het is in een handomdraai klaar en superlekker. Dus zoek jij nog een lekker, maar simpel voorgerecht voor het kerstdiner? Dan is een tomatentaartje met basilicum dressing precies wat je zoekt!
Lees ook: Zalmtartaar met kruidenolie
Inhoudsopgave
Tomatentaartje met basilicum dressing
Het voordeel van dit tomatentaartje met basilicum dressing vind ik ook dat het behoorlijk gezond en calorie-arm is. Er zit behalve wat olie, azijn en tomaat eigenlijk weinig in. In tomaat zitten heel weinig calorieën en olie kun je beperken qua hoeveelheid, waardoor het niet zo vet is. Tomaat is trouwens geen groente, maar een vrucht, omdat er pitjes in zitten. Meer informatie over de tomaat lees je hier.
Wat heb je nodig?
Voor dit simpele voorgerechtje tomatentaartje met basilicum dressing heb je eigenijk maar 4 ingrediënten nodig. Mogelijk heb je ze zelfs altijd in huis, als je een basilicum plantje hebt is die kans vrij groot. Een twist op dit recept is als je nog wat mozzarella toevoegt.
- 4-6 tomaten
- verse basilicum
- 2 el balsamico azijn
- 4 el olijfolie (of minder, indien gewenst)
- peper
- zout
- mozzarella, in stukjes gesneden (optioneel)
Zo maak je het
Voor dit tomatentaartje met basilicum dressing moet je eerst de tomaten ontvellen. Zelf doe ik dat altijd heel gemakkelijk door ze even onder de hete straal van de quooker te houden. Een andere optie is om ze aan een vork te prikken en ze in kokend water onder te dompelen gedurende een minuut. Daarna kun je het velletje er zo aftrekken. Snijd de tomaten in kleine stukjes en doe ze in een kom. Klop in een schaaltje de balsamico azijn en de olijfolie door elkaar met een beetje peper en zout. Doe de tomatenstukjes er doorheen. Snijd de basilicum in reepjes en doe die door de tomaten. Pak een kookring en zet die op een wit bord. Laat de tomatenstukjes uitlekken boven een zeef, zodat het niet te nat is.
Zo serveer je het tomatentaartje met basilicum dressing
Doe ze dan in de kookring en maak een mooi taartje. Druppel wat olijfolie er omheen. Leg wat blaadjes basilicum in de olie en eentje bovenop het tomatentaartje met basilicumdressing. Eventueel kun je nog wat kleine stukjes mozzarella rondom leggen. Bestrooi deze dan met een beetje zout en peper. Serveer direct, eventueel met wat focaccia uit de oven. Smakelijk eten!