Wie een heleboel kerstomaatjes heeft, is misschien op zoek naar een lekker recept met kerstomaten. Dat had ik namelijk ook, en dat vond ik in deze tomaten tarte tatin. Een hartige taart die makkelijk te maken is. Je kunt er bovendien 650 gram kerstomaten in kwijt, handig voor wie er een heleboel geplukt of gekocht heeft. Het recept voor deze tomaten tarte tatin is niet moeilijk, maar je moet er wel anderhalf uur voor uittrekken. Dat komt vooral, doordat het deeg zeker 30 minuten in de koelkast moet blijven en de taart ook nog 35 minuten in de oven moet. Houd daar dus rekening mee.
Lees ook: Tomatentaartje met basilicum
Inhoudsopgave
Tomaten tarte tatin
Zoals gezegd is dit dus geen recept om op een doordeweekse dag als je om half 6 uit je werk komt rennen te maken. Ik plan de tomaten tarte tatin vaak in op mijn vrije dag of in het weekend. Dan heb ik alle tijd om op mijn gemak te kokkerellen. Dit recept is voor 4 personen. Ik maak vaak een dubbele hoeveelheid en dan houd ik een halve taart over die ik de volgende dag als lunch eet. Ook dan is dit nog heel lekker!
Dit heb je nodig
Eigenlijk bestaat deze tomaten tarte tatin uit twee delen: het deeg en de tomaten. Het sap, dat je opvangt nadat de taart in de oven is geweest, kun je als een soort jus gebruiken wanneer je het deeg iets te droog vindt.
- 650 kerstomaten of cherrytomaten
- 30 gram boter
- 25 gram kristalsuiker
- 2 el balsamico azijn
- 2 teentjes knoflook
- 1 el provencaalse kruiden
- 1 el kappertjes
- 210 gram tarwemeel of bloem
- 100 gram boter
- 1 eierdooier
- 2 el koud water
- zout (2 theelepels) en peper
- hartige taartvorm
Zo maak je het
Doe het tarwemeel met 2 theelepels zout in de kom. Doe 100 gram boter erbij, de eierdooier en de 2 el water en meng met deeghaken. Als het te droog is, kun je er iets meer water bij doen. Maak er een bal, wikkel in vershoudfolie en leg in de koelkast voor 30 minuten. Maak ondertussen de vulling van de tomaten en verwarm de oven vast voor op 180 graden. Verwarm 30 gram boter met de suiker in een koekenpan en doe de balsamico er doorheen. Roer eenmaal door en laat daarna in ongeveer 5 minuten op niet te hoog vuur karameliseren. Giet dit mengsel over in de hartige taart vorm en bestrooi met de geperste teentjes knoflook, peper, zout en de provencaalse kruiden. Leg de tomaten er bovenop en haal het deeg uit de koelkast. Maak van het deeg een platte ronde vorm, die net iets groter is dan de taartvorm en vouw het deeg over de tomaten. Maak aan de rand een paar inkepingen, zodat het vocht kan ontsnappen. Bak de tarte tatin in ongeveer 35 minuten gaar.
De tomaten tarte tatin serveren
Haal de tomaten tarte tatin uit de oven en laat 5 minuutjes afkoelen. Dan komt het lastige gedeelte. De tomaten hebben door het verwarmen veel vocht losgelaten. Dit vocht maakt de taart erg nat, dus dat ga je opvangen in een schaaltje. Maak een kleine inkeping aan de zijkant van de taart en giet voorzichtig het vocht uit de taart in het schaaltje. Houd hierbij je hand op het deel, anders valt het eraf. Het handigste is het om het met een theedoek te doen. Zet het schaaltje met de saus op tafel met een juslepel. Leg nu een groot bord over de taart heen en keer de taart om. Bestrooi de taart met de kappertjes en verse blaadjes basilicum. Direct serveren en punten afsnijden. De saus kan over de taart worden gegooid voor de liefhebbers.