Tiramisu die snel klaar is, dat is ideaal! Mijn zoon is gek op Tiramisu en ook de rest van het gezin kan het waarderen als ik dat maak, dus dat doe ik af en toe. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een recept voor een snelle Tiramisu en die heb ik gevonden. Dit recept kost je hooguit een kwartiertje maakwerk. Daarna moet de Tiramisu nog wel minimaal 4 uur opstijven in de koelkast, dus het beste maak je dit dessert al in de ochtend, zodat je zeker weet dat het ‘s avonds geserveerd kan worden.
Lees ook: Recept supersnelle mousse van Nutella
Inhoudsopgave
Tiramisu die snel klaar is
Ik vond het grappig om te ontdekken dat Tiramisu dus best een modern gerecht is. Geen eeuwenoud Italiaans familierecept dus. In 1971 werd het pas echt op de kaart gezet. Carlo Campeol, geboren in Treviso in de regio Veneto heeft het bedacht. Hij had natuurlijk nooit kunnen vermoeden dat het zo’n populair toetje zou worden. Toch heeft het de harten van vele mensen gestolen. Iedereen houdt van Tiramisu volgens mij. Leuk weetje: Tiramisu of ‘tira mi su’ betekent letterlijk ‘trek mij omhoog’ of ‘pep me op’. Ik interpreteer dat als: je hebt het nodig als je je rot voelt 🙂 Altijd een goed excuus dus om deze overheerlijke Tiramisu te maken.
Wat heb je nodig?
In dit recept gaan rauwe eieren. Dat maakt het ongeschikt voor mensen met een kwetsbare gezondheid, jonge kinderen of ouderen en zwangere vrouwen. Dat gezegd hebbende is het verder en eenvoudig dessert met slechts 8 ingrediënten.
- 250 gram lange vingers
- 200 ml espresso
- 50 ml amaretto of Marsala (of koffiesiroop van Monin voor de alcoholvrije versie)
- 4 eierdooiers
- 3 eiwitten
- 110 gram suiker (of iets minder als je niet zo’n zoetekauw bent)
- 500 gram mascarpone
- snufje zout
- RVS ovenschaal 25 x 18 cm
Zo maak je het de snelle tiramisu
Begin met het scheiden van de eieren. Je houdt 1 eiwit over, hier kun je eventueel glutenvrije kokosmakronen van maken. Klop de eierdooiers daarna met 60 gram suiker met een mixer tot een romig mengsel. Houd er rekening mee dat dit ongeveer 5 minuten duurt, stop dus niet te snel. Voeg daarna de mascarpone er doorheen en klop dit mee tot het helemaal opgenomen is. Klop dan de eiwitten stijf met een snufje zout in een vetvrije kom (je moet de kom omgekeerd kunnen houden en dan mag het er niet uit vallen). Voeg lepel voor lepel de resterende suiker toe en spatel dan het stijfgeklopte eiwit door het mascarpone mengsel. Als het goed is opgenomen is het romige deel van de tiramisu klaar.
Zet koffie of, als je net als ik een espressomachine hebt, maak ongeveer 200 ml espresso. Gooi de amaretto (of marsala) er doorheen en drenk de lange vingers om beurten in de vloeistof. Let op dat ze goed nat zijn, anders blijven ze in de tiramisu te hard en dat is minder lekker. Leg de lange vingers naast elkaar in een ovenschaal van ongeveer 25 x 18 cm. Als de bodem bedekt is, giet je de helft van het tiramisu mengsel over de lange vingers tot ze geheel bedekt zijn. Strijk het glad en verdeel nogmaals lange vingers die gedoopt zijn in de vloeistof over de tiramisu (dus op het romige mengsel). Top af met de andere helft van het romige mengsel en zet in de koelkast om op te stijven, minstens 4 uur.
Serveren van de snelle tiramisu
Haal de ovenschaal uit de koelkast en bestrooi met een zeef de hele tiramisu met cacao. Snijd de tiramisu in gelijke stukken en serveer op een schoteltje met een gebaksvorkje. Smullen maar! Eet smakelijk!