Tips om de tafels te leren

tafels leren met de gorgelsVind jouw kind het moeilijk om de tafels er in te krijgen? Hij of zij (of het!) is niet de enige! Heel veel kinderen hebben moeite met automatiseren. En wie automatiseren lastig vindt, zal ook moeite hebben om de tafels te leren. In deze blog geef ik tips om de tafels te leren voor jouw kind. Je kunt hier al mee beginnen in groep 4. Daar worden de tafels meestal aangeleerd. Je kunt deze trucs dus ook gebruiken om je kind te ondersteunen, voordat blijkt dat het wat moeilijker gaat. Preventief inzetten dus. Als je tijd hebt, is dat een prima idee!

Tips om de tafels te leren

Vooraf gezegd: niet alles werkt bij ieder kind. Het is dus vaak ook een kwestie van uitproberen welke tip om de tafels te leren bij jouw kind het juiste effect gaat hebben. Mijn eigen zoon vond het enorm lastig en daar heb ik van alles mee uitgeprobeerd. Sommige dingen werkten wel, andere dingen niet. Het is vooral belangrijk dat je kind er plezier in houdt om het te leren. Niet pushen dus, want dat werkt averechts. Wat wel heel belangrijk is: je kind moet weten waarom het belangrijk is om de tafels uit je hoofd te kennen. Motivatie is namelijk enorm belangrijk voor de inzet en het resultaat. Leg je kind uit dat vanaf groep 6 er moeilijke keer- en deelsommen komen die je niet kunt oplossen als je de tafels ook nog allemaal apart moet uitrekenen. Laat eventueel die sommen ook zien. Deze sommen hoeven ze in groep 4 en 5 nog niet te kunnen, maar in groep 6 wel. 

Tafels leren met muziek

Wat hier enorm aansloeg was de tafelrap.. Op YouTube kun je ‘m vinden, maar ik zet deze voor het gemak ook even hieronder. Door het ritme en de muziek blijft het beter hangen in het lange termijngeheugen. Daarom is dit een hele waardevolle en gratis tip om te gebruiken als jouw kind moeite heeft om de tafels te leren. Er zijn op YouTube ook tafelliedjes te vinden, gewoon even de zoekfunctie gebruiken.

Spelletjes over de tafels

Veel kinderen zijn gek op spelletjes, en vooral ook om ze samen met papa of mama te doen. Maak daar gebruik van! Schaf een paar spelletjes om de tafels te leren aan en je hebt er jaren plezier van. Je kunt ook zelf spelletjes maken natuurlijk, maar mijn ervaring is dat èchte tafelspellen wel beter aanslaan bij kinderen. Ik ben zelf groot fan van de Gorgels Tafels oefenen, omdat mijn kinderen de Gorgels ook heel leuk vinden en dit dus aanslaat. Bovendien is het mooi materiaal en niet al te duur. Het houten vermenigvuldigbord is ook handig om in huis te hebben, al vond ik het wel een toestand als het weer eens uit iemands handen viel. Je kunt er leuke spelletjes mee doen, zoals bijvoorbeeld tafel bingo. Hiervoor laat je een kind bijvoorbeeld 5 getallen opschrijven uit de tafel van 5, lees je 1 voor 1 een sommetje op en mag je kind het juiste antwoord doorstrepen als hij of zij die op het blaadje heeft staan. Na afloop kan je kind zelf controleren door het blokje om te draaien. Andere waardevolle spelletjes zijn:

Tips om de tafels te leren dobbelstenen

Materialen

Naast spelletjes, zijn er ook allerlei hulpmiddelen ter ondersteuning beschikbaar. Zo hadden wij een tafelposter op de wc deur hangen en eentje op de deur van de slaapkamer van onze zoon. Zo zag hij steeds dezelfde getallen. Soms vroeg ik hem om bijvoorbeeld 1 tafelsom, 6 x 4 = 24, de hele dag te herhalen. Ik vroeg dat dan ook regelmatig en als hij het antwoord niet wist, moest hij naar de poster gaan kijken. Dat vond hij dan wel grappig en zo kreeg hij dag voor dag toch wat lastige tafels in zijn hoofd. Ook 8 x 7 was zo’n lastige, of 9 x 6 bijvoorbeeld. Door het de hele dag, of desnoods de hele week te herhalen, bleef het beter hangen. Tafelposters kun je soms ook op school gratis krijgen trouwens, vraag gewoon aan de juf of meester of ze iets hebben liggen. Andere materialen die bruikbaar zijn:

  • Keersommen uitlegboek (heel handig voor ouders die hun kind meer inzicht willen geven op de juiste manier)
  • Kaarten voor de beelddenkers (heel handig om de getallen in te prenten)
  • Een werkboek om zelf sommen thuis in te maken. Een goede tip is dan om er een stopwatch bij te pakken en je kind te trainen in snelheid maken. Hij moet dan zijn eigen record verbreken per rijtje bijvoorbeeld. Eventueel met een lekkere beloning als dat gelukt is. (dit werkte hier heel goed!)
  • Een tafel puzzelboek (voor kinderen die van puzzelen houden kan dit de gouden tip zijn)

Tips om de tafels te leren houten tafelblok

Tafel trucendoos

Er zijn natuurlijk nog veel meer tips te verzinnen. Met z’n allen weten we meer dan ik alleen. Heb jij dus zelf nog een geniale tip die in deze blog thuis hoort? Laat het dan achter bij de reacties, zodat ik het kan toevoegen. Zoals in het begin gezegd: niet alle tips werken voor elk kind, maar laat je vooral inspireren door deze ideeën. Zo maken we met elkaar een hele trukendoos. Er zit vast iets bij wat ook bij jouw kind aanslaat.

vliegenmepper tafelspel

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #348
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #349
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in