Zoek je een recept met zoete aardappel? Dan is deze tartaar van zoete aardappel, appel en ui met vinaigrette misschien wel precies wat je zoekt. Een fris en licht gerecht, niet teveel calorieën en ook nog eens gezond. Bovendien is het makkelijk te maken, al moet je wel in de gaten houden dat de aardappels gepoft worden in de oven en dit ongeveer 3 kwartier duurt. Op tijd beginnen dus, anders eet je pas laat.
Lees ook: Tomatentaartje met basilicum dressing
Inhoudsopgave
Tartaar van zoete aardappel, appel en ui met vinaigrette
Ik maakte dit recept van tartaar van zoete aardappel, appel en ui met vinaigrette een keer op maandag, toen ik eindelijk weinig in huis had en even snel iets voor het avondeten in elkaar moest flansen. Toevallig had ik nog wat zoete aardappels over van de week ervoor, en appels, uitjes en knoflook heb ik altijd wel in huis. Ik gooide bij thuiskomst meteen de aardappels in de oven om te poffen en ging toen eens kijken wat ik er verder van zou brouwen. Het werd dit dus. Het recept heb ik overigens niet helemaal zelf verzonnen, want ooit scheurde ik dit uit een food magazine en ik heb het hier en daar wat aangepast.
Dit heb je nodig
Om deze zoete aardappel tartaar te maken heb je niet eens zoveel ingrediënten nodig. Het meeste heb je waarschijnlijk wel in huis. Zelf had ik bijvoorbeeld geen bleekselderij in huis, maar dat heb ik gewoon weggelaten. Je kunt het ook vervangen door iets van kruiden, ik heb bijvoorbeeld rozemarijn gebruikt. Oorspronkelijk is dit recept met walnoten, maar omdat ze hier meer van cashewnoten houden, heb ik die gebruikt. Beetje flexibel omgaan met de ingrediënten kan dus prima. Dit recept is voor 4 personen en qua hoeveelheid voor een voorgerecht. Wil je het als hoofdgerecht, verdubbel dan de ingrediënten of maak er nog een lekkere salade bij.
- 2 grote zoete aardappels
- 2 appels
- 2 sjalotjes of lenteuitjes (eventueel kan 1 gewone ui ook, gesnipperd)
- handje noten (walnoten of cashewnoten)
- beetje waterkers of tuinkers voor de garnering
- zout, peper, olijfolie
- 2 teentjes (zwarte) knoflook
- 2 el balsamico azijn
- 150 ml goede olijfolie, notenolie kan ook
- eventueel wat takjes van bleekselderijblad
- alumiumfolie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden en pof de aardappels, gewikkeld in aluminiumfolie, in ongeveer 45 minuten gaar. Ondertussen maak je de vinaigrette door de geperste knoflook, balsamico en olijfolie door elkaar te roeren en met wat zout en peper op smaak te brengen. Als de aardappels klaar zijn, haal je de schil eraf en laat je ze afkoelen. Daarna snijd je ze in kleine blokjes. Schil de appels en snijd die ook in kleine blokjes. Snipper het sjalotje en doe de appels, zoete aardappels en het uitje in een grote kom waar je het door elkaar husselt. Gooi 3 kwart van de vinaigrette er doorheen en proef of het goed op smaak is. Zoniet, voeg dan nog wat peper en zout toe.
Serveren van de tartaar van zoete aardappel, appel en ui met vinaigrette
Om de tartaar van zoete aardappel, appel en ui met vinaigrette te serveren heb je een uitsteenvorm voor tartaar nodig, ik heb er eentje online gekocht, een handige set uitsteekringen met allerlei formaten. Gebruik deze ring om de tartaar op de borden te maken. Garneer met een beetje groen, dat kan de tuinkers, waterkers of het bleekselderijblad zijn. Druppel wat van de vinaigrette of alleen olijfolie rondom de tartaar. Bestrooi met wat kruiden en de noten. Serveer direct. Smakelijk!