De herfst is het appelseizoen. Niet zelden trekken we er op uit met de kinderen om in de appelboomgaard onze eigen appels te plukken. Meestal vertrek je er weer met zo’n 10 kilo aan appels (in ons geval dan) en eenmaal thuis na de eerste appeltaart denk je: en nu? Hoe krijgen we in hemelsnaam al deze appels op voor ze beginnen te rotten? Ik schreef al eerder een blog over wat je kunt doen met al die geplukte appels, maar dit recept staat daar niet tussen en is zeker een prima aanvulling! Je denkt er namelijk niet snel aan om een pasta met appels te maken, maar deze combinatie blijkt verrassend lekker. Daarom hier een recept tagliatelle met appel en pancetta.
Tip: Geheime familierecepten van oma’s uit heel Italië!
Tip: 61 authentieke pastagerechten uit de keuken van Spaghetteria Pasta-bar
Inhoudsopgave
Recept: Tagliatelle met appel en pancetta
In deze tagliatelle met appel en pancetta zit geen groente verwerkt. Wil je toch graag iets van groente eten, dan past een fijngesneden stronkje witlof prima bij de appelsmaak. Ook witte kool is een groente die perfect matcht met de appel. Aan jou de keuze. Ik vind het zelf het lekkerste zonder groente en kies er voor om als voorgerecht wat rauwkost met avocadodip en hummus te serveren, zodat de kinderen toch alvast wat groente op hebben. Ook handig om dit rond 17.00 uur op tafel te zetten, het moment dat kinderen vaak gaan zeuren dat ze trek hebben.
Lees ook: Supersnelle gezonde pasta
Dit heb je nodig
Eigenlijk is dit een vrij gemakkelijk recept met weinig ingrediënten. Je kunt alle boodschappen bij de supermarkt krijgen, de AH heeft het in ieder geval allemaal. De tagliatelle met appel en pancetta is in een minuut of 15 klaar, dat maakt het een ideaal gerecht voor door de week, als je uit je werk komt rennen en toch iets lekkers op tafel wil zetten. Pasta it is! Dit recept is voor 4 personen.
- 400 gram pancetta (vleeswaar)
- 1 grote appel of 2 kleintjes
- 1 dl cider (bijv Jilz of deze alcoholvrije optie)
- 200 gram creme fraiche
- 1 pak verse tagliatelle
- peper en zout
- paar blaadjes basilicum
Zo maak je het
De eerste stap in het maken van deze tagliatelle met appel en pancetta is het koken van de pasta in ongeveer 10 minuten. Gewoon een pannetje met wat kokend water en de pasta erin en wachten tot het gaar is. Ondertussen maak je de saus. Schil het appeltje en snijd in blokjes. Haal de pancetta uit de verpakking en snijd ook die in stukjes. Zet een koekenpan op het vuur en bak de pancetta erin. Doe de blokjes appel erbij en bak nog even mee. Er komt veel vet vrij bij het bakken van de pancetta, ik giet het baksel daarom altijd even in een diep bord met keukenrol, zodat het ergste vet daar in kan trekken. Daarna doe ik het mengsel weer terug in de pan. Doe de appelcider erbij en laat op hoog vuur enigszins verdampen. Meng de crème fraiche er doorheen en laat nog even op zacht vuur goed doorwarmen. Giet de tagliatelle af.
De tagliatelle met appelroomsaus en pancetta serveren
Verdeel de tagliatelle over diepe borden. Schep op ieder bord een paar scheppen van de appelroomsaus met pancetta. Voor de garnering gebruikte ik een paar blaadjes verse basilicum, dat past goed bij de smaak van de appel. Lekker met een mooi glas rode wijn en smullen maar!