Spitskool is zo’n groente waarvan je vaak niet weet wat je er mee moet. Dan zoek je online een recept en denk je bij alles: Mwah, nee, mmm… Ik las laatst in een tijdschrift een interview met iemand die vertelde helemaal gek te zijn van spitskool. Dat vond ik grappig, want dat is nou niet iets wat de meeste mensen als favoriete groente noemen. Deze persoon had er ook een recept bij en ik werd er nieuwsgierig van, dus ik heb het gemaakt. En ik moet toegeven: het is inderdaad lekker! Vandaar dat ik het met jullie ga delen. Heb ik het meteen op mijn blog staan, waardoor ik het zelf ook makkelijk terug kan vinden. Spitskool met ansjovissaus, een heerlijk recept!
Lees ook: Radijsjestaart, lekker in elk seizoen
Inhoudsopgave
Spitskool met ansjovissaus, een heerlijk recept
Spitskool zit vol met vitamines en mineralen. Hij bevat vooral vitamine K en vitamine C. Vitamine K is belangrijk voor de stolling van je bloed en het sterk houden van je botten. Daarom is het een groente die verstandig is om regelmatig op het menu te zetten. Je kunt spitskool zowel rauw als gebakken of gekookt eten, net wat jij lekker vindt. Ik heb een recept met hartige makreeltaartjes, waarbij hij met een mosterd-honingdressing rauw als frisse tegenhanger erbij gaat, maar voor dit recept spitskool met ansjovissaus bereid je de de kool warm.
Wat heb je nodig?
Het fijne is dat dit een eenvoudig recept is met weinig ingrediënten. Wij eten meestal rijst erbij, maar je kunt het ook maken met aardappelpuree of gewoon de koolhydraten weghalen en meer spitskool eten, dan is het recept koolhydraatarm.
- spitskool, 150 gram per persoon
- crème fraiche
- chilivlokken, 1 of 1/2 theelepel, naar smaak
- ansjovisfilets
- limoen of citroen
- hazelnoten, in stukjes gehakt
- nepkaviaar of viseitjes
- rijst of aardappelpuree
Zo maak je het
Roerbak de spitskool in olijfolie op middelhoog vuur tot het knapperig en gaar wordt. Kook ondertussen de rijst of de aardappelpuree gaar. Maak in een aparte pan het sausje door de crème fraiche te verwarmen met daarin 2 ansjovisfilets, een theelepeltje chilivlokken (met kinderen misschien een halve theelepel doen, mocht het te pittig zijn dan kun je wat extra crème fraiche toevoegen) en wat citroen of limoensap. Pureer met de staafmixer. Peper en zout is niet nodig, want de ansjovisfilets zijn zout genoeg van zichzelf! Houdt de saus warm op laag vuur.
Zo serveer je het
Schep rijst of puree op een bord. Doe de spitskool er overheen en giet daarna de ansjovissaus er over voor de smaak. Leg in het midden een lepeltje viseitjes of nepkaviaar en een klein schijfje limoen of citroen. Strooi de gehakte hazelnoten er overheen en dien op. Yum!