Spitskool met ansjovissaus, een heerlijk recept

Spitskool met ansjovissaus, een heerlijk receptSpitskool is zo’n groente waarvan je vaak niet weet wat je er mee moet. Dan zoek je online een recept en denk je bij alles: Mwah, nee, mmm… Ik las laatst in een tijdschrift een interview met iemand die vertelde helemaal gek te zijn van spitskool. Dat vond ik grappig, want dat is nou niet iets wat de meeste mensen als favoriete groente noemen. Deze persoon had er ook een recept bij en ik werd er nieuwsgierig van, dus ik heb het gemaakt. En ik moet toegeven: het is inderdaad lekker! Vandaar dat ik het met jullie ga delen. Heb ik het meteen op mijn blog staan, waardoor ik het zelf ook makkelijk terug kan vinden. Spitskool met ansjovissaus, een heerlijk recept!

Lees ook: Radijsjestaart, lekker in elk seizoen

Spitskool met ansjovissaus, een heerlijk recept

Spitskool zit vol met vitamines en mineralen. Hij bevat vooral vitamine K en vitamine C. Vitamine K is belangrijk voor de stolling van je bloed en het sterk houden van je botten. Daarom is het een groente die verstandig is om regelmatig op het menu te zetten. Je kunt spitskool zowel rauw als gebakken of gekookt eten, net wat jij lekker vindt. Ik heb een recept met hartige makreeltaartjes, waarbij hij met een mosterd-honingdressing rauw als frisse tegenhanger erbij gaat, maar voor dit recept spitskool met ansjovissaus bereid je de de kool warm. 

Tip: kweek je eigen spitskool

Spitskool met anjovissaus recept

Wat heb je nodig? 

Het fijne is dat dit een eenvoudig recept is met weinig ingrediënten. Wij eten meestal rijst erbij, maar je kunt het ook maken met aardappelpuree of gewoon de koolhydraten weghalen en meer spitskool eten, dan is het recept koolhydraatarm. 

  • spitskool, 150 gram per persoon
  • crème fraiche
  • chilivlokken, 1 of 1/2 theelepel, naar smaak
  • ansjovisfilets
  • limoen of citroen
  • hazelnoten, in stukjes gehakt
  • nepkaviaar of viseitjes
  • rijst of aardappelpuree

Zo maak je het

Roerbak de spitskool in olijfolie op middelhoog vuur tot het knapperig en gaar wordt. Kook ondertussen de rijst of de aardappelpuree gaar. Maak in een aparte pan het sausje door de crème fraiche te verwarmen met daarin 2 ansjovisfilets, een theelepeltje chilivlokken (met kinderen misschien een halve theelepel doen, mocht het te pittig zijn dan kun je wat extra crème fraiche toevoegen) en wat citroen of limoensap. Pureer met de staafmixer. Peper en zout is niet nodig, want de ansjovisfilets zijn zout genoeg van zichzelf! Houdt de saus warm op laag vuur. 

Zo serveer je het

Schep rijst of puree op een bord. Doe de spitskool er overheen en giet daarna de ansjovissaus er over voor de smaak. Leg in het midden een lepeltje viseitjes of nepkaviaar en een klein schijfje limoen of citroen. Strooi de gehakte hazelnoten er overheen en dien op. Yum!

Spitskool met anjovissaus, een recept

 

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #415
Volgend artikelCompote van mango en specerijen met mascarponecrème
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in