In november at ik bij het Stracta Hotel in Hella het allerlekkerste kaneelkoekje wat ik ooit gegeten heb. Ik dacht dat het een IJslands recept was, maar de kok biechtte op dat het origineel uit Amerika kwam. De naam van het koekje was “Snickerdoodle” en wordt wel veel gemaakt in IJsland, waar ze gek zijn op kaneel. Hij voelde zich gevleid en wilde het recept wel met mij delen. De weken erna had ik geen tijd om ze te maken door alle drukte rondom de feestdagen, maar zodra de kerstvakantie begon besloot ik het Snickerdoodle cookies recept samen met Fee uit te proberen. Ze zijn heerlijk! Perfect voor lange winteravonden met een kopje thee of als koek na het kerstdiner.
Lees ook: Koekjes recept voor zandkoekjes
Inhoudsopgave
Snickerdoodle cookies recept
Dit Snickerdoodle cookies recept is niet moeilijk. Het kost ook niet heel veel tijd, al moet je wel incalculeren dat het deeg een uur in de koelkast moet rusten. Dat moet ook echt, want anders is het te zacht en kun je er geen goede bolletjes van maken. Een Snickerdoodle koekje wordt gemaakt met bloem, boter, suiker, eieren en zout en voor het bakken royaal gerold door kaneelsuiker, wat de typische kaneelsmaak geeft. De koekjes zijn krokant aan de buitenkant, maar lekker zacht van binnen. Ik denk dat het naast de Australische Anzac cookies één van mijn favorieten is.
Dit heb je nodig
Als je ongeveer 25 koeken wil maken, en dat zijn best grote koeken trouwens, heb je deze hoeveelheden nodig. Wil je er minder maken, halveer het recept, wil je er meer, verdubbel het recept.
- 275 gram boter
- 325 gram basterdsuiker
- een flinke snuf zout
- 2 theelepels vanille extract (als je dat niet in huis hebt kun je ook een zakje vanillesuiker gebruiken
- 2 eieren
- 400 gram bloem
- 1 theelepel baking soda
- een halve theelepel bakpoeder
- 100 gram basterdsuiker of fijne kristalsuiker voor de kaneelsuiker
- 2 flinke eetlepels kaneelpoeder
Zo maak je het
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is voor je begint. Haal het dus een uur van te voren uit de koelkast of maak het zacht in de magnetron op de laagste stand. Klop daarna met de mixer de boter, suiker, snuf zout en het vanille extract tot een romige massa. Voeg de eieren één voor één toe en zorg dat ze goed worden opgenomen. Tot slot mix je de bloem, bakpoeder en baking soda er doorheen en kneed je het tot een zacht deeg. Het klopt dat het een beetje plakkerig blijft. Schep het geheel in aluminium folie en laat een uur rusten in de koelkast. Sla deze stap niet over, want het deeg moet steviger worden om de koekjes te kunnen maken. Roer in de tussentijd de kaneelpoeder door de 100 gram suiker en giet in een diep bord.
Kneed het deeg na het koelen nog even kort door en vorm er dan kleine balletjes van, ongeveer 30-40 gram per stuk. Haal de balletjes door de kaneelsuiker en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Druk ze een beetje aan met je hand, zodat ze iets platter worden, en zorg ervoor dat ze niet te dicht tegen elkaar aanliggen, want ze worden in de oven nog wat groter en dan versmelten ze met elkaar. Bak de koeken ongeveer 10 minuten op 200 graden en laat ze eerst goed afkoelen voor je ze verplaatst. Je kunt de Snickerdoodle cookies ongeveer 2 weken bewaren in een afgesloten koektrommel.