Ieder jaar op 29 november is het Sint Pannekoek. Op deze dag bak je volgens traditie deze Hollandse bekende lekkernij. Deze dag moet je echter niet verwarren met pannenkoekendag, want dat is op 19 maart en heeft een andere oorsprong. In deze blog ga ik alles vertellen over Sint Pannekoek, feest op 29 november wat natuurlijk vooral leuk is voor kinderen. Zorg dat je tegen die tijd pannenkoekmix in huis hebt, want niets leuker dan Sint Pannekoek vieren!
Lees ook: Maria Lichtmis vieren met kinderen
Inhoudsopgave
De legende van Sint Pannekoek
De legende van Sint Pannekoek stamt al uit 1899. Er is een website met het hele verhaal, dus klik gerust door als je dat wil voorlezen aan je kinderen. Het gaat over een monnik uit Rotterdam, die op zijn 15e verjaardag graag pannenkoeken wilde eten. In die tijd wisten ze nog niet zoveel van isolatie en verwarming, dus in het klooster was het erg koud. De oudere monniken kregen koude hoofden en legden daarom de warme pannenkoeken op hun hoofd. Dus daar komt de traditie vandaan om met Sint Pannekoek je pannenkoek op je hoofd te leggen.
Wanneer is het Sint Pannekoek?
Sint Pannekoek is dus op 29 november. Het is een beetje gek dat je dit feest zonder tussen n schrijft, maar dat komt doordat het feest al zo oud is. Toen schreef je pannenkoek nog zonder die n. Het feest is een ware traditie, wat jaarlijks gevierd wordt in heel Nederland sinds 1986, toen Jan Kruis het opnam in een strip van Jan, Jans en de Kinderen. Dit werd zo populair, dat het door de media werd opgepakt en steeds meer mensen het gingen vieren. Een nieuwe traditie was geboren!
Zelf organiseren
Je kunt dit feest in huislijke kring vieren, maar ook op school of met de hele familie. Je kan het zo gek maken als je zelf wil. Wat ik altijd leuk vind, is om eerst de legende voor te lezen bij wat kaarslicht. Als we het met meer mensen vieren, mogen de kinderen uitnodigingen versturen en we versieren het huis soms ook met vlaggetjes. Er zijn zelfs kleurplaten van Sint Pannekoek te vinden. In deze webwinkel zijn er nog andere leuke artikelen, die vooral voor scholen interessant zijn vanwege de grote hoeveelheden. Dit boekje over “Een dikke, vette pannenkoek” lees ik ieder jaar voor en is een groot succes. Tot slot bakken we natuurlijk pannenkoeken die we op ons hoofd leggen en dan zeggen we: een gezegend en vrolijk Sint Pannekoek!
Meer informatie?
Wil je nog meer weten over de traditie en de legende van Sint Pannekoek? Op Wikipedia staat ook een heel artikel. De moeite waard om eens te lezen, zodat je volledig op de hoogte bent van de tradities rondom Sint Pannekoek.