Feesten zijn er om gevierd te worden en op 13 december staat Sint Lucia op het programma. Dit, van oorsprong Scandinavische feest, wordt in Nederland nog niet veel gevierd. We zijn in deze periode ook allemaal heel druk met kerst, maar eigenlijk past het feest juist perfect in deze tijd. Het Sint Lucia feest vieren met kinderen is echt heel leuk en waardevol. Hoe je dat doet en wat je precies viert ga ik vertellen in deze blog.
Tip: Midwinterse tradities, van Sint Lucia tot Driekoningen
Tip: Lees meer over Sint-Lucia
Inhoudsopgave
Wat is het Sint Lucia feest?
Het Sint Lucia feest of Luciafeest komt uit Scandinavië. In Zweden noemen ze het feest Sankta Lucia. De naam stamt af van het Latijnse woord “Lux”, dat “Licht” betekent. Nu je de betekenis van de naam van dit feest weet, snap je waarschijnlijk ook beter waarom het eigenlijk goed past in de adventsperiode. De dagen zijn kort en donker, maar het feest brengt het licht.
De overwinning van het licht op de duisternis
Er is een legende van Sint-Lucia, dat vertelt dat zij haar eigen ogen uitstak, maar toch bleef zien. Dit hangt samen met de symboliek van de winterzonnewende, de overwinning van het licht op de duisternis. De Juliaanse kalender telt 3 schrikkeldagen per 4 eeuwen. Daardoor verschoof de kortste dag langzaam naar voren. Vanaf de 14e eeuw valt de kortste dag dan ook niet op 21 december, maar op 13 december. Precies tegelijk dus met de feestdag van Sint-Lucia!
Lees ook: wat kun je met kinderen doen rondom Driekoningen?
Lees ook: Driekoningen dobbelspel zelf maken
Waar en hoe wordt het gevierd?
Sint-Lucia wordt dus vooral gevierd in Scandinavië (Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland). Het komt bijvoorbeeld ook voor in de 13e aflevering van Kerst met Linus. In Zweden vieren ze met Sint-Lucia de start van de kerstperiode. Die traditie is daar ontstaan in de Middeleeuwen. In de viering zitten elementen van het Midwinterlichtfestival. Vroeg in de morgen gaan meisjes in witte jurken met een rode sjerp en een kroon van kaarsjes op het hoofd het gezin en de opa’s en oma’s wekken en eten brengen. Er zijn speciale Lucialiedjes die daarbij gezongen worden. In de dorpen wordt een Lucia gekozen.
Wat wordt er gegeten?
Zoals bij veel tradities, wordt er ook bij Sint-Lucia iets specifieks gegeten. Dit zijn meestal Lussebullar, gele saffraanbroodjes en Pepparkakor (Zweedse koekjes met speculaaskruiden, lijken op onze kruidnoten of pepernoten en ze maken er ook snoephuisjes van). Er is ook een drankje dat gedronken wordt, Glögg. Dit lijkt een beetje op Glühwein. Je kunt het met en zonder alcohol kopen bij Ikea.
Sint-Lucia feest vieren met kinderen
Kinderen vinden het vaak erg leuk om het Sint-Lucia feest te vieren. Zeker als je meisjes hebt die zich in witte jurkjes mogen hullen, zullen er van genieten. Ze voelen zich een echte prinses. Een kroontje met kaarsen kun je zelf maken en de lekkernijen natuurlijk ook. Je hoeft het niet heel groots te vieren, een klein feestje in de ochtend of de middag is prima. Er zijn leuke activiteiten te verzinnen rondom het Sint-Luciafeest. Hieronder zet ik een aantal suggesties:
- bak samen saffraanbroodjes (Ikea verkoopt ze uit de diepvries)
- bak samen Pepparkakor
- koop een pakket met uitsteekvormpje om een snoephuisje te maken en laat de kinderen dit doen. Je kunt gemberkoekjesdeeg kopen bij Ikea en het huisje daar van maken.
- maak kinderglühwein of koop het bij Ikea
- maak voor iedereen die dat wil een kroontje met kaarsen
- laat de meisjes witte jurken aantrekken en het kroontje op zetten
- laat de jongste de koekjes en de glühwein uitdelen en eet en drink dit samen op
- zing Sint-Lucia liedjes
- maak een mooie waterverf tekening van Lucia met haar kaarsenkroon op