Al jaren maak ik bij een barbecue eigenlijk steeds dezelfde salade. Dat klinkt misschien een beetje saai, maar deze salade lust iedereen hier thuis en ik vind ‘m zelf ook lekker. Ze zeggen niet voor niets altijd “never change a winning team”? Dat geldt ook voor een lekkere salade. Als ie goed is, is ie goed. Als ik een foto van de salade op instagram post krijg ik steevast vragen over het recept, dus ik heb besloten deze maar eens online te zetten. Kan ik daar voortaan naar verwijzen. Het is een hele makkelijke en lekkere salade. Hieronder volgt het recept van deze salade.
Lees ook: Homemade Focaccia met rozemarijn en knoflook
Inhoudsopgave
Salade met rucola, geitenkaas en fruit
Het voordeel van de salade met rucola, geitenkaas en fruit dat je de basis steeds hetzelfde kunt houden, maar ‘m kunt aanpassen aan ieders wensen. Zo houdt Sterre hier niet van pijnboompitjes, dus die serveer ik er dan los bij. Zelf eet ik niet graag spekjes, dus die houd ik er vaak voor mezelf uit en niet iedereen hier is fan van geitenkaas, dus ook die doe ik soms los. Verder kun je variëren met het fruit. Ik neem vaak net wat ik in huis heb. Het originele recept, wat ik ooit eens uit een tijdschrift heb gescheurd, maakt deze salade met nectarine.
Wat heb je nodig?
Zoals hierboven al gezegd kun je de ingrediënten gemakkelijk naar eigen smaak wijzigen. Of voor wie vegetarisch is, maak ‘m gewoon zonder spekjes. Of kies een andere kaas. Het kan allemaal. Als je in basis maar kies voor de sla, een kaassoort, een fruit soort en iets van noten voor de bite.
- 1 zak rucola
- pijnboompitjes naar smaak
- zachte geitenkaas 1 verpakking
- spekreepjes 100 gram
- nectarines (of ander fruit: aardbeien, frambozen, peer, druiven, mango oid zijn ook lekker)
- Slakom
- Slabestek
Zo maak je het
Als eerste doe je de rucola in een slakom. Schenk er een scheutje goede olijfolie doorheen. Bak de pijnboompitten bruin in een koekenpan en bewaar in een apart schaaltje. Bak de spekjes uit en laat ze uitlekken in een schaaltje met keukenrol. Gebruik het bakvet om het fruit, bijvoorbeeld de nectarines, in de bakken. Snijd hiervoor de nectarines in partjes die je kort bruin bakt. Verkruimel de geitenkaas. Om de salade af te maken doe je eerst het fruit, dan de spekjes, dan de geitenkaas en tot slot de pijnboompitten in de salade. Meng goed door elkaar heen. Eventueel kun je van elk ingrediënt een klein beetje achterhouden om op het laatst bovenop de salade te leggen. Dan ziet het er nog iets leuker uit. Je kunt ook alle ingrediënten apart houden voor het geval je gasten bepaalde allergieën hebben of iets niet lusten. Dan maak je een salade compleet en zet je een beetje rucola apart met losse ingrediënten om de salade zelf samen te stellen. Ideaal!
Variatie
Met deze salade kun je eindeloos variëren. Zo maak ik ‘m bijvoorbeeld ook met cambozola als kaas en frambozen. En dan zonder de spekjes. Of met druiven, blauwe kaas en walnoten. Je kunt allerlei combinaties proberen, het is altijd lekker. Smakelijk!