Iedereen kent wel de beroemde Italiaanse salade caprese, ook vaak Insalata Caprese genoemd. Dit gerecht bestaat uit slechts 3 hoofdingredienten: tomaat, mozzarella en verse basilicum. Een beetje zout, peper en een goede olijfolie zijn ook onmisbaar bij dit gerecht. Wist je dat Caprese de kleuren heeft van de Italiaanse vlag? Net als een pizza Margharita trouwens. Je kunt dit gerecht natuurlijk traditioneel serveren, met plakjes tomaat, mozzarella en basilicum, maar in deze blog serveer ik het op een originele manier: een salade caprese taartje recept.
Lees ook: Risotto met burrata en kerstomaatjes
Inhoudsopgave
Salade Caprese taartje recept
In Italië is een Caprese vaak een “primo” gerecht, dus in plaats van de pasta en soms zelfs als “secondo”, dus in plaats van het vlees of de vis. In Italië eten ze namelijk heel anders dan in Nederland, waar je vlees/vis, groente en aardappelen bij elkaar eet. In Italië eten ze eerst de antipasto, het voorgerecht, dan een primo, een gerecht met pasta en dan pas de secondo, met vlees of vis. In Nederland eten we de salade carprese vaak als voorgerecht juist. Hoe het er uit ziet vinden we dan best belangrijk.
Wat heb je nodig?
Voor dit Salade Caprese taartje recept heb je niet veel nodig, want we houden het net zo puur als de Italianen dat doen. Ik heb recepten gezien waar ze er nog avocado aan toevoegden, maar dat vind ik zelf niet nodig. Wel heb ik de mozzarella zelf omgewisseld met burrata. Dat vind ik namelijk veel romiger en bovendien blijft het beter liggen als je het taartje opbouwt. Je kunt het echter ook prima met mozzarella doen.
- 4 tomaten
- 2 bollen burrata
- 4 takjes verse basilicum
- goede olijfolie
- peper en zout
- metalen ring
Zo maak je het Salade Caprese taartje
Als eerste snijd je de tomaat in kleine blokjes die je wat besprenkeld met de olijfolie en bestrooid met wat zout en peper. Leg de ring op het bord en maak er een bodem van tomaatblokjes in. Druk wat aan met een lepel. Neem dan de burrata en snijd in grove stukken. Leg de burrata op de tomaat en bestrooi ook weer met wat zout en peper en besprenkel met wat druppels olijfolie. Leg bovenop wat blaadjes basilicum en leg tenslotte nog 3 kleine blokjes tomaat bovenop voor de kleur. Haal heel voorzichtig de ring weg en doe nog wat olijfolie rondom het salade caprese taartje. Maak op dezelfde manier ook de andere borden.
Zo serveer je het salade caprese taartje
Dit was het salade caprese taartje recept, makkelijk he? Je bent het niet lang mee bezig, hooguit een minuut of 20 alles bij elkaar. Als je geen ring hebt, kun je deze ook maken van stevig karton trouwens. In Italië eten ze hier verder niets bij, maar in Nederland kun je er wat stokbrood bij serveren. Dien direct op, want anders zakt je taartje misschien in.
Wijnsuggestie bij dit salade caprese taartje
Bij een salade caprese taartje kies je het beste een zachte witte wijn met een milde kruidigheid. Een pinot grigio is bijvoorbeeld een prima wijn die voldoet aan deze beschrijving.
De smaken zullen niet veel verschillen met al die andere recepten maar de presentatie is wel net even anders, Erg leuk!