Dit is de allerlekkerste risotto voor de zomer: risotto met aardbeien parmaham en rucola. De aardbeien zijn lekker fris bij het zonnige weer, terwijl de parmaham weer voor een zoutje zorgt. Mijn kinderen zijn ook gek op deze risotto. Ik maak ‘m daarom in de zomer best vaak. Als ik er aan denk, zie ik onszelf ook altijd aan de buitentafel zitten in plaats van binnen. Een echt zomergerecht dus! En zeker een aanrader.
Lees ook: Recept pikante risotto
Inhoudsopgave
Risotto met aardbeien parmaham en rucola
Deze risotto met aardbeien parmaham en rucola heb ik ooit een keer ergens in een magazine zien staan en toen met wat aanpassingen zelfgemaakt. Belangrijk is dat je lekker zoete aardbeien hebt, goede parmaham en verse rucola. Uiteraard is verse parmaham en goede witte wijn ook een must. Kies een wijn die matcht met de smaken, zodat je wat je overhebt kunt serveren bij de risotto. Dit recept is voor 4 personen, maar wij eten hier ook vaak met z’n zessen van.
Wat heb je nodig?
1 pak risottorijst
boulion 800 ml
ui, gesnipperd
1 zak rucola
500 gram zoete aardbeien
200 gram goede parmaham, flinterdun gesneden
200 gram parmezaanse kaas
Witte wijn 200 ml
Hoe maak je het?
Snipper je de ui en fruit je dit in de olie of een beetje boter. Daarna bak je de risottorijst tot de rijst glazig wordt. Vervolgens blus je deze af met de witte wijn en laat je het inkoken onder voortdurend roeren. Giet steeds in beetjes de boullion erbij zet het vuur zo dat het net op het kookpunt blijft en roer steeds om, anders bakt de risotto aan. Zet de wijn in de koelkast, zodat deze lekker koel blijft voor het diner. Als na ongeveer 40 minuten koken de rijst gaar is, schep je de parmezaanse kaas er doorheen. Houdt een klein beetje achter voor de garnering. Bestrooi met peper en zout naar smaak.
Aardbeien & parmaham
Tussendoor was je de aardbeien, haal je de kroontjes eraf en snijd je deze in partjes (ik doe ze meestal in vieren). Snijd ook de parmaham in kleine reepjes en bewaar ze in een kom. Roer deze op het allerlaatst door de risotto, ze hoeven maar heel kort mee te bakken. Houd ook van de parmaham een beetje achter voor de garnering.
Opdienen van de risotto met aardbeien
Pak diepe borden en verdeel de rucola erover. Zodra de risotto met de parmaham gaar is, verdeel je deze over de borden rucola. Leg op ieder bord nu wat aardbeien en bestrooi met wat parmaham en parmezaanse kaas die je voor de garnering had achtergehouden. Serveer direct, eventueel met een glas koele witte wijn. Smakelijk!
Gek op risotto? Dan moet je zeker ook deze risotto met burrata en kerstomaatjes eens proberen!