Zuurkool. Ik vond het vroeger als kind heel vies en mijn kinderen lusten het ook niet. Toch heb ik tegenwoordig een recept wat ik zelf wel lekker vind. Ook de kinderen eten het met deze versie wel. Het recept: zuurkool met spekreepjes, druiven en beenham maakt het geheel minder zuur. Er zit genoeg lekkers erbij om hapjes zuurkool mee te combineren, waardoor er toch wat naar binnen gaat.
Inhoudsopgave
Wat is zuurkool eigenlijk?
Zuurkool wordt gemaakt van witte kool. Deze kool wordt door de inwerking van melkzuurbacteriën geconserveerd. Hoe dat precies gaat, moet je maar op internet opzoeken. Het gevolg van dit proces is, dat de zuurkool zuur gaat smaken. In Duitsland noemen ze het Sauerkraut of Sauerkohl. Zuurkool is gezond en bevat veel vitamine C en B. In Nederland wordt het traditioneel als stamppot gegeten met rookworst. Wie zuurkool te zuur vindt, kan het afspoelen onder de kraan of een beetje honing meekoken.
Recept: zuurkool met spekreepjes, druiven en beenham
Ik ben zuurkool pas gaan waarderen toen ik dit recept ontdekte. Van pure zuurkool ben ik nog steeds geen fan, maar omdat hier zoveel lekkere producten bij zitten kan ik het nu toch af en toe eten. Meestal maak ik het in de herfst en de winter. Het is echt een gerecht voor bij koud weer vind ik. Hoewel dit zuurkool recept wel een stamppot is, kun je het bord mooi opmaken met de verschillende ingrediënten. Zo ziet het er heel aantrekkelijk uit. Dat is natuurlijk al je eerste winst!
Wat heb je nodig?
- zuurkool
- kruimige aardappelen
- creme fraiche
- pitloze witte druiven
- spekreepjes
- plakjes beenham
- witte wijn
- honing
Hoe maak je het?
De hoeveelheden kun je een beetje zelf bepalen. Wij zijn met z’n zessen, maar de kinderen zijn geen grote eters. Ik hou altijd zo’n 100-150 aardappelen per persoon aan, 1 pakje zuurkool, voor iedereen 1 of 2 plakjes beenham, wat spekreepjes en wat druiven. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Kook de aardappelen gaar en datzelfde geldt voor de zuurkool. Maak in een grote kom puree met creme fraiche, eventueel een beetje melk. Voeg de zuurkool toe en meng goed door elkaar. Was de druiven en halveer ze. Bak de spekreepjes en laat ze uitlekken op een stukje keukenrol. Rol de plakken beenham op, leg in een ovenschaal, beschenk met een scheut witte wijn en wat honing en doe ze 5 a 10 minuten in de oven op 180 graden.
Borden opmaken
Doe op ieder bord een hoeveelheid zuurkoolpuree. Strooi de druiven er rondom en doe datzelfde met de spekreepjes. Haal de hamrolletjes uit de oven en leg ze bovenop de puree. Direct serveren. Een glaasje riesling is hier heerlijk bij! Smakelijk eten!
Meer makkelijke en lekkere recepten vind je hier.