Oud brood, we hebben het allemaal wel eens liggen en dan denk je: wat moet ik er mee? Eén van de dingen die ik er vaak mee maak is wentelteefjes. De kinderen zijn er gek op en bovendien is verspilling van voedsel zonde, dus waarom niet? In Eindhoven nam ik als ontbijtje laatst wentelteefje met gembermascarpone en dat was zo ontzettend lekker, dat ik het thuis ook heb geprobeerd te maken. En dat is gelukt. Hierbij dus het recept: wentelteefjes met gembermascarpone.
Lees ook: Compote van mango en specerijen met mascarponecrème
Inhoudsopgave
Recept: wentelteefjes met gembermascarpone
Wentelteefjes zijn een oud-hollandse lekkernij. Over de herkomst van het woord wentelteefje is onduidelijkheid. Het zou kunnen dat een teef een oude gebaksvorm is, maar het kan ook zijn dat het komt van “wentel-‘t-eventjes”. Er zijn zelfs kookboeken uit de 18e eeuw waar het gerecht “gewend brood” genoemd wordt. De gembermascarpone en eventueel kaneelsuiker is een heerlijke toevoeging aan dit gerecht waar je je vingers bij af zult likken. Een echte traktatie in het weekend!
Wat heb je nodig?
De ingrediëntenlijst is niet zo lang, want om wentelteefjes te maken heb je maar weinig nodig. Het meeste heb je waarschijnlijk zelfs in huis. En anders moet je even naar de supermarkt. Ook geen probleem toch?
- melk
- ei
- oud brood
- kaneelpoeder
- mascarpone
- stemgember op siroop
- poedersuiker
- basterdsuiker
- olie om in te bakken
Zo maak je wentelteefjes met gembermascarpone
Doe in een diep bord melk en klop er een ei doorheen. Klop daarna de mascarpone lobbig met poedersuiker en stukjes stemgember en een paar eetlepels gembersiroop. Zet de mascarpone apart. Wentel het oude brood door het melkmengsel en bak aan beide kanten kort in de koekenpan met anti aanbaklaag. Leg het brood op een bord en snijd schuin doormidden. Bestrooi met poedersuiker en kaneel. Doe er een flinke bol gembermascarpone bij en garneer eventueel met een partje sinaasappel of rood fruit. Serveer direct. Eventueel kun je vooraf van basterdsuiker en kaneelpoeder nog wat kaneelsuiker maken en dit in een potje erbij serveren. Met een warme golden latte een perfecte combinatie! Smullen maar!