Snel iets op tafel zetten wat èn gezond is, èn lekker, ook voor de kinderen, dat blijft een uitdaging. Zeker als je niet elke dag hetzelfde wil eten en wil variëren in groente. Ik hou van koken en ik vind het leuk om wat te experimenteren. Vaak neem ik een basisrecept als uitgangspunt en ga ik er zelf een beetje aan schaven om het helemaal naar mijn wensen te krijgen. Het resultaat kan verrassend zijn. Ik hou niet van ingewikkelde poespas, maar wel van gezond en caloriearm. Daarom vandaag dit recept: snelle preisoep met mosterd.
Inhoudsopgave
Preisoep met mosterd, een recept
Prei is eigenlijk best een ondergewaardeerde groente. Ik wist ook nooit zo goed wat ik er van moest maken, want de kinderen vinden het meestal vies. Tot ik besloot om er een keer soep van te maken. Tot mijn verbazing vonden ze de preisoep allemaal lekker! Ik heb wel verzwegen dat er mosterd in ging trouwens, want dat is hier normaal gezien een no go. Toen ik het achteraf vertelde deed niemand er moeilijk over. Prei zit vol vezels en bevat bovendien weinig calorieën.
Wat heb je nodig
De ingrediëntenlijst voor de preisoep met mosterd is simpel. Je hebt namelijk echt niet veel nodig, daarom is het ook zo’n makkelijk recept. Zelf gooi ik er vaak nog een scheut witte port doorheen, maar dat kun je ook weglaten. Met kinderen misschien sowieso beter. Voor ongeveer 2 a 3 personen heb je nodig:
- 1 prei
- 500 ml groentebouillon
- 1 theelepel mosterd naar keuze (ik neem meestal echte Zaanse mosterd)
- flinke scheut room
- staafmixer
Zo maak je het
Zoals gezegd is dit een heel eenvoudig recept. Je bent dan ook in een paar minuten klaar. Het heet namelijk niet voor niks snelle preisoep. Was de prei en snij in ringen. Bak ze in een hoge pan in een beetje olijfolie. Blijf roeren tot ze een beetje beginnen te verkleuren. Maak intussen de groentebouillon van kokend water een 1 bouillonblokje. Giet de bouillon erbij. Voeg 1 theelepel mosterd toe. Doe de scheut room erbij. Pureer met de staafmixer tot het een gladde massa is. Doe er eventueel nog een scheut witte port in en bak ondertussen broodjes in de oven. Laat de preisoep lekke pruttelen, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen. Voeg eventueel nog wat extra peper en zout toe.
Opdienen van de prei-mosterdsoep
Giet de preisoep in de kommen. Eventueel kun je garneren met wat bieslook of tuinkers. Als variatie kun je er ook wat gerookte zalm of spekreepjes in doen, maar ik vind deze soep zelf vegetarisch het lekkerst. Zet de soep met de broodjes op tafel. Smakelijk eten! Deze snelle preisoep met mosterd is trouwens ook perfect geschikt als voorgerecht bij een etentje.
Gek op soep? En vond je deze preisoep lekker? Check dan ook mijn recepten voor pompoensoep, kastanjesoep, witlofsoep en linzensoep!