Het is weer aspergetijd! Ik zocht een origineel recept met witte asperges en eens een keer niet met ei en ham, zoals de klassieke versie die iedereen wel kent. Een paar jaar terug maakte ik al eens een variant hierop door er een asperge tartaar van te maken, maar nu wilde ik echt andere ingrediënten. Helaas kon ik niet echt vinden wat ik zocht, dus besloot ik zelf maar eens aan de slag te gaan. Het resultaat was verbluffend lekker! Zie hier het recept witte asperges met Clemont Rouge en portsiroop. Clemont Rouge vind ik zelf een geweldig lekker kaasje en de portsiroop Ernesto had ik recent een keer gelegen. Op de website vind je de verkooppunten hiervan, sowieso heerlijk om in huis te hebben, ook bij een kaasplankje.
Tip: Dit heb je nodig voor je asperges
Lees ook: Asperges, de lekkerste groente van Nederland
Inhoudsopgave
Recept met witte asperges met Clemont Rouge en portsiroop
Voor dit recept met witte asperges met Clemont Rouge en portsiroop heb je niet al te veel ingrediënten nodig en het is ook niet ingewikkeld om te maken. Qua tijdsinvestering kun je denken aan ongeveer 45 minuten, de meeste tijd gaat zitten in het koken zelf. Het schillen van de asperges kost meestal niet zo heel veel tijd. Gooi de schillen trouwens niet weg, hier kun je prima soep van maken. Heb je morgen weer niet zoveel tijd nodig voor het avondeten: paar afbakbroodjes in de oven, soep opwarmen en klaar.
Dit heb je nodig
Belangrijk bij dit recept is om de verse dille niet te vergeten. Ik vond dat dit kruid het recept echt afmaakte. De zachte smaak van de dille combineert heel goed met de smaak van de asperges en de juist wat sterkere smaak van de kaas. Het is perfect in balans zo. Een witte wijn smaakt er het beste bij, het is een fris lente-gerecht. Het recept is voor 4 personen.
- witte asperges
- 1 x Clemont rouge kaas (AH)
- portsiroop van Ernesto (of zelf port goed inkoken, zodat er een sausje ontstaat)
- verse dille
- krieltjes
Zo maak je het
Doe de krieltjes in de pan en bak ze, of maak ze klaar in de Airfryer. Schil de asperges (doe de schillen in een aparte pan om soep van te maken) en doe ze in een aspergepan, of snijd ze doormidden en kook ze in 15 minuten gaar in een steelpannetje. Doe een beetje kruidenboullion in het kookwater tijdens het koken. Laat ze uitleggen en leg de gare asperges in een ovenschaal, netjes naast elkaar. Snijd de Clemont Rouge in plakjes en verdeel ze over de asperges. Zet nog een minuut of 10 in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Serveren van de witte asperges met Clemont Rouge en portsiroop
Pak mooie borden uit de kast, zwart kleurt natuurlijk het mooiste bij witte asperges, maar witte borden kunnen ook. Doe op alle borden twee flinke lepels met krieltjes. Schep de asperges met de kaas ernaast en schenk er wat portsiroop overheen. Garneer met een beetje verse dille. Eet smakelijk!
Tip: hou je van asperges? Dan is dit recept voor Asperge Ragout misschien ook wel wat voor jou!