Als je besluit om een tijdje koolhydraatarm te eten, dan mis je in het begin vaak iets met een lekkere bite, zoals bijvoorbeeld brood of crackers. In de meeste crackers zit tarwebloem, wat je niet kunt eten als je weinig koolhydraten wil eten. Daarom maak ik in zulke periodes mijn crackers altijd zelf van allerlei zaden en amandelmeel. Met dit recept koolhydraatarme crackers maak je ongeveer 8 crackers, die je als ontbijt of lunch kunt eten met een plak kaas erop bijvoorbeeld. Ideaal, als je dat vlees, vis en die eieren zat raakt en weer eens een cracker wil beleggen.
Lees ook: Champignon carpaccio
Inhoudsopgave
Recept koolhydraatarme crackers
Ik maak dus meestal crackers voor een hele week. Dit recept koolhydraatarme crackers is ideaal. Je kunt ze ook invriezen, maar bewaren in een afgesloten broodtrommel of diepvrieszakje kan ook. Zo heb je voor elke dag een cracker klaar liggen, die je kunt nemen als ontbijt of lunch. Om ze te maken, ben je ongeveer 15 minuten bezig en daarna moet het nog 45 minuten in de oven. Het recept is heel makkelijk, zelfs iemand met nul kookervaring kan dit. Het enige wat iets meer aandacht vergt, is het uitsmeren van het mengsel op de bakplaat.
Wat heb je nodig?
Voor dit recept heb je dus een heleboel zaden nodig. Welke zaden je kiest mag je zelf weten natuurlijk. Dit is het mengsel dat ik vaak gebruik, maar ik maak ze ook wel eens van alleen lijnzaad en zonnebloempitten. Je moet alleen zorgen dat je in totaal wel 195 gram zaden hebt, zodat de verhouding ten opzichte van het water en de olie gelijk blijft.
- 45 gram pompoenzaad
- 50 gram zonnenbloempitten
- 50 gram lijnzaad
- 50 gram sesamzaad
- 45 gram amandelmeel
- 1 el phsyllium vezels
- 230 ml heet water
- 45 gram olijfolie
Zo maak je het
Verwarm eerst de oven voor op 150 graden en haal de bakplaat eruit. Leg bakpapier op de bakplaat. Pak een mengkom en doe alle droge ingrediënten in de kom. Physillium vezels zorgen ervoor dat het geheel samen met het water en de olie bindt, daarnaast voeg je nog eens wat extra vezels toe. Dat is prettig, want wie koolhydraatarm eet komt niet gemakkelijk aan de juiste hoeveelheid vezels. Dit helpt een handje. Roer de droge ingrediënten door elkaar en voeg het hete water en de olie toe. Roer het mengsel nogmaals goed door en smeer het daarna met een lepel uit over het bakpapier. Gebruik de bolle kant van de lepel om de crackers nog wat dunner te maken. Wil je liever heel dun, dan kun je een tweede bakpapier erop leggen en met de deegroller uitsmeren. Let op dat er geen gaten in komen. Zet het geheel daarna in de oven voor 45 minuten. Zet daarna de oven uit en laat nog 15 minuten staan.
Zo eet je de crackers
Als de crackers klaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen. Voor het afkoelen snijd ik ze altijd al in 8 stukken, dat gaat makkelijker dan wanneer ze afgekoeld zijn. Dan breken ze sneller en meestal niet in gelijke stukken. Elke cracker is ongeveer 38 gram zwaar en bevat 231 calorieën, 7 gram eiwit, 10 gram vet en 2 gram koolhydraten. Je kunt de cracker gewoon besmeren met kruidenboter, maar ook beleggen met kaas, tomaat en mayonaise, of vleesaren, filet americain of vis en komkommer. Je kunt eindeloos variëren. Door de grote hoeveelheid zaden vult zo’n cracker goed en kun je er zeker een paar uur mee vooruit. Smakelijk!
Ook lekker als Keto-Lunch: zalmtartaar met kruidenolie
Ik heb het recept precies gevolgd, maar de crackers zijn niet knapperig. Wel goed van smaak. Enig idee hoe dit kan?
Bij mij hetzelfde probleem. De crackers smaken goed maar ze zijn niet krokant, blijven te zacht.