Recept koekjes uit IJsland, een lekkernij die je huis heerlijk laat geuren. De koekjes zijn makkelijk en leuk om te bakken. In IJsland heten ze Hjónabandssæla. Je vindt ze bij koffietentjes, soms ook als taart, geserveerd met slagroom. Ik zag het bijvoorbeeld bij het leuke koffietentje Rukjandi op Snaefellsnes. Op IJslandse bruiloften worden ze ook vaak geserveerd. In het Engels worden deze IJslandse koekjes ook wel Wedding Bliss genoemd. Ze zijn in ieder geval makkelijk te maken en ze laten je huis heerlijk geuren. Redenen genoeg om dit koekjesrecept eens uit te proberen!
Lees ook: Bijzondere taart, IJslandse gletsjertaart
Inhoudsopgave
Recept koekjes uit IJsland, deze lekkernij laat je huis heerlijk geuren!
Er zijn verschillende recepten in omloop, bijvoorbeeld deze, waarin deze voor de Hjónabandssæla een ei gebruiken. Zelf heb ik inmiddels dit recept al een paar keer gemaakt, en dat is zonder ei. Ik kan me voorstellen dat het met een ei wat minder droog is. De koekjes zijn trouwens als koekje te serveren, maar ook als gebak of dessert met eventueel een bolletje vanille ijs of slagroom. Allemaal heel lekker. Het deeg is wat droog, maar de jam maakt het smeuïg.
Wat heb je nodig voor de koekjes uit IJsland?
De ingrediënten zijn allemaal verkrijgbaar bij de supermarkt. Je hebt er maar weinig voor nodig. Je kunt jam kopen, of je maakt zelf jam. Traditioneel worden deze Hjónabandssæla gemaakt met rabarberjam. Ik gebruikte voor de koekjes op de foto vossenbessenjam van de Ikea, maar je kunt elke willekeurige jam gebruiken.
- 250 gram zachte boter
- 280 gram havermeel
- 260 gram bloem
- 180 gram suiker
- 200 gram jam, rabarber, vossenbessen of iets anders
Zo maak je de IJslandse koekjes
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de bloem, het havermeel en, de suiker en de zachte boter in een kom en kneed met de deeghaken tot een korrelig deeg. Het zal opvallen dat het deeg wat droog en korrelig blijft, dit is normaal. Pak een ovenschotel die vrij plat is en leg bakpapier op de bodem. Als je geen bakpapier in huis hebt, kun je de schaal ook goed invetten en bestrooien met bloem, maar bakpapier is fijner. Dan kun je de koekjes beter lossnijden na het bakken. Leg de helft van het deeg in de ovenschaal en druk goed aan met je handen of een lepel. Besmeer met de jam naar keuze en leg er daarna weer een laag deeg overheen. Dit druk je wederom goed aan met je handen of een lepel. Het geeft niet als je er nog wat jam doorheen zit komen. Dat hoort zo. Zet de schaal in de oven en bak af in 24 minuten.
IJslandse koekjes serveren
Als de koekjes klaar zijn haal je het bakblik uit de oven en laat je het afkoelen. Snijd de koek in kleine stukjes van ongeveer 3 bij 3 cm. Bewaar ze in een afsluitbare bak, ik vind de Joseph Joseph Nest altijd heel fijn. Serveer deze IJslandse lekkernij Hjónabandssæla als koekje bij de thee of koffie, als taartje met een dot slagroom op een feestje of als dessert na een etentje met een bolletje vanille-ijs.