Dit recept herfst traybake is een ideaal en snel recept om in de herfst op een doordeweekse dag te bereiden. Je kunt variëren in de groenten die je er doorheen gooit en zelfs twee verschillende maken, als je mensen hebt die de ene herfstgroente niet lusten en de andere juist wel. Een traybake maak je op een bakplaat of in een braadslede, die heb je dus wel nodig. Anders is het handig om aan te schaffen. Dat kan ik wel aanraden, want een traybake kun je ook in andere seizoenen maken met allerlei groenten.
Lees ook: Lekkere recepten voor de herfst
Inhoudsopgave
Wat is een traybake eigenlijk?
Een traybake is een gerecht dat je klaar maakt op de bakplaat van je oven. Je legt er een stuk bakpapier op en kan daarna de gewenste groenten, eventueel in combinatie met kaas, vlees, vis of kip, toevoegen. Vergeet ook als smaakmaker de kruiden niet! Het is een gerecht dat je makkelijk en snel kunt klaarmaken. Het moet alleen nog wel even in de oven, dus begin er wel op tijd mee. De bereidingstijd is ongeveer 10 minuten en de tijd in de oven is om en nabij de 30 minuten. Je kunt die tijd verkorten door sommige groenten alvast voor te koken.
Recept herfst traybake
Om een herfst traybake te maken heb je vooral veel herfstgroenten nodig. Daarnaast is ook een bakplaat uit de oven handig, maar het kan eventueel ook gemaakt worden in een grote braadslede. Wat betreft de groenten ben je heel flexibel. Het recept dat ik heb gemaakt was met pompoen, pastinaak, paddestoelen, ui, krieltjes, verse tijm en spekreepjes, maar ook winterpeen, rode biet, knolselderij en zoete aardappel kunnen er heel goed bij.
Dit heb je nodig
Dit recept is voor ongeveer 4-6 personen en de groentesoorten zijn een suggestie. Je kunt er in principe elke herfstgroente voor gebruiken, net wat je lekker vindt of wat je in huis hebt. Dit recept is dus ook heel geschikt voor wie wekelijks een groentepakket van de boer ontvangt en vooraf niet weet wat er in zit. Het is ook mogelijk om de aardappelen weg te laten voor als je koolhydraatarm eet.
- 600 gram krieltjes
- 1 verse pompoen (of een zakje gesneden pompoen)
- 2 pastinaken
- 1 ui
- 1 bak paddenstoelenmelange of champignons (je kunt ook zelfgekweekte oesterzwammen gebruiken)
- olijfolie
- optioneel: andere groenten, kaas, vlees, kip of vis
Zo maak je het
Bekleed de bakplaat met bakpapier en doe als eerste de krieltjes erop. De pompoen kun je in blokjes kopen in de supermarkt, maar ik heb hier een hele pompoen gebruikt, die ik vooraf al in de oven heb voor gegaard. Dan is hij makkelijk te schillen en in blokjes te snijden. Doe daarna de paddestoelen melange erbij, evenals een gesnipperd uitje en de in blokjes gesneden pastinaak. Bestrooi het geheel met olijfolie en verse tijm en zet in de oven op 200 graden. In ongeveer 30 minuten is het klaar, check of de aardappels zacht zijn. Bestrooi met peper en zout. Indien gewenst kun je er ook andere herfstgroenten bij doen en eventueel uitgebakken spekreepjes, vis, kip of een kaassoort. Net wat je wil. Je kunt met dit recept eindeloos variëren.
Serveren
Wij zetten meestal de hele bakplaat op tafel (denk aan een onderzetter!), zodat iedereen zelf kan opscheppen. De kinderen lusten bij ons geen paddestoelen, dus die proberen daar omheen te scheppen. Je kunt ook in de keuken het gerecht op borden scheppen, een vers takje tijm erop en opdienen maar!